Efter kritikstormen mot kungen – nu bryter Carl Philip tystnaden: ”Hans uttalande…”

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, och hennes förstfödda barn, Estelle.Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Efter kung Carl Gustafs uttalande om den kvinnliga tronföljden har kritiken haglat.

Så pass mycket att kungahuset har känt sig nödgade att förtydliga kungens syn på kronprinsessan.

Nu har Carl Philip lyft bladet från munnen. För Expressen berättar han om sina känslor kring sin fars uttalande.

Det var 1980 som det historiska beslutet trädde i kraft. Då ändrades tronföljden så att det äldsta barnet, oavsett kön, blir nästa regent.

Det innebar att Carl Philip, som då var kronprins, blev av med den berömda titeln. I stället var det storasyster Victoria som blev näst i tronföljden.

I en mycket uppmärksammad SVT-dokumentär, som släpptes nyligen, framgår det att kungen fortsatt är skeptisk till lagändringen. Enligt honom var det ett ”märkligt” beslut.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kungen i SVT:s ”Sveriges sista kungar” och fortsätter:

– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag.

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, och hennes förstfödda barn, Estelle.Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Kungen hamnade mitt i kritikstorm

Många har reagerat starkt på det ovanliga uttalandet.

Bland annat på Nöjeslivets kommentarsfält på Facebook är det många som reagerat på att uttalandet låter som kritik mot kronprinsessan Victoria.

Till slut fick hovet nog av kritiken, och gick ut med ett nytt uttalande för att förtydliga. På Kungahusets officiella Facebooksida publicerades ett uttalande där kungen skriver att kritiken ”har smärtat mig djupt”.

Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria. Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige”, skrev kungen.

Carl Philip bryter tystnaden

Men efter det har det varit tyst från hovet. Kronprinsessan Victoria verkar ha valt att inte kommentera uttalandet, och inte heller Carl Philip har man hört ett knyst från.

Tills nu.

På tisdagen träffade Expressen på prins Carl Philip på Leos Lekland. Och då berättade han om sina tankar kring uttalandet.

Han klargör då att han står bakom både sin pappa och sin storasyster i det hela.

– Jag stöttar både pappa i hans uttalande, och min storasyster, säger han till tidningen.

Prins Carl Philip.
Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Vad tycker du om Carl Philips ord? Skriv en kommentar på vår Facebooksida.

Exit mobile version