STORT GRATTIS: Peter LeMarc fyller 65 år – därför har artisten dragit sig tillbaka

Peter LeMarc fyller 65 år på måndagen den 23 oktober.
Nöjeslivet ber att få gratulera en av våra mest ikoniska och ärliga låtskrivare.

Peter LeMarc föddes i Trollhättan den 23 oktober 1958. Han skulle komma att bli en av våra allra största och kanske mest mytomspunna artister.

Med sin fantastiska talang som textförfattare har LeMarcs musikskatt blivit älskad av generation efter generation. Låtar som ”Little Willie John”, ”Tess”, ”En av dom sätt”, ”Håll om mig!” och ”Du och jag mot världen” har givna platser i den svenska pop- och rockhistorien.

Artisten skivdebuterade 1982 och slog igenom 1987. Den senaste plattan, ”Den tunna tråden”, utkom 2016.

Peter LeMarc är också känd för att ha skrivit en mängd låtar åt andra artister såsom Sven-Ingvars, Lisa Nilsson, Peter Jöback, Plura Jonsson, Björn Skifs, Jerry Williams med flera.

Samtidigt som LeMarc i flera decennier varit kritikernas favorit, har han också blivit känd som en artist med stor integritet.

Men han har heller inte väjt för de stora frågorna. Efter att ha gett ut plattan ”Nio broars väg” år 1997 drabbades han av förvirring och prestationsångest.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 19930803 Peter LeMarc på scen vid en konsert i Moderna museets trädgård i Stockholm. Foto: Lennart Nygren/TT
STOCKHOLM 19930803 Peter LeMarc på scen vid en konsert i Moderna museets trädgård i Stockholm. Foto: Lennart Nygren/TT

– Jag var nere i gruvhålet. Nu har jag gjort en skiva om klättringen därifrån, om hopp, sade han år 2003 när han var aktuell med kritikerrosade albumet ”Det som håller oss vid liv”, till Aftonbladet.

LeMarc berättade då att han blev hemmasittande.

– Jag hade problem att gå ner till affären. Såna saker. Att träffa nya människor. Jag undvek att gå på tillställningar och tyckte det var jobbigt att gå ut över huvud taget. Satt bara hemma och kom ingen vart. Alltså, klart jag gick ut ibland, men det var obehagligt.

Men stjärnan tog sig tillbaka – och år 2013 medverkade han i SVT:s ”Tack för musiken” där han intervjuades av Niklas Strömstedt och bland annat framförde en av sina mest älskade hitlåtar: ”Little Willie John”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

På senare tid har det varit relativt tyst runt artisten, och han har mer eller mindre dragit sig tillbaka från rampljuset.

I mitten på mars berättade LeMarc nämligen att han drabbats av en stroke.

– En propp har hindrat syresättning i en del av vänster bakre hjärna där celler dött, just i syncentrat, skrev han då på Instagram.

LeMarc om stroken

Vidare förklarade LeMarc att han tappade synen i delar av sitt synfält, vilket bland annat innebar att han hade svårt att läsa löpande text, och att han inte längre fick köra bil.

– Ingen kan i nuläget säga om skadorna är bestående eller om och hur min hjärna kan lära om, skrev han då.

Och fortsatte:

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2016-11-11 Artisten Peter LeMarc släpper nya albumet ”Den tunna tråden”. Foto: Anders Wiklund/TT

– Alla experter säger: tid och tålamod. Tyvärr är tålamod min allra sämsta gren. Men mina armar, ben, leder, tal, sångröst och humor är intakta. Kanske är min humor om möjligt lite svartare. Jag blir däremot väldigt fort hjärntrött. Måste stänga av. Hjärnan kämpar, antar jag.

Sedan dess har fansen inte fått höra så mycket mer från LeMarc i sociala medier, utöver att hans bok med låttexterna från åren 1986-2017 nu även släppts i pocketform.

Vi hoppas att du får en bra 65-årsdag, Peter! Tack för alla fantastiska låtar du gett oss genom åren.