Gustav Mandelmanns ilska på gården – starka känslor efter tv-profilens markering inför alla: ”Vredens druvor”

Ett fördömande som väcker starka känslor.
Gustav Mandelmanns markering på gården hyllas nu av tittarna.
Vreden är påtaglig hos tv-profilen.

Gustav och Marie Mandelmann har i flera år varit ett av landets mest kända tv-par. Den självhushållande familjen lever på sin natursköna bondgård på Österlen i Skåne, dit tv-tittarna i flera omgångar fått följa med när de bjuder på egna recept och umgås tillsammans med alla härliga djur.

Parets kärlek har verkligen gått rakt igenom rutan – och det är faktiskt ganska länge sedan som Gustav och Marie träffades för första gången.

De gifte sig i rådhuset på Kungsholmen i Stockholm för 31 år sedan, år 1992, och har tidigare berättat om det speciella tillfället i sitt program ”Mandelmanns gård” i TV4.

– När vi gifte oss, det här är för länge sedan, då blommade det också. Så gav vi alla våra bröllopsgäster var sin liten fläderbuske att ta med sig hem och plantera och föra kärleken vidare på så vis, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Paret Mandelmanns. Foto: TV4
Paret Mandelmanns. Foto: TV4

Mandelmanns gård på Österlen

Sedan gick åren innan de hittade sitt eget paradis: en bondgård på Österlen i Skåne.

LÄS MER: Mandelmanns beslut för nya familjemedlemmarna – Marie bekräftar planen med Gustav: ”Vi har tänkt…”

Nu har det gått en tid sedan tittarna senast fick stifta bekantskap med Mandelmanns i rutan. Senaste säsongen av ”Mandelmanns gård” sändes i vintras.

Men utanför rutan pågår förstås familjens arbete på gården – och det kan man bland annat följa via Gustavs och Maries respektive sidor på Instagram. Där har tv-paret tillsammans över en kvarts miljon följare.

Nyligen kände sig Gustav manad att sätta ner foten.

I sociala medier skriver han nu av sig om sin frustration, efter nyheten om att tre personer sköts ihjäl en butik i Jacksonville i Florida i USA i dagarna.

LÄS MER: Så här såg Gustav Mandelmann ut för 31 år sen när han träffade Marie – bilderna visar

Gustav Mandelmanns ilska efter skjutningen

Det hela har av polisen i Florida beskrivits som ett dåd med rasistiska förtecken. Enligt SVT hade gärningsmannen innan morden skickat ut ett manifest till polismyndigheter, media och till sina föräldrar med sin ”avskyvärda hatiska ideologi”. Den misstänkte skytten sköt ihjäl tre personer innan han tog sitt eget liv.

Det fruktansvärda dådet har fördömts av både politiker och polisen i USA.

Nu känner sig även Gustav Mandelmann manad att göra en markering.

I ett inlägg på Instagram, där han har fotograferat en klase druvor i sin trädgård, skriver han nu:

– Vredens druvor. Snudd på dagen 60 år efter Martin Luther Kings tal ”I have a dream” skjuts tre människor ihjäl i Jacksonville, Florida bara för pigmentets skull. Rasismen har ingen plats under regnbågen. Vi är alla liksom druvorna i klasen – vackra, söta, mognande och önskade av odlaren, skriver Mandelmann.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Instagram @gustavmandelmann

Hans ord har tagits emot väldigt väl av följarna. I kommentarsfältet märks starka reaktioner som: ”Det var bland det finaste och klokaste jag läst på länge”, ”Så himla bra sagt. Vi behöver mera regnbågar” och ”Fantastiska ord”.

Alla våra tankar går till de drabbade i Jacksonville.