Pierre Isacsson miste livet under Estoniaförlisningen – i sina sista stunder blev han passagerarnas hjälte

Med låten ”Då går jag ner i min källare” slog han igenom som soloartist och vann folkets hjärtan.

Pierre Isacsson gjorde dock så mycket mer i sin allt för korta karriär.

Den 28 september 1994 var han en av de många som omkom i den tragiska Estoniakatastrofen.

Pierre Isacsson föddes den 1 december 1947 i Bergum, Västergötland. Han var en hyllad sångare och trubadur, känd för sin kraftfulla basröst.

Hans karriär började tidigt. Redan som 18-åring blev han medlem i gruppen ”Country Four”. Fyra år senare upplöstes bandet och Pierre blev då medlem i ”Family Four”.

”Family Four”, som 1969 bestod av konstellationen Berndt Öst, Marie Bergman, Agnetha Munther och Pierre Isacsson, nådde stora framgångar både nationellt och internationellt.

Medlemmarna i musikgruppen Family Four fr v: Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt Öst skålar i Champagne efter att ha vunnit melodifestivalen för andra året i rad, i år med melodin "Härliga sommardag" i Malmö. Foto: Skånereportage / IBL Bildbyrå / TT
Medlemmarna i musikgruppen Family Four fr v: Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt Öst skålar i Champagne efter att ha vunnit melodifestivalen för andra året i rad med melodin ”Härliga sommardag” i Malmö. Foto: Skånereportage / IBL Bildbyrå / TT

Två år i rad – 1971 och 1972 deltog Family Four i Melodifestivalen och vann. De kom vidare till Eurovision Song Contest där de 1971 slutade på en sjätteplats med låten ”Vita vidder”. 1972 hamnade de på en trettonde plats med låten ”Härliga sommardag”.

Valde att satsa på solokarriären

1974 valde dock Pierre Isacsson att lämna bandet för att satsa på en egen solokarriär. Samma år släppte han låten som skulle komma att förfölja honom hela livet. Det var låten ”Då går jag ner i min källare” som blev en otrolig framgång. Det är nog ingen av oss som undgått att höra den.

Under hela 70-talet och in på 80-talet så släppte Pierre Isacsson flera singlar och album varav många togs emot bra av publiken.

Under 80-talet så sökte sig Pierre till Scenskolan där han också kom in. Tiden därefter medverkade han i flera musikaler, däribland Karlsson på taket där han spelade pappan och i En fasansfull affär där han spelade plantan Audrey II.

Pierre hade en mycket djup basröst vilket gjorde att han fick flera roller som berättarröst i bland annat Disneys sagokassetter. Han har även gjort rösten till bland annat Lucky Luke och berättarrösten till Barna Hedenhös.

Tiden innan katastrofen

Tillsammans med frun Eva hade Pierre tre barn. En tid före den tragiska katastrofen hade paret begärt ut skilsmässa och Eva hade flyttat till Borås med barnen. Pierre var kvar i Stockholm och arbetade som kryssningsvärd ombord på M/S Estonia.

Den 27 september 1994 befann sig Pierre Isacsson på Estonia och på Pub Admiral underhöll han de nattliga gästerna med en karaoketävling. Det var egentligen inte tänkt att Pierre skulle ha jobbat den dagen, han ryckte in åt en vän som fått förhinder.

Medan Pierre agerade kryssningsvärd in på småtimmarna så började borden att luta och glas åkte i golvet. En kort stund senare skulle skulle Estonia förlisa helt. 852 personer, varav 501 svenskar, omkom i den fruktansvärda katastrofen.

Pierres son Ludvig Isacsson har tidigare berättat för P4 om hur han nåddes av den hemska nyheten. Ludvig var bara 9 år då.

– Det jag vaknar till är att mina syskon, min familj sitter framför tv:n och följer nyhetsrapporteringen. Och jag får veta att den båt som pappa jobbar på gått under, säger Ludvig till P4 Dokumentär.

Estonia
1993-08-26 Fartyget M/S Estonia i kaj vid Stockholms frihamn Värtahamnen Foto Bertil Ericson/TT

Räddade folk in i det sista

Flera vittnesuppgifter från överlevande har beskrivit hur Pierre, iklädd vit smoking, delat ut flytvästar och försökte hjälpa folk i livbåtarna.

– Det känns i dag på ett sätt vackert och värdefullt att få höra. Om man inte vill använda ord som hjältedåd så visar det pappa gjorde i alla fall prov på en otrolig medmänsklighet. Det blir ett sorts ljus i allt mörker, har sonen Ludvig sagt till Göteborgs-Posten.

Men Pierre Isacsson blev själv aldrig någon av de överlevande. Han omkom 46 år gammal och hans kropp var en av få som hittades. Pierre begravdes och vilar nu på Bromma kyrkogård i Stockholm.

Sonens hyllning till Pierre

Sonen Ludvig fick efter Pierres död ärva kartonger med demoinspelningar som Pierre aldrig hade släppt.

Den 1 december 2021, dagen då Pierre skulle fyllt 74 år, släppte Ludvig Isacsson albumet ”Innan slutet”, som är nyinspelningar av sin fars musik. På låten ”Eden” sjunger Ludvig och Pierre duett, Janne Schaffer spelar även gitarr på låten. Det är en helt sanslöst fin låt och en fantastisk hyllning till sin far.

Tack för allt du gjorde Pierre!

Vila i frid Pierre och alla andra som omkom under Estoniakatastrofen. Vi glömmer er aldrig.

Dela gärna den här artikeln på Facebook så att fler får minnas Pierre Isacsson.

LÄS MER: