Anders Kraft om dramat bakom kulisserna tittarna inte fick se – efter Strömstedts otäcka kollaps

Foto: TT/TV4

Han kastades rakt in i en direktsändning om Palmemordets upplösning – efter att en kollega plötsligt kollapsat.

Nu berättar Anders Kraft, 51, om dramat bakom de omskakande bilderna i TV4.

– TV är inte det viktigaste som finns men det var aldrig någon känsla av att vi skulle steka sändningen, skriver han till Nöjeslivet.

Det var i onsdagens direktsändning som tittarna möttes av de otäcka tv-bilderna. Programledaren Jenny Strömstedt höll i en intervju med chefsåklagare Krister Petersson om utpekandet av Stig Engström som misstänkt mördare av statsminister Olof Palme 1986.

Plötsligt såg tittarna hur den omtyckta profilen, även känd från bland annat ”Nyhetsmorgon”, föll ihop. Därefter kunde tittarna höra hur en medarbetare kom in i studion och sade Strömstedts flera gånger, innan sändningen bröts för reklam.

Foto: TV4

Anders Kraft om orden bakom kulisserna

När direktsändningen sedan återupptogs var det rutinerade nyhetankaret Anders Kraft som välkomnade de hundratusentals tittarna tillbaka.

Och han gav genast lugnande besked.

– Ni som följer det här programmet såg att vi hade en incident där. Jenny, programledaren, mådde lite dåligt och var tvungen att lägga sig ner och hämta andan. Hon mår bra, det kommer gå bra för Jenny, hon har gått ut själv. För säkerhets skull i alla fall när hon återhämtar sig passar vi på att slänga in mig, sade Kraft i direktsändningen.

Foto: TV4

Dagen efter de dramatiska tv-bilderna har Jenny Strömstedt försäkrat att hon mår bra – till allas stora lättnad.

LÄS MER: Jenny Strömstedt berättar dagen efter hur hon mår

För Anders Kraft blev det en mycket speciell upplevelse att plötsligt kastas in i sändningen. Nu berättar han hur det gick till bakom kulisserna på TV4.

– Det var tur att jag var ombytt och tv-sminkad. Och när vi såg vad som hände sade min redaktör: ”du ska nog gå ner”, skriver Anders Kraft i ett mail till Nöjeslivet.

I ett inlägg på Instagram kallar Strömstedt sin kollega för ”en hjälte”.

Det var en självklarhet för den lugne och trygge göteborgaren att ta över sändningen efter Strömstedts otäcka kollaps.

– Sen fick jag frågan av programmets producent om jag kunde hoppa in och då funderar man inte så mycket, skriver Kraft.

Lyfter fram hjältarna bakom kamerorna: ”Superproffs överallt”

Även om andra har hyllat hans insats i tv-rutan, så väljer Kraft själv att lyfta fram andra personer i produktionen. Själv blev han ersatt av Ulrika Bergquist som täckte upp i den sena nyhetssändningen på TV4.

– Det var väldigt väl förberett, alla gäster var förberedda, och det är som vanligt folk överallt som är superproffs så då gäller det bara att försöka göra sitt jobb, skriver Kraft.

Hur upplevde du stämningen i studion?

– Stämningen i studion och kontrollrum var god (efter att det stod klart att Jenny då var okej). TV är inte det viktigaste som finns men det var aldrig någon känsla av att vi skulle steka sändningen.

Anders Kraft är inte känd som någon röda mattan-profil – men 2018 fotograferades det trygga nyhetsankaret vid finalen i TV4:s program ”Idol” i Globen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Efter orden från tittarna: ”Man blir rörd”

Hundratals av Nöjeslivets läsare har under dagen hyllat Kraft för insatsen i Palmemordet-sändningen.

”Det var verkligen proffsigt av Anders, på så kort varsel och så bra han klarade situationen- det är verkligen yrkesskicklighet!”, skriver en av Nöjeslivets läsare i en kommentar på Facebook.

Anders Kraft har noterat att tittarna skickat in många tankar till kanalen och dess medarbetare efter de otäcka bilderna då Jenny Strömstedt föll ihop. Han blir glad när han får höra om berömmet efter sin insats.

– Otroligt vad mycket pepp och värme som kommer från tittarna, man blir rörd, och (tillfälligt 😉) ödmjuk, skriver han.

Foto: TV4

Dela gärna vidare för att hylla proffset Anders Kraft som klev in och lugnade tittarna i denna otäcka situation!

Exit mobile version