Foto: TT

Infekterade bråket som nära krossade Svenne Hedlund – först när vännen gav vika fick han ro

Namntvisten om Hep Stars var nära att knäcka Svenne Hedlund.

Under det glada 1960-talet fick svenska folket mellanöl, ”Hylands hörna”, lavalampan och ”Vi på Saltkråkan”.

För alla musiktörstande ungdomar var detta också decenniet där flera band blev omåttligt populära i landet. Det var BeatlesRolling Stones – och Hep Stars som gällde!

En av de stora popidolerna var Svenne Hedlund – frontfigur och sångare i Hep Stars där även vännen Benny Andersson var bandmedlem under en tid då de fick sitt genombrott. Benny fortsatte som bekant senare sin musikkarriär i en helt annan grupp, nämligen Abba och blev världsstjärna!

Med Hep Stars fick Svenne en flygande start på karriären. Redan på gruppens debutskiva från 1965 hittar vi den kanske mest kända låten – ”Cadillac”, som väl de flesta än i dag kan nynna på?

Artikeln fortsätter under bilden.

Bilden: Fr. v. Lennart Hegland Krille Pettersson, Svenne Hedlund, Benny Andersson och Janne Frisk i bandet står på rad och sjunger i mikrofoner. Foto: TT
Bilden: Fr. v. Lennart Hegland Krille Pettersson, Svenne Hedlund, Benny Andersson och Janne Frisk i bandet står på rad och sjunger i mikrofoner. Foto: TT

I början av karriären hade Hep Stars också stora hits i radions ”Kvällstoppen” med låtar som ”A Tribute to Buddy Holly” och ”Farmer John”. Gruppen blev sedan folkparkshjältar när de åkte runt på turné genom hela landet. Där växte också deras status som stora popidoler på den här tiden.

Då splittrades Hep Stars – Svenne och Lottas succé i Melodifestivalen

Svenne Hedlund nådde sedan stora framgångar även som soloartist, och kanske framför allt tillsammans med exfrun Lotta i duon Svenne & Lotta.

År 1975 fick de en av det årets största radiohits i och med Melodifestivalbidraget ”Bang en boomerang” som hamnade på tredje plats i finalen. Där och då var det Lasse Berghagen och ”Jennie, Jennie” som drog det längsta strået och kammade hem segern.

– Det var ett bra år. Sju av låtarna hamnade på Svensktoppen av totalt tio. Björn Skifs sjöng ”Michelangelo” och Ted Gärdestad ”Rockin’ ’n’ Reeling” minns jag. Synd att vi inte vann. Den hade slagit bättre internationellt än ”Jennie, Jennie”, sade Svenne Hedlund i en intervju med Smålands dagblad 2016.

Efter att ha haft ett uppehåll från Hep Stars sedan 1969, började Svenne och Lotta åter uppträda med gruppen på 80-talet.

Svenne var på senare år även aktuell i flera shower tillsammans med The Cadillac Band. In i det sista turnerade han med föreställningen ”Hits of The 60`s” med kollegorna Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

I december 2022 gick Svenne Hedlund ur tiden. Han blev 77 år.

Under de senare åren drogs Hedlund in i en namntvist om rättigheterna till bandnamnet Hep Stars.

– Utan mig finns inget Hep Stars, sade Svenne till Smålands dagblad.

Namntvisten om Hep Stars

Bakgrunden till detta var att Bengt Hegland, Hep Stars-basisten Lennart Heglands bror, fått rättigheterna till namnet. Det var nämligen Lennart som grundade bandet en gång i tiden. Svenne kom med i gruppen ett halvår senare.

2016 ville Hedlund få rättigheterna till namnet. Han menade då att han var den enda kvarvarande medlemmen i bandet, och ansökte om rättigheterna hos patent- och registreringsverket, PVR.

– Jag gjorde en invändning mot att han, som inte hade varit med i bandet, skulle ha namnet. Han hade inte någon relation till det mer än att hans bror hade spelat i det. Att Lennart hade namnet var ju inte konstigt alls, sade Svenne Hedlund till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

1999-09-29. Nalen på Regeringsgatan 74 i Stockholm presenterade år 1999 ett antal liveband från 60-talet under hösten. Bilden (fr.v.): Tommy Blom från Tages, Svenne Hedlund från Hepstars och Lennart Grahn från Shanes. Alla tre böjer sig fram mot kameran. Foto: Ulf Palm/TT
1999-09-29. Nalen på Regeringsgatan 74 i Stockholm presenterade år 1999 ett antal liveband från 60-talet under hösten. Bilden (fr.v.): Tommy Blom från Tages, Svenne Hedlund från Hepstars och Lennart Grahn från Shanes. Alla tre böjer sig fram mot kameran. Foto: Ulf Palm/TT

Redde ut allt över telefon – Svennes glädje: ”Väldigt skönt”

Först dömde PRV till Bengt Heglands fördel.

Men till slut redde de båda herrarna ut det hela över telefon.

– Vi hade ett bra samtal jag och Bengt. Det var lugnt och sansat och vi diskuterade. Vi kom överens om att jag kan använda namnet framöver, tills jag lägger ned bandet eller slutar, sade Svenne då till Aftonbladet.

Att de kunde lägga tvisten bakom sig beskrev han senare som mycket positivt.

– Det känns väldigt skönt. Det viktiga är att jag kan använda namnet, det var det jag var orolig för att jag inte skulle kunna göra när det bytte ägare, sade Svenne som uppträdde flitigt under de sista åren.

Den 3 december 2022 somnade popikonen in i Värnamo. Han blev 77 år.

Tack för allt, bäste Svenne!