Därför sågas Anders Bagge internationellt i Melodifestivalen 2022
Bigger Than The Universe – Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Foto: Annika Berglund/SVT

Kritiken mot Anders Bagge före finalen i Melodifestivalen 2022 – därför sågas folkkäre artistens bidrag

Anders Bagge älskas av svenska folket.
Samtidigt möts den folkkäre artistens bidrag i Melodifestivalen 2022 av internationell kritik.

Han är en av Sveriges kanske mest folkkära musikprofiler.

Anders Bagge har efter över tio års tid som sympatisk men samtidigt ärlig domare i ”Idol”-juryn fått en särskild plats i många tv-tittares hjärtan.

Samtidigt som Bagge under åren producerat musik åt världsstjärnor som Madonna, Janet Jackson, Céline Dion och Enrique Iglesias har han alltid föredragit att själv inte stå på scen.

Bigger Than The Universe – Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT
Bigger Than The Universe – Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Anders Bagge trotsade rädslan i Masked Singer

Förrän förra året – när han trotsade sin rädsla och medverkade själv som artist i TV4-succén ”Masked Singer Sverige”. I underhållningsprogrammet kunde Bagge ställa sig på scen och sjunga i en av de fantastiska kostymerna.

LÄS MER: Johanna Lind Bagge avslöjar maken Anders nästa drag – efter fantastiska succén i Melodifestivalen 2022

Anders Bagge, Pernilla Wahlgren
Foto: TV4

I en tidigare intervju med Nöjeslivet öppnade Bagge upp om att han ibland tänkt att satsa på en sångkarriär, men att det funnits ett stort hinder.

 Jag ville bli artist när jag var ung. Jag uppträdde och fick en panikattack och kände att ”det här vill jag aldrig göra mer”. Då gick jag tillbaka och tänkte vad jag ville göra istället, då jag älskar musik, har Bagge tidigare sagt.

Skivbolag har tidigare visat intresse för honom som artist.

 Under årens lopp har jag väl fått tio avtal i min hand, att de vill signa mig. Men jag har tackat nej, sade han då till Nöjeslivet.

Anders Bagges tårar i Melodifestivalen – efter stora succén

Efter äventyret i ”Masked Singer Sverige” kunde Bagge, vid 53 års ålder, begå schlagerdebut i årets Melodifestival. I den tredje deltävlingen framträdde han med bidraget ”Bigger than the Universe” i Avicii arena, även känd som Globen – och blev svenska folkets omedelbara favorit. När Bagge ropades upp som vinnare av deltävlingen brast det totalt för den folkkäre profilen.

LÄS MER: Anders Bagge gör debut i Melodifestivalen 2022 – efter svåra sorgen bakom kulisserna: ”Lyssnar däruppe”

En lättad och tårögd Bagge stöttades av programledaren Farah Abadi på scen i vad som redan blivit klassiska bilder – årets kanske mest minnesvärda? – i Melodifestivalen.

Farah Abadi och Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT
Farah Abadi och Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Sedan dess har Bagges låt seglat upp högt på listorna inför finalen och tillhör en av de stora favoriterna på lördag. Den ödmjuke artisten är tacksam för allt stöd han fått.

”Att sätta ord på mina känslor nu går inte, men vill säga till alla er där ute.. Tusen tack från botten av mitt hjärta…. Love u”, skrev han på Instagram efter att finalplatsen var ett faktum.

På lördagskvällen ställer han sig återigen på scen med bidraget ”Bigger Than The Universe” – den här gången i den stora Mello-finalen i ett fullsatt Friends arena.

Låten är skriven av Bagge själv i samarbete med schlagerveteranen Jimmy Jansson (som sjungit som soloartist i Melodifestivalen med ”Vi kan gunga” och ”Amanda”), samt ”Euphoria”-låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son.

Internationell kritik mot Bagges bidrag i Mello 2022

Samtidigt som svenska folket hyllat Bagge möts bidraget nu också av kritik från internationella fans. Detta märks inte minst i kommentarsfältet på det officiella videoklipp som Melodifestivalen lagt ut på Youtube.

Vinnaren av den svenska Melodifestivalen skickas som bekant till Eurovision Song Contest senare i vår.

”Jag tycker personligen den här låten är bra, men den kommer aldrig nå bra resultat om den skickas till ESC”, skriver en tittare i kommentarsfältet.

”Det här låter som någonting Sverige skulle skickat till Eurovision…2005!”, skriver en annan tittare.

”Anders Bagge verkar vara en väldigt trevlig kille med en vansinnigt stark röst. Men den här låten är så intetsägande och föråldrad”, skriver en tredje.

Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT
Anders Bagge i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

”Det är väldigt klyschigt och daterat, men herregud, refrängen är catchy som bara den”, skriver ytterligare en tittare.

Flera röster höjs också för att Bagge inte är igenkänd ute i Europa på samma vis som i Sverige.

”Jag respekterar Bagge, men om Sveriges mål är att vinna i Turin kan de bara skicka Cornelia (Jacobs)”, skriver en annan tittare i kommentarsfältet på Melodifestivalens Youtube-kanal.

”Vi älskar Anders men den här låten kommer att floppa i Eurovision… Han är en underbar och ödmjuk person men jag förväntade mig mycket mer”, skriver en annan.

”Jag gillar detta, det är väldigt sött och jag förstår varför den går hem i Sverige, men Cornelia är bästa valet för Eurovision”, tycker en annan tittare.

Anders Bagge med "Bigger than the universe" i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT
Anders Bagge med ”Bigger than the universe” i Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Svenske Eurovision-experten om kritiken

Programledaren Emil Löfström är expert på Melodifestivalen och Eurovision och har följt tävlingarna i många år.

Han driver intervjuserien ”Eurovision Legends”, en podcast där han haft flera av tävlingens stora namn genom tiderna som gäster. Dessutom medverkar Löfström i svenska podcasten ”Schlagervännerna” som analyserar Melodifestivalen på nära håll.

Att somliga internationella fans riktat kritik mot Bagges bidrag ur ett Eurovision-perspektiv tycker Löfström inte är förvånande.

Schlagervännerna Emil Löfström expert Newsner
Emil Löfström är en av programledarna i podcasten ”Schlagervännerna” och driver internationella succépodden ”Eurovision Legends”. Foto: Privat

– Jag tror att det beror först och främst på att Bagge har noll relation till fans utanför Sverige. Han är älskad av svenska folket på grund av att han varit mysfarbror i Idol i mer än tio år. Svenska Melodifestival- och Eurovision-fans är inte heller helt sålda på honom och hans låt, säger Emil Löfström till Nöjeslivet.

LYSSNA HÄR: Hetaste analyserna av Melodifestivalen i podcasten ”Schlagervännerna” (extern länk)

Anders Bagges bidrag ligger i toppen av många listor inför finalen, men Löfström menar att låten förmodligen inte skulle gå lika bra i Eurovision.

– Jag tror absolut inte Bagge har någon chans alls i Eurovision. Han är duktig och kompetent sångare men låten är inte up to date och han är inte heller en artist på scen. Mer en duktig sångare som inte kan bära upp en scen.

Internationella juryns makt i Melodifestivalen

I Melodifestivalens final har som vanligt svenska folket halva makten i sina händer – medan de internationella jurygrupperna har resterande hälften av rösterna. Jurygrupperna som är med och avgör finalen i år kommer från Nederländerna, Finland, Spanien, Australien, Tjeckien, Irland, Israel och Italien. Hur dessa representanter röstar avslöjas först i direktsändningen på lördagskvällen.

Alla bidrag i finalen av Melodifestivalen 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

– Jag tycker det är genialt att ha en internationell jury som röstar innan telefonröstningen stängts. Den ger en tydlig bild för vad som förmodligen kommer gå hem i Eurovision där ändå vinnaren ska tävla, säger Emil Löfström.

Sedan internationella juryn togs in har Sverige bland annat vunnit Eurovision två gånger – 2012 med Loreen och 2015 med Måns Zelmerlöw – och nått flera höga placeringar.

Anders Bagge: ”Får ta att bli bedömd av alla”

Nöjeslivet har flera gånger sökt Anders Bagge via pressansvariga. För Melodifestivalens programledare Farah Abadi berättade Bagge om sina känslor inför att bli bedömd av tv-tittarna – efter att han själv suttit i Idol-juryn i många år.

– Att jag blir bedömd av alla, det får jag ju ta. Jag har ju suttit i 12 år i en annan tävling och bedömt folk, sade Bagge då i SVT.

Melodifestivalens final 2022 avgörs lördag 12 mars klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar!

Så här startar bidragen/artisterna i finalen av Melodifestivalen 2022:

1.  Run To The Hills – Klara Hammarström
2. Som du vill – THEOZ
3. Higher Power – Anna Bergendahl
4. Änglavakt – John Lundvik
5. My Way – Tone Sekelius
6. Bigger Than The Universe – Anders Bagge
7. Innocent Love – Robin Bengtsson
8. Freedom – Faith Kakembo
9. Bluffin – LIAMOO
10. Hold Me Closer – Cornelia Jakobs
11. I Can´t Get Enough – Cazzi Opeia
12. In i dimman – MEDINA