Efter Christer Björkmans avsked – nya mellogeneralens ord om stora uppdraget: ”Som en förlossning”

Karin Gunnarsson

Foto: Johan Nilsson, TT

Förra årets melodifestival var den sista för Christer Björkman. Nu tar Karin Gunnarson över uppdraget och är mer än taggad på årets stora tävling.

År 2002 sadlade Christer Björkman om från artist till tv-makare på allvar. Då tog han över Melodifestivalen som exekutiv producent – och bestämde sig för att förnya och modernisera tävlingen. Det blev fyra deltävlingar, andra chansen och en final som spände över sex Melodifestivalveckor på turné runtom i Sverige.

Björkman lockade inte alls typiska Melodifestival-typiska som The Ark, Thorsten Flinck och Lisa Miskovsky till tävlingen, mixat med schlagerdrottningar som Charlotte Perrelli och Lena Philipsson.

Foto: Wikkicommons

Mixen blev en stor framgång med miljoner tv-tittare.

Sedan dess har han varit Sveriges stora Melodifestivalboss och det har pågått i decennier – och förvandlat SVT:s underhållningsprogram till ett schlagermonster.

Christer Björkman slutar

Men Melodifestivalen 2021 var Björkamans sista. Den stora nyheten släppte Björkman i samband med en intervju i podcasten ”Schlager-Micke och hans vänner” för ett par år sedan. Där lät han sig meddela att han skulle lämna över stafettpinnen till någon annan.

– Då ska jag ha fyllt min plats med någon annan som ska vara färdig och som jag ska ha knuffat fram ordentligt. Det kommer att bli en väldigt odramatisk sorti för min del. Det blir 20 år då totalt, för min del, sade Christer Björkman då.

Karin Gunnarsson ny mellogeneral

Nu står årets Mello för dörren och den som tar över efter Björkman är tävlingsproducenten Karin Gunnarson.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon om känslorna inför uppdraget, så här dagarna innan det drar igång.

– Det är alla känslor på en och samma gång. Det känns så roligt och spännande och nu ska det här kontorsjobbet äntligen upp på scenen. Vi hade faktiskt första mötet redan veckan efter förra årets final, så det känns nästan som en förlossning, säger hon till tidningen.

Karin berättar att hon är uppvuxen med melodifestivalen och att hon har minnen från både Carola och Herreys.

Och på frågan om hur det är att ta över efter Christer Björkman svarar hon:

– Ja, det är ett fantastiskt kul jobb. Men jag och Christer har jobbat så länge tillsammans, så det var ingen dramatisk överlämning direkt. 

Och redan nu ser hon några potentiella vinnare.

– Jag ser alltid ett par potentiella vinnare. Det jobbar jag utefter. Sedan är det alltid så med nummer, dagsform och hur de går igenom rutan, säger hon till Aftonbladet.

Vi önskar dig stort lycka till!

Exit mobile version