STORT GRATTIS: Folkkära hitmakaren Svante Thuresson fyller 84 år

Svante Thuresson

Den 7 februari fyller folkkära hitmakaren Svante Thuresson 84 år. 

Svante Thuresson föddes i Stockholm den 7e februari 1937.  Han växte upp i Vasastaden där han började sin långa och fortsatt pågående musikkarriär som trumslagare. 

Tidigt kunde man se Thuresson i Povel Ramels älskade Knäppupp-revyer, innan hans vidgade sina vyer och tog sig an melodifestivalen, som han vann tillsammans med Lill Lindfors 1966. 

Lill Lindfors och Svante Thuresson sjunger ”Nygammal vals” i svenska melodifestivalen som blev den vinnande sången. Foto: Jan Björsell/SVD / SCANPIX /

Tvåa i Euro Vision Song Contest

Låten ”Nygammal vals” hamnade sedan på andra plats när han och Lindfors representerade Sverige i Euro Vision Song contest. 

Det kom inte att bli Thuressons första och enda låtmedverkan i melodifestivalen.

Redan året därpå var han tillbaka med låten ”Förlåt min vän”, och året efter det var han tillbaka med ”Du är en vårdvind i april”, och ”Här kommer pojkar”, med Östen Warnebring. 

Svante Thuressons hits

När Svante Thuresson själv stod på scen var det ofta jazz som ekade ur högtalarna, men den dansante underhållaren har flera hitlåtar på sin meritlista.

Bland de mest kända låtarna hörs bland annat  ”Du ser en man”, ”Noaks ark”, ”Leva mitt liv”, ”Ivar”, ”Jag är hip!”, och ”En människa du gärna vill älska”. 

Svante Thuresson är även känd för att ha tolkat Bellman

År 2002, när Svante Thuresson fyllt 65 år, släppte han plattan ”Nya kickar”, med eget material. Fem år senare deltog han I Melodifestivalen med låten ”Första gången” som han sjöng tillsammans med Anne-Lie Rydé. Låten hamnade på en sjätteplats i den andra delfinalen i Göteborg det året. 

Kort därefter släpptes skivan ”Duetter” där Svante bjudit in skilda duettpartners. Dregen och Lisa Nilsson för att nämna några.

Foto: TT

Svante Thuressons knep för att hålla sig ung

Svante Thuresson har aldrig låtit sig stoppas av ålder. Så sent som 2018 debuterade Thuresson som sommarpratare i Sommar i P1, där han bland annat berättade om sitt stora sportintresse, som fått honom att syssla med både simning, diskus och kulstötning. På senare år har samtliga dock hamnat i en golf-bag, berättade Thuresson då. 

I en intervju med Nöjeslivet samma år fick Svante Thuresson svara på frågan om vad som håller honom så pigg och ung. Han svarade då:

– Det är väl bara att jobba på som vanligt om man kan. Jag kan och får göra det, och då är det liksom inget knep. Det bara rullar på. Jag har inte funderat på pension. Man har inga sådana hållpunkter va.

Stort grattis på födelsedagen önskar vi Svante Thuresson. Dela gärna för att gratulera honom du med.

Exit mobile version