Sarek blev storfavoriter med ”Genom eld och vatten” 2003 – hur de ser ut 21 år senare är helt ofattbart

Sarek

Foto: Bertil Ericson/TT, Henrik Montgomery/TT

Musikgruppen Sarek tog publiken med storm när de tävlade om finalplatsen i Melodifestivalen 2003 och 2004.

Men med åren så har Sarek försvunnit helt – därför valde de att splittras och det gör medlemmarna i dag.

Sarek var gruppen som debuterade i Melodifestivalen 2003 med den oförglömliga låten ”Genom eld & vatten”.

Gruppens musik kan beskrivas som en slags blandning mellan folkmusik och pop, vilket är ett koncept som gick hem hos många lyssnare.

Sarek bildades 2002 och gruppen har uppträtt i lite olika formationer genom åren. Medlemmarna i gruppen var Stina Jadelius Engelbrecht, Jessica Wetterstrand, Zara Kronvall, Kristofer Pettersson, Göran Månsson och Ola Hertzberg.

STOCKHOLM 030314 – Genrep med gruppen Sarek inför finalen i melodifestivalen i globen i Stockholm på lördagskvällen. Foto: Henrik Montgomery/TT

När de ställde upp i mello 2003 med låten ”Genom eld & vatten” (skriven av Stina Jadelius Engelbrecht och Mårten Eriksson) så stod Zara Kronvall, Jessica Wetterstrand, Ola Hertzberg och Kristofer Pettersson på scenen i Luleå. Efter omröstningen stod det klart att de vunnit deltävlingen.

Men i finalen i Globen så slutade låten på en sjätteplats. Men än i dag lever den kvar i våra minnen.

I spelaren nedan kan du se hur det såg ut när Sarek uppträdde i Melodifestivalen 2003:

Andra rycket i Mello

Året därpå, 2004, ställde Sarek upp med ett till bidrag. Denna gång var det med låten ”Älvorna” som framfördes av Zara Kronvall, Jessica Wetterstrand, Ola Hertzberg, Stina Jadelius och Göran Månsson.

På onsdagen den 21 februari är det faktiskt på dagen 20 år sedan som gruppen Sarek framförde låten i Karlstad för första gången!

Men resultatet i deltävlingen slutade inte lika succéartat som året innan. Sarek gick vidare till andra chansen men åkte senare ur tävlingen.

Därefter dröjde det några år till Sarek skulle göra revanch i någon musiktävling. Men 2008 så skrev de faktiskt ett av bidragen till belgiska ESC. Låten hette ”Magical Sensations” och framfördes av Katy Satyn. Låten gick dock inte vidare till finalen.

Men fyra år senare så upplöstes Sarek.

LULEÅ 20030301 Barbados med låten Bye Bye och gruppen Sarek med låten ”Genom eld och vatten” blev klara för final i Melodifestivalen i Luleå, 1 mars, 2003. Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför splittrades Sarek

2012 splittrades Sarek och gick skilda vägar. Men än i dag spelas deras låt ”Genom eld och vatten” flitigt på nattklubbar runt om i landet.

Anledningen till varför de lade av hade att göra med olika saker.

– Det berodde på många olika grejer. För det första fick de flesta i gruppen barn. Vi var också ganska utspridda och bodde också på många olika platser i landet. Sedan höll vi även på med egna projekt vid sidan om Sarek.

– Det var helt enkelt därför vi bestämde oss för att lägga av, berättade Jessica Wetterstrand för Örnsköldsviks Allehanda.

Det gör medlemmarna i Sarek idag

Trots att de inte spelar ihop längre så tycks samtliga medlemmar vara aktiva i musiken på ett eller annat sätt.

Stina Jangelius Engelbrecht har efter Sarek fortsatt skriva musik och är även numera författare. Kristofer Pettersson, är förutom nyckelharpspelare även sjuksköterska. Flöjtspelaren Göran Månsson sysslar med folkmusik och är även musiklärare. Ola Hertzberg spelar nyckelharpa och är även utbildad fritidspedagog.

Zara och Jessica, som är barndomskompisar och umgås flitigt, hittade tillbaka till musiken efter att ha uppträtt på Stockholm Pride 2017. Därefter beslutade de sig för att starta duon ”Zara & Jessica”.

– Vi kände att vi ville göra någonting eget och som inte påminner allt för mycket om Sarek, men som ändå behåller en del av soundet. Sarek var mycket naturromantik och vi kände att vi ville ha en mer modern klang på folkpopen, har Jessica sagt till Örnsköldsviks Allehanda.

2022 dök Zara & Jessica även upp i en mellanakt i Mello, där de framförde ”Genom eld & vatten”.

Nedan kan du se hur frontfigurerna i Sarek ser ut idag – och visst är de sig lika!

Sarek är verkligen ett band som man kan sakna! Men kul att medlemmarna håller musiken vid liv!

Dela gärna den här artikeln på Facebook för att sprida lite nostalgi i dina vänners flöden!

Exit mobile version