Svenne Hedlunds minne hedras med en stor konsertturné.
Nu berättar Peter Jezewski om saknaden efter stjärnan – och detaljen som gör att han hoppas på Benny Andersson i publiken.
– Svenne har betytt väldigt mycket, säger Jezewski till Nöjeslivet.
Den 3 december 2022 nåddes svenska folket av beskedet att den ikoniske rocksångaren Svenne Hedlund somnat in, 77 år.
Artisten slog igenom med popgruppen Hep Stars i början av 1960-talet och blev snabbt en tonårsidol. Med hitlåtar som bland annat ”Farmer John” och ”Cadillac” blev bandet ett av de största i Sverige på 60-talet.
Nu står det klart att Svenne Hedlund, som också bildade en mycket populär duo med ex-hustrun Lotta Hedlund i många år, kommer att hyllas med en stor konsertturné.
Det är tidigare The Boppers-medlemmen Peter Jezewski som tillsammans med Py Bäckman, Dan Hylander och Tone Norum ger sig ut med showen ”It’s nice to be back – en hyllningsshow till Svenne Hedlund och The Hep Stars”.
Turnén gavs även i våras, och den 7 september återstartas den igen på Åland innan den kommer till flera svenska städer i november–december (se faktaruta längst ner).
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar Jezewski om saknaden efter vännen Svenne Hedlund, vars begravning han sjöng på.
Vad har Hep Stars musik betytt för dig genom åren?
– Det började med att jag som grabb såg dem på tv första gången. Det var ju ett riktigt rockband som gav järnet. Sen gjorde de ju covers i början, och Benny Anderssons första egenskrivna låt som heter ”No response” var också en rockdänga som man fastnade för. Sen har de bara fortsatt med bra musik när de började skriva eget. Jag menar ”Sunny Girl” och ”Wedding” allt det här. Sen har de ju fått fram klassiker också som ”Lilla Sofie” och ”I natt jag drömde” var ju en coverlåt, men det är en sån där som hela svenska folket kan. Det märker man också på konserterna. Till exempel när vi spelar ”I natt jag drömde”. Jag behöver inte sjunga en textrad själv, publiken sjunger hela låten, säger Jezewski till Nöjeslivet och fortsätter:
– Det är en riktig rysare faktiskt.
Vad känner du då?
– Det går rysningar utefter hela kroppen. Det är vackert. De har verkligen gjort ett avtryck i svensk musik. Det var ju helt klart Sveriges största band på 1960-talet. Outstanding.
Artikeln fortsätter under bilden.
Minns du när du fick möjlighet att träffa Hep Stars första gången? Hur var det mötet?
– Jag måste tänka efter … Det första kan ha varit när Svenne Hedlund hade ett program i radio på 80-talet. Och då tillägnade han en låt i radio till mig. Det var så overkligt så jag höll på att svimma.
Vad det en The Boppers-låt han spelade då?
– Ja, det var det. Det var ”Teenager in love” som jag sjöng. Det var en rysare. Sen har vi spelat med dem, tagit in mig som gästartist. Sen har samarbetet fortsatt.
Jezewski rättar sen sig själv. Minnet sviker efter alla år som passerat – i själva verket skedde det allra första mötet med Hep Stars redan på 1970-talet. Men att det då handlade om andra bandmedlemmar än just Svenne Hedlund.
– När vi började Boppers 1977, då spelade vi mycket på en pub i Vällingby. Och där var det ett band som spelade väldigt ofta. Det var ”Gummibandet”, som bestod av Lelle Hegland, alltså Hep Stars basist, och Janne Frisk var med på gitarr, och ibland var det Chrille Pettersson på trummor. Det blev så att, vi fick spelningar där. Det gick bra för oss. Då blev det så att Lelle Hegland, som hade bokningsbolag, började boka oss. Han märkte att vi kom in på det där stället och fick så mycket spelningar, så han började boka oss. Han var väldigt snäll och trevlig.
– Men när Boppers blev för stort för honom, pytsade han oss helt enkelt vidare till EMA Telstar. Det var väldigt ödmjukt av honom att göra det. Osjälviskt. Han kunde lika gärna ha försökt mjölka ut det här själv, men det blev för stort för honom. Så var första kontakten med dem.
Det var ju schysst av honom att se till att ni fick ert genombrott på det sättet?
– Ja precis, verkligen.
Minns du ditt första möte med Svenne?
– Jag höll på att storkna första gången han ringde mig. ”Hej, det är Svenne!”. ”Vilken Svenne?”. ”Svenne Hedlund”. Då höll man på att tappa telefonen. Han frågade om jag kunde komma in och sjunga några låtar med dem i Stockholm. Det var 80-tal. 40 år sen.
Du tackade ja på uppstuds?
– Ja ja ja, det var ju helt overkligt att stå och sjunga med dem. Sen har vi haft med Svenne i vår show, ”Be Bop A Luba”. Sen har vi träffats väldigt mycket. Så fort vi åkte förbi Sävsjö brukade vi stanna till och hälsa på honom. Det har varit en fantastisk resa egentligen.
Minns du ditt sista möte med Svenne?
– Ja, det var när vi var hemma hos Svenne. Vi pratade låtar, tittade på hans guldskivor, han berättade en massa. ”Du är egentligen baryton”, sa han till mig. Då blev jag helt förvånad, jag brukar sjunga ganska ljust. Men det visade sig att jag sjunger ganska lågt också. Så där fick jag en liten tillrättavisning.
Artikeln fortsätter under bilden.
Hade ni planerat för den här hyllningsturnén redan då?
– Nej, det var något halvår efter begravningen. Man kände att, det här kan inte sluta bara sådär. Man måste få fram betydelsen av det de har gjort genom att hylla dem på något sätt, säger Jezewski och berättar att Hedlunds dotter och barnbarn också är med på noterna att showen blir av.
– Men sen var det så att Py Bäckman också sjöng på begravningen, hon är gammal vän till Hep Stars. Hon har barn med Lelle Heglands bror. Då ville vi ha med henne. Sen växte det och vi tog med Tone Norum och Dan Hylander också. Alla har någon koppling till Hep Stars. Det är en fin uppställning med fina artister, alla gör sin tolkning av låtarna.
Varför gör ni den här showen?
– Det får inte ta slut, Hep Stars-eran. Man vill hålla det vid liv och hylla det som de har gjort genom att musiken ska leva vidare. Det är svårt, det spelas ju inte så mycket musik. Det blir bortglömt i all röra som är nu med discodunk och vad man ska kalla det. Man får gå in på speciella kanaler om man ska höra Beatles, Hep Stars eller någonting. Det spelas ju inte i radio. Det tycker jag är tråkigt, för de har betytt så mycket för så många människor. Hep Stars var ju gigantiska. Jag tror det var över 3 000 personer som vallfärdade till kyrkan när Svenne gifte sig med Lotta, bara för att få en glimt av brudparet. Det var galet stort alltså.
Har du någon kontakt med Lotta i dag?
– Jadå, hon bodde hos oss en månad efter begravningen. Hon var deppad. Även om de var skilda så hade de väldigt bra kontakt, höres av varje dag och så där.
Har Lotta varit och sett er show?
– Alla utom Lotta. Hon orkade liksom inte, det blev för mycket för henne. Men det finns på Youtube, vi gjorde Göteborgs konserthus, då kom hela familjen upp på scen (se klipp nedan). Det var nästan så jag började gråta. Det var rörande på alla sätt. Det var väldigt fint. De har tackat oss efteråt, för att vi hyllar Svenne.
Artikeln fortsätter under videoklippet.
Hur var det att sjunga på Svennes begravning?
– Det är alltid svårt med begravningar, men det här var lite extra. Man får ta till något knep, just när man sjunger. Man får titta in i väggen eller någonting. Det värsta är att titta på anhöriga när man sjunger. Då kommer gråten i halsen direkt. Det är jättesvårt. Samtidigt var det också en ära att få göra det, tycker jag.
Kunde du hålla ihop det?
– Ja, jag tror jag fixade det. Inte titta på kistan eller anhöriga. Men det är svårt, det är det.
Jag förstår att du måste sakna Svenne mycket i dag?
– Absolut. Han har ju gett mig goda råd genom åren och varit behjälplig i min karriär. Jag saknar honom väldigt mycket, det gör jag. Det var någon man kunde luta sig lite mot. Vi åkte hem till honom för att spela upp låtar för honom och frågade vad han tyckte. Han har betytt väldigt mycket.
Vad bjuds man på som publik I ”It’s nice to be back”?
– Dels är det väldigt mycket låtar. De största låtarna men det kan även vara så att Dan Hylander har någon favorit som man knappt har hört. Svenne och Hep Stars har ju spelat in så enormt många låtar. Han var ju bland annat i Sun Studios i Memphis och spelade in massa Elvis-låtar. Vi hittade låtar som: ”Ojdå, har han spelat in den också?” Det är lite otippade låtar som är jättekul att höra.
– Det är låtar som Benny Andersson och Lasse Berghagen komponerade. Det blir någon låt som Björn Ulvaeus skrev och som de spelade in. Så det är väldigt kul att höra den här showen. Självklart är hitsen med, men som sagt även otippade låtar. Så det blir en hyllning även till Lotta, i och med att Svenne och Lotta sjöng in låtar tillsammans.
Tror du att Lotta Hedlund kommer att dyka upp på någon av konserterna?
– Vi hoppas att hon ska komma, men samtidigt har jag full respekt. Det är känsligt för henne, det kan bli jobbigt. Minnena väcks till liv. Jag förstår och respekterar att hon kanske inte kommer. Men jag hoppas att Janne Frisk kommer, gitarristen från Hep Stars.
Kommer Benny Andersson då, tror du?
– Det vet man ju inte, alltså. Han dök ju upp … för flera år sen var jag med i en grej som hette ”Abba The original Orchestra”. Det var med Lasse Welander, Clabbe af Geijerstam, Jerry Williams, Thomas Di Leva… en massa artister. Vi gjorde arenaturné runtom i Sverige. Jag var med i showen men även förband, ensam med gitarr. I Globen liksom. Scenen var väl 30 meter lång, gigantisk. Då känner man sig inte så jättestöddig. När vi spelade i Globen, då dök Benny Andersson upp helt otippat. Han klev upp på scen och var med och lirade. Den reaktionen på publiken glömmer jag inte. De tjöt ju!
– Så man vet ju inte, han kan ju dyka upp bara så där. Han är välkommen, verkligen.
Till sist, hur känns det att få hedra Svenne Hedlund på det här sättet?
– Det känns jättefint. Det är från hjärtat och det kändes verkligen att man ville markera att han och Hep Stars har betytt så mycket. Det är egentligen en av anledningarna till att jag spelar överhuvudtaget. Det är ju dem och Beatles. Då känns det väldigt fint att få göra det här.
Evigt saknad, aldrig glömd – Svenne Hedlund. Dela gärna inlägget om du också vill hylla denne ikon.
Fakta: Turnén ”It’s nice to be back – en hyllningsshow till Svenne Hedlund och The Hep Stars”
7 September – Alandica Åland, 2 November – Falun, 3 November – Gävle Konserthus, 9 November – Bryggaren Västervik, 10 November – Kalmarsalen Kalmar, 16 November – Falkenbergs Stadsteater, 17 November – Flygeln Norrköping, 22 November – Slagthuset Malmö, 24 November – Konserthuset Växjö, 29 November – Stockholms Konserthus, 30 November – Hjalmar Bergmans Teater Örebro, 4 December – Uppsala Konserthus, 12 December – Vara Konserthus, 13 December – Jönköpings Konserthus, 14 December – Sjöängen Askersund, 21 December – Västerås.