Därför slutar Christer Björkman egentligen med Melodifestivalen – nya livet med maken efter alla år

Christer Björkmans sista dans.
Efter 2021 slutar den folkkäre musikprofilen med Melodifestivalen.
Nu berättar han om vad som väntar sen – och hur det påverkar relationen med maken.
– Det blir en ny utmaning för oss, säger Björkman till Allas.

Han har varit Sveriges stora Melodifestivalboss i decennier – och förvandlat SVT:s underhållningsprogram till ett schlagermonster som sveper över landet i sex veckor.

Christer Björkman, 63, har som exekutiv producent för Melodifestivalen fört Sverige till två historiska segrar i Eurovision Song Contest. Först 2012 med Loreen och ”Euphoria” och sedan 2015 med Måns Zelmerlöw och ”Heroes”. Båda gångerna fanns Björkman med som delegrationschef i den svenska Eurovisiontruppen vid segrarna i Baku respektive Wien.

Här kan vi se hur det såg ut när Loreen och Christer välkomnades hem till Sverige på Arlanda efter att ha bärgat Sveriges första vinst på 13 år i Eurovision 2012.

STOCKHOLM 20120528 Loreen, som vann Eurovision Song Contest i Baku på lördagen här tillsammans med Christer Björkman, anlände sent på måndagskvällen till Arlanda flygplats där hon togs emot av ett hundratals fans och media. Foto: Leif R Jansson/TT

Björkmans långa historia i tävlingen började redan 1992. Då slog hans stora pojkdröm in när han som artist fick ställa sig på schlagerscenen.

Det gick så pass bra att han vann hela tävlingen direkt!

Så fick Ledin och Strömstedt in Björkman som artist i Melodifestivalen 1992

1992 var det hans bidrag ”I morgon är en annan dag”, som skrevs av Niklas Strömstedt, som vann Melodifestivalen. Björkman fick då representera Sverige i Eurovision samma år – som då arrangerades i Malmö efter att Carola Häggkvist vunnit den stora Europafinalen 1991 i Rom med ”Fångad av en stormvind”.

Christer Björkman är därmed en av blott sex artister som fått representera Sverige på hemmaplan i Eurovision (de övriga är: Lasse Berghagen 1975, Kikki Danielsson 1985, Roger Pontare 2000, Robin Stjernberg 2013 och Frans Jeppsson Wall 2016).

”I morgon är en annan dag” har också tolkats i ”Så mycket bättre” av artisten och producenten Andreas Kleerup.

Historien har berättats många gånger – om hur Tomas Ledin och Niklas Strömstedt fick upp ögonen för den karismatiske t-shirt-försäljaren Christer Björkman som åkte med på deras turné i början på 1990-talet.

De bestämde sig för att Björkman, som redan då gjort sig känd som ett stort Melodifestivalfan i turnégänget, skulle få ställa upp som artist i tävlingen. Strömstedt skrev låten ”I morgon är en annan dag” och skickade in den till SVT – med tillägget att Björkman var avsedd som sångare.

– På SVT var de ju jättesura på mig för det var jag som sjöng på den version som vi lämnade in men jag sade att det är Björkman som skall sjunga den. Och så gick det och det blev ju Björkmans port in till hela tävlingen och arrangemangen som han nu har jobbat med i många år, har Strömstedt tidigare berättat för finska public service-bolaget Yle.

Christer Björkman slutar efter Melodifestivalen 2021

Foto: SVT

År 2002 sadlade Christer Björkman om från artist till tv-makare på allvar. Då tog han över Melodifestivalen som exekutiv producent – och bestämde sig för att förnya och modernisera tävlingen. Det blev fyra deltävlingar, andra chansen och en final som spände över sex Melodifestivalveckor på turné runtom i Sverige.

Björkman lockade inte alls typiska Melodifestival-typiska som The Ark, Thorsten Flinck och Lisa Miskovsky till tävlingen, mixat med schlagerdrottningar som Charlotte Perrelli och Lena Philipsson.

Mixen blev en stor framgång med miljoner tv-tittare och resten är som det brukar heta historia.

Blir programledare i Melodifestivalen 2021 med Lena Philipsson

Men nu skrivs det sista (?) kapitlet i sagan om Christer Björkman och Melodifestivalen. Björkman gör nämligen sitt sista år i tävlingen i år. Han kommer att programleda samtliga sex direktsändningar från Stockholm i år – i den första deltävlingen tillsammans med 2004 års vinnare Lena Philipsson (”Det gör ont”). I resterande program kommer olika kändisar och musikprofiler gästspela som programledare vid sidan av Björkman.

STOCKHOLM 20200804 Lena Philipsson under årets Allsångsscenen är din på Skansen. Foto: Erik Simander / TT

Den stora schlagerbomben släppte Björkman i samband med en intervju i podcasten ”Schlager-Micke och hans vänner” för ett par år sedan.

– Då ska jag ha fyllt min plats med någon annan som ska vara färdig och som jag ska ha knuffat fram ordentligt. Det kommer att bli en väldigt odramatisk sorti för min del. Det blir 20 år då totalt, för min del, sade Christer Björkman då.

Detta ska Christer Björkman göra sen – nya livet med maken

Han fyller 64 senare i år – men några planer på att gå i pension finns inte. I stället håller han på att ta fram ett helt nytt programkoncept för den amerikanska tv-marknaden. Tanken är att det ska bli ett slags Eurovision Song Contest fast i USA.

– Det är inte underskrivet och klart, men tanken är att jag tar Melodifestivalen och Eurovision och gör en kombo av dem till en tv-produktion i USA, säger Björkman till Allas.

STOCKHOLM 20160711 Christer Björkman med sin make Martin Kagemark anländer till galapremiären av filmen Legenden om Tarzan på Biograf Sergel i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT

Samtidigt innebär detta en ny situation privat för Björkman, som sedan många år är gift med sin älskade make, körsångaren Martin Kagemark – de blir särbos på varsin kontinent när Björkman åker till USA. Paret träffades när de båda arbetade med musikalen ”West side story”.

– Han kommer att pendla eftersom han börjat med studier i Sverige. Han ska bli socialpedagog. Det blir en ny utmaning för oss att leva i olika tidszoner. Men jag tror det är nyttigt att få längta efter varandra, det kommer bara göra vår relation ännu starkare, säger Christer Björkman till Allas.

Björkman rörd efter fansens gest: ”Väldigt fint och gulligt”

Vid en pressträff på fredagen berättade han om känslorna inför det faktumet att han nu ska lämna schlagerscenen.

– Den här rollen jag har åtagit mig gör att jag inte hinner tänka på något annat, för nerverna tar över det där. Det kommer jag nog inte hinna fundera över förrän finalen är över. Då får vi se, jag vet inte. Men jag blev lite tårögd häromdagen, då kom det ett jättefint lycka till-kort från en engelsk fanclub. Där ett tiotal eller tjugotal hade skickat en personlig hälsning med bild och gjort ett kollage av det. Det var verkligen hjärtevärmande, väldigt fint och gulligt, säger Björkman på pressträffen.

Lena Philipsson och Christer Björkman på en pressträff under fredagen. Foto: SVT

Vad tycker du om Melodifestivalen 2021? Skriv gärna en kommentar – och dela vidare för att hylla Christer Björkman för allt han gjort under Melodifestivalen!