Siw Malmkvists dom – här är stjärnan som vinner hela Melodifestivalen 2023

Foto: TT

Hon är en av Melodifestivalens största stjärnor genom tiderna.
Nu ger Siw Malmkvist sin dom inför den stora finalen på lördag – och pekar ut vem hon tror tar hem allt.
– Jag kan inte tänka mig någon annan, säger ”Siwan” till Nöjeslivet. 

Monica Zetterlund: Hur gick det till när hennes lägenhet plötsligt fattade eld? Och vad blev hennes absolut sista ord i livet? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Siw Malmkvist, 86, är en av Sveriges allra första stjärnor från Melodifestivalscenen. Redan 1959 tog hon hem segern i schlagertävlingen med bidraget ”Augustin” – och två år senare var det dags igen. Då med ”April, april”.

I och med detta har hon förevigt skrivit in sig i Mello-historien i en klubb där bland andra även andra storheter som Björn Skifs och Tommy Körberg ingår: de som vunnit Melodifestivalen två gånger.

Faktum är att ”Siwan” endast bräcks av två artister: Carola Häggkvist och Marie Bergman som vunnit Mellon tre gånger vardera.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20110609 Siw Malmkvist – en av Melodifestivalens stora stjärnor genom tiderna. Foto: Anders Wiklund/TT

Tack vare detta valdes Siwan redan första året, 2020, in i Melodifestivalens nyinstiftade Hall of fame där historiska insatser uppmärksammas av SVT.

Siw Malmkvist hyllar Loreen inför Melodifestivalen 2023

När Nöjeslivet frågar den folkkära stjärnan, som genom åren också gjort sig känd i sina roller såväl på vita duken som på musikalscenen, hur hon tror det kommer gå i 2023 års Mello-final, blir svaret:

– Det vete fan. Men jag tror bara på att det blir Loreen som vinner! Jag kan inte tänka mig någon annan, men man vet ju aldrig hur folk röstar. De kanske röstar på något helt annat. Men nu när man har hört allihopa, så säger i alla fall jag att det måste vara hon, säger Siw Malmkvist till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ, SVERIGE 20230225 Programledare Farah Abadi med Loreen som går direkt vidare till final med bidraget Tattoo under deltävling 4 av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

Loreen har under finalveckan bland annat uppmärksammats för att hon sjunger sin låt helt utan bakgrundskör – ett tydligt undantag i startfältet.

Och ”Siwan” är säker på sin sak – Loreens nummer är oslagbart i den svenska finalen på lördagkvällen. Samtidigt förklarar artisten att hon själv skulle ha svårt att framföra sången, trots sin stora rutin.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ, SVERIGE 20230225 Loreen Talhaoui firar finalplatsen med champagne på efterfesten efter den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

Vad är det som gör Loreens bidrag så bra, enligt dig?

– Jo, alltså jag skulle aldrig själv kunna sjunga hennes låt, men framförandet tänker jag närmast på. Hon gjorde ett fantastiskt framträdande. Det var kanon med hennes framtoning. Om du frågar mig, så tror jag på henne, säger Malmkvist.

Loreen med ”Tattoo” i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Siw Malmkvist om Loreens chanser i Eurovision 2023

Loreen går ut med startnummer tio i den stora finalen på lördagen. Den här gången heter bidraget ”Tattoo”. När 39-åringen vann hela Eurovision Song Contest för elva år sen hette låten som hela Europa nynnade på ”Euphoria”.

Tror du att vi skulle ha bra chanser med Loreen i Eurovision igen?

– Jadu, det vet inte. Jag har väldigt svårt för att svara där. Jag tittade mest på hur hon jobbade på scenen. Men till exempel förra gången när hon vann med ”Euphoria”, så hade hon ett tema där man kunde sjunga med. Jag måste vara jävligt omusikalisk, för det kan jag inte den här gången. Men det skulle inte förvåna mig alls om hon gick och vann allt igen!

MALMÖ 20230224 Loreen vid en pressträff efter genrepet inför Melodifestivalen 2023 deltävling 4 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

Siwans lycka efter comebacken med Hanson och Carson: ”Herrejösses”

Själv gjorde Malmkvist nyligen comeback på scen tillsammans med artistkollegorna tillika vännerna Ann-Louise Hanson och Towa Carson. I ett bejublat framträdande på Cirkus i Stockholm framförde trion Melodifestivalbidraget ”C’est la vie” från 2004.

LÄS MER: Här återförenas Ann-Louise Hanson med Carson och Malmkvist – stående ovationer på QX-galan

Efteråt var ”Siwan” tagen av det varma mottagandet.

– Men herrejösses du, det var nästan så man chockades själv! Alltså jublet var så högt så vi hörde nästan inte introduktionen. Vi fick förlita oss på trumslagaren på scen, och det hörde vi. Ingenting annat. Jublet var så högt och stort, det var verkligen underbart.

Minns ni hur det såg ut när Hanson, Carson och Malmkvist gjorde succé i Mellon 2013?

Vem tycker du ska vinna årets Melodifestival? Håller du med ”Siwan”? Skriv gärna en kommentar. 

Så här startar bidragen i finalen av Melodifestivalen lördag 11 mars:

1. Where You Are (Sávežan) – Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods

2. Rhythm Of My Show – Tone Sekelius

3. One Day – Mariette

4. Air – Marcus & Martinus

5. On My Way – Panetoz

6. Never Give Up – Maria Sur

7. Six Feet Under – Smash Into Pieces

8. Where Did You Go – Kiana

9. Släpp alla sorger – Nordman

10. Tattoo – Loreen

11. Mer av dig – THEOZ

12. Royals – Paul Rey

Exit mobile version