Maria Sur bjuder på magisk show i Melodifestivalen – pappans peppande ord inför tävlingen

18-åriga Maria Sur visar vilket otroligt proffs hon är trots sin unga ålder i kvällens Melosifestivalen-final.

Men det finns en person som hon verkligen hade velat ha på plats- och det är hennes pappa som är kvar i krigsdrabbade Ukraina.

Maria Sur är 18 år gammal och kommer från Ukraina.

Efter Rysslands invasion av hennes hemland den 24 februari i fjol tvingades hon att fly därifrån.

Bakom sig lämnade hon inte bara skolan, alla sina vänner, hemmet och tryggheten. Utan även hennes pappa som än idag är kvar där.

Läs mer: Mariette sätter ner foten efter Melodifestivalen – ryter ifrån: ”Vuxna människor som mobbar”

”Ett väldigt viktigt budskap”

När hon väl kom hit vägrade hon dock ge upp på sina drömmar och mål, vilket är precis det hon sjöng om när hon ställde sig på scenen i Melodifestivalen.

Maria Sur, Melodifestivalen 2023, Melodifestivalen
Maria Sur under torsdagens repetitioner i Friends Arena inför lördagens final i Melodifestivalen. Foto: Markko Säävälä / TT / kod 12070

Med låten ”Never give up” visade hon utan tvekan vilket proffs hon är under finalen och gav nog många i både publiken och hemma i tv-sofforna gåshud.

– Det handlar om mig, mitt liv, mina drömmar. Hur jag kämpar med mina drömmar. Jag tror det är ett väldigt viktigt budskap, berättade hon inför tävlingen för P3. 

Önskan för Marias pappa i Ukraina

Och även om hon tyckt att Mello-resan varit fantastisk så kantas den av en stor sorg, och det är faktumet att hennes pappa inte fick se henne uppträda på plats.

Hon har beskrivit honom som sitt största fan, och saknaden efter honom är såklart stor.

I deltävling 2 frågade programledaren Farah Abadi vem Maria helst hade velat se i publiken. Då berättade hon att hon önskar att hennes pappa hade varit här.

– Min pappa, svarade hon.

Läs mer: Tittarna rasar mot Mello efter bilderna – inslaget väcker stor ilska

”Han tittade på det live”

Trots att han inte var på plats så har Marias pappa i efterhand dock berättat att han följde tävlingen online, och var väldigt stolt över henne. Peppande ord som hon nu fick ta med sig upp på scenen i finalen.

– Jag visste det faktiskt inte men han tittade på det live, min show och mitt uppträdande. Och han är så stolt över mig och glad för min skull. Han älskar låten så mycket, och han är mitt största fan, har hon sagt till P3.

Efter hennes fantastiska insats ikväll har antaligen den stoltheten och lyckan om möjligt växt sig ännu starkare.

Maria Sur, Melodifestivalen 2023, Melodifestivalen
Maria Sur under torsdagens repetitioner i Friends Arena inför lördagens final i Melodifestivalen. Foto: Markko Säävälä / TT / kod 12070

Så känner hon inför att representera Sverige i Eurovision

Vem det blir som tar hem vinsten återstår att se. Men Maria har förklarat att hon med stolthet hade representerat Sverige i Eurovision Song Contest.

– Jag försöker verkligen att lägga bort alla tankar på att detta är en tävling, det tar fokus från det som är viktigast för mig och som är det enda jag kan påverka. Att vara så förberedd jag bara kan; repa, lyssna och lära. Att gå av scenen och känna att jag inte kunde ha gjort det bättre, det är mitt mål. Men jag vet att det är en tävling som ska få sitt resultat och Sverige och människorna här har blivit mitt andra hem. Jag skulle med stolthet representera Sverige i Eurovision, har hon sagt till ESC panelen.

Vad tyckte ni om Marias bidrag? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!