Family Four-stjärnornas tragiska öden – otäcka dödsfallen skakade ett helt land

Under början av 70-talet gjord gruppen Family Four stor succé i Melodifestivalen.

Men den populära gruppen drabbades av en rad tragedier och flera dödsfall.

Det här är vad som hände medlemmarna i Family Four.

1964 bildades musikgruppen Family Four.

Till en början bestod bandet av syskonen Berndt, Inger, Siw och Stig Öst.

Men med åren kom bandmedlemmarna att bytas ut och när Family Four ställde sig på scenen i Melodifestivalen 1971 var det med konstellationen Berndt Öst, Agnetha Munther, Marie Bergman och Pierre Isacsson.

Family Four kammade hem en förstaplats i tävlingen både 1971 och 1972 med låtarna ”Vita vidder” och ”Härliga sommardag” och kom på en sjätte respektive 13:e plats i Eurovision song contest.

Ja, Family Four har verkligen satt ett spår i Melodifestivalen och år 2020 belönades bandet med en plats i tävlingens hall of fame.

”Family Four (Berndt Öst, Agnetha Munther, Marie Bergman och Pierre Isacsson) väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame i egenskap av att vara ensamma om att ha vunnit tävlingen två år i rad: år 1971 med ”Vita vidder” och år 1972 med ”Härliga sommardag”, skriev SVT då i sin nominering.

Men framgångståget kom också med ett mörker och flera av medlemmarna gick ett tragiskt öde till mötes.

Det hände med Stig Öst

Stig Öst var en av de fyra syskon som bildade bandet. För att spela musik med syskonen på heltid valde han att avsluta sitt arbete i Edsbyn som expedit.

Syskonens musik blev snabbt populär och bandet fick flera stora hits. Men mitt under pågående sommarturnén 1966, är Stig inblandad i en otäck trafikolycka i närheten av jönköping.

Det visade sig senare att en timmerstock lossnat från en framförvarande lastbil, och denna stock träffade Stig Öst som avled av skadorna. 

Stig Öst blev 26 år gammal.

Pierre Isacsson dog i Estonia

Bandmedlemmen Pierre Isacsson valde att lämna Family four 1974, detta för att lämna landet och sata på en solokarriär.

Samma år släppte han låten som skulle komma att förfölja honom hela livet. Det var låten ”Då går jag ner i min källare” som blev en otrolig framgång.

Under både 70-talet och in på 80-talet släppte Pierre Isacsson flera singlar och album varav många togs emot bra av publiken.

Under 80-talet kom han dessutom in på Scenskolan och man märkte snabbt att han satt på en talang även för skådespeleri.

Pierre fick flera roller i musikaler, däribland Karlsson på taket där han spelade pappan och i En fasansfull affär där han spelade plantan Audrey II.

Pierres liv kom att få ett mycket tragiskt slut.

Medan Pierre agerade kryssningsvärd in på småtimmarna så började borden att luta och glas åkte i golvet. En kort stund senare skulle skulle Estonia förlisa helt. 852 personer, varav 501 svenskar, omkom i den fruktansvärda katastrofen.

Den 27 september 1994 befann sig Pierre Isacsson på Estonia och på Pub Admiral underhöll han de nattliga gästerna med en karaoketävling. Det var egentligen inte tänkt att Pierre skulle ha jobbat den dagen, han ryckte in åt en vän som fått förhinder.

Mona Thelmé somnade in på 70-årsdagen

Mona Thelmé kom med i Family Four 1967. Vid den tidpunkten hade gruppen precis haft ett uppbrott för att kunna sörja Stig Östs bortgång.

Under slutet av 1960-talet medverkade hon på flera av Family Fours klassiska låtar, bland annat hiten ”Kör långsamt”.

Men Mona hann aldrig ställa upp i melodifestivalen, i stället hann hon sluta innan bandet fick sitt stora genomslag.

I stället kom hon att satsa på en karriär inom skådespeleriet och medverkade i många revyer.

Under 80-talet drabbades Mona av ledgångsreumatism något som gjorde att hon tvingades ge upp sin karriär.

Mot slutet fick hon även svår kol.

Den 4 maj 2013 skulle Mona Thelme firat sin 70-årsdag tillsammans med sina allra närmaste. Men hon hann aldrig bli firad, i stället somnade hon in tidigt samma morgon, det rapporterar Aftonbladet.

Så gick det sedan för Berndt Öst

Berndt Öst var grundaren och initativtagaren till Family four, och den enda medlemmen som var med under gruppens alla 20 verksamma år.

Bilden av en leende Berndt Öst med gitarren i ett stadigt grepp är en klassiker och en bild som många av den äldre generationen kommer ihåg.

Under sitt liv var han gift två gånger och fick sammanlagt tre barn.

Men den den 10 juli 2017 avled han efter en längre tids sjukdom. Han blev 86 år gammal.

Den 8 augusti begravdes stjärnan i Katarina kyrka i Stockholm.

Medlemmarna i musikgruppen Family Four fr v: Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt Öst skålar i Champagne efter att ha vunnit melodifestivalen för andra året i rad, i år med melodin "Härliga sommardag" i Malmö. Foto: Skånereportage / IBL Bildbyrå / TT
Medlemmarna i musikgruppen Family Four fr v: Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt Öst skålar i Champagne efter att ha vunnit melodifestivalen för andra året i rad med melodin ”Härliga sommardag” i Malmö. Foto: Skånereportage / IBL Bildbyrå / TT

Så lever Marie Bergman och Agnetha Munther idag

Av gruppen finns idag bara Agnetha Munther och Marie Bergman kvar.

Marie Bergman blev medlem i Family Four 1969 och fick uppleva bandets storhetstid. Men bara fyra år senare bestämde hon sig för att lämna vännerna och i stället satsa på en solokarriär.

1974 kom Maries solodebut och sedan dess har stjärnans karriär bara fortsatt att blomstra.

1994 vann Marie Bergman Melodifestivalen för tredje gången, men denna gång var det inte med Family Four vid sin sida utan Roger Pontare.

Idag är Marie gift med maken Lasse Englund, som hon har två barn och flera barnbarn med.

Då och då undervisar hon bland annat på Musikhögskolan i Köpenhamn och Århus.

Marie Bergman
Foto: SVT

Agnetha har medverkat i barnteater och uppträder då och då. Hon har dessutom hunnit med en karriär inom kriminalvården.

Numera är hon däremot pensionär och har flyttat tillbaka till Allingsås.

– Det är fantastiskt att ha kommit tillbaka i Alingsås. Min syster bor här så det är mysigt att ha min lillasyster hos mig. Hon har sina barn och barnbarn så de tar väl hand om mig, berättade Agnetha Munther i en intervju med Nöjeslivet för tre år sedan.

Då berättade Agnetha att hon levt ensam sedan hennes man gått bort. Men att träffa någon ny var inte på tapeten.

– Nej jag tror inte det. Man blir ju bekväm av att vara själv. Nu får det vara nog. Jag får väl se i framtiden, säger Agnetha och skrattar.

Som vi saknar Family Four! Sprid gärna artikeln vidare till alla Mello-fantaster du känner!