Åsa Jinder, Thomas Järvheden och ett åttamannaband hedrar minnet av Ted och Kenneth Gärdestads musik.
I oktober och november ger de sig ut på turné tillsammans.
Då kommer även Kenneth ha en av huvudrollerna.
I förinspelade och tidigare okända videoklipp får publiken ta del av stjärnans sista stora avtryck på scen – fem år efter hans bortgång.
– Man blir berörd, säger Thomas Järvheden till Nöjeslivet.
Det har nu gått fem år sedan Kenneth Gärdestad gick ur tiden, 69 år gammal. Hans yngre bror Ted, som bara blev 41, har nu varit borta i 26 år.
Men brödernas musikskatt kommer för alltid att leva vidare.
Många gånger genom åren har Ted Gärdestads mest kända och okända låtar tolkats av en mängd artister. Nu gör folkmusikern och tidigare Eurovision-vinnaren Åsa Jinder gemensam sak med artisten och tidigare ståuppkomikern Thomas Järvheden och ett åttamannaband under ledning av Magdalena Eriksson. Allt för att hylla Gärdestads musik.
Och de gör det tillsammans med Kenneth Gärdestad.
Jo, faktiskt.
Fem år efter sin död kommer låtskrivaren som i alla år samarbetade med sin bror Ted att finnas med på scenen i turnén ”Till minne av Ted Gärdestad” med start 21 oktober i Kalmar.
Detta i form av förinspelade videoklipp som filmades kort före hans bortgång.
Artikeln fortsätter under bilden.
Kenneth Gärdestads förinspelade farväl till publiken
Planeringen inför konserterna sträcker sig många år bakåt i tiden, då Kenneth Gärdestad fortfarande var i livet.
– Planeringen var inför den här konserten som vi gör nu, så var det väl tänkt från början att Kenneth skulle vara med. Men när beskedet kom att Kenneth var dålig, så pratade producenten med honom och frågade om de ändå fick filma honom för att kunna ha honom med. Det var ju både en komplicerad och svår sak, att föra fram. Men Kenneth var med på det. Han tyckte att det blir fint, det blir bra. Han satte så stort värde på att framför allt Teds minne, han tänkte inte så mycket på sig själv, att det ska leva vidare. Det har ju varit viktigt för honom alltid, säger Åsa Jinder till Nöjeslivet.
Detta kommer man som konsertbesökare få ta del av?
– Ja, på en skärm.
Det låter både sorgligt och mäktigt på samma gång?
– Ja, det är ju det. Vi är ganska känsliga både Thomas Järvheden och jag. Jag jobbar ju också som terapeut, och är van mycket med att lyssna på känsliga saker. Men det här är väldigt, väldigt … det blir väldigt sorgligt. Vi känner ju alla till historien. Det finns en dramaturgi i varje människa kring det här. Vi vet vad som ska komma, vi vet att det kommer bli sorgligt. Och det bygger upp något väldigt speciellt i rummet, säger Åsa Jinder.
LÄS MER: Ted Gärdestad ger sig på en av sina största hits – men titta nu när kameran fångar en av körtjejerna
Artisterna stålsätter sig inför känslostormen på scen
Artisterna har fått stålsätta sig mot känslostormen bakom kulisserna.
– Vi har tittat på det, Thomas och jag, för att vänja oss vid att det här kommer. För det är inte helt lätt att gå på efter när han (Kenneth Gärdestad, reds anm.) berättar de mest sorgliga sakerna. Att gå på då och göra sitt. Jag sjunger ”I den stora sorgens famn” och den handlar ju verkligen om hur Kenneth ropar efter Ted och vill ha honom tillbaka, för han har förlorat honom i sjukdomen. Den är ofattbar sorglig, den låten. Det är inte helt oproblematiskt att kliva på och göra den direkt efter att Kenneth har berättat det här. En sån sak har man fått träna på några gånger, så att man är beredd, säger Åsa Jinder.
Hon fortsätter:
– Jag ska ju inte ta publikens känslor, de ska få känna själva. Det blir inte så bra om jag står där och är jätteberörd och inte kan framföra det jag ska. Så det är en väldigt speciell konsert. Jag tycker den är jättefin, men också väldigt berörande. Jag tycker det finns ett stort värde i att det är just Kenneths ord. Det är ingen annan som berättar Teds historia. Utan det är Kenneth själv.
Artikeln fortsätter under bilden.
Hur känns det inför konserterna?
– Det känns spännande för det är nytt, jag har liksom spelat min egen musik i alla år. Det har tillhört ovanligheterna att jag tolkat andra. Men vid de tillfällena jag gjort det har det faktiskt rört sig om Ted Gärdestad. Jag har spelat in ”I den stora sorgens famn” och ”Låt kärleken slå rot” i egen tolkning. Jag tycker väldigt mycket om deras musik. Det känns jättefint att få göra det här, säger Åsa Jinder.
Känner man ett ansvar som artist, när man ska sjunga deras låtar, att det måste bli bra?
– Jag känner nog alltid att det måste bli bra, annars är man ju ute ur leken. Så hårt är det ju. Man är aldrig bättre än sin senaste konsert, säger Åsa Jinder och skrattar.
Hon fortsätter:
– Men det är klart att det blir en annan sak, för människor har ju ett visst förhållningssätt till de här låtarna. Å andra sidan, så är det ju så oerhört många som tolkat den här musiken genom åren så det är inte något nytt som vi gör, genom att vi tolkar musiken. Det nya är att just vi tolkar musiken. Det där är alltid svårt när man ska tolka andra, hur mycket av sig själv ska man lägga i utan att det blir konstigt? Hur ska man förhålla sig? Det är viktigt att människor känner igen. Det är hela poängen. Men det finns också en poäng i att inte göra det som Ted. För det kan vi ju aldrig göra. Då får man lägga in sig själv, så att folk kan identifiera både mig och Ted. Det är en ganska svår balansgång.
LÄS MER: Ted Gärdestad chockade med sin röst som 16-åring – den här otroliga låten ger mig gåshud varje gång
Publikens tårar
Hon hoppas ändå att publiken ska tycka om deras tolkningar. Responsen från den publik som fått vara med under repetitionerna har varit positiv, enligt Jinder.
– Det känns så på repen, vi har också repat inför publik som har gråtit och känt saker.
Artikeln fortsätter under bilden.
Det låter som att det kan bli rätt mäktigt med ett åttamannaband?
– Jo, men det blir ju härligt. Många är ju vana vid att jobba så för jämnan. Jag har hållit det litet genom hela min karriär eftersom jag vill ha utmaningen i att gör man fel, så blir det fel. De gånger jag jobbar med flera musiker, det är en helt annan grej. Jag tycker det känns som semester när man jobbar med många musiker. Nu gör det inte det, eftersom det inte är min egen musik, säger Åsa Jinder.
Vad har Teds och Kenneths musik betytt för dig? Är du uppväxt med deras musikskatt?
– Ja, det är jag ju. Jag var ju tio år när första plattan kom. Mina tonår var det ju Ted och ABBA som var superstora. Det hade man inte kunnat undgått även om man försökt. Ted var ju så enormt stor, säger Åsa Jinder och fortsätter:
– Det är en låtskratt, en nationalskatt. Det är väl få som har drabbat svenska folket som just Kenneth och Ted Gärdestad tillsammans. Alla vet ju vilka det är, och alla har relationer till låtarna. Det är lite grann samma fenomen som ABBA. Det är lite grann musik som aldrig går ur tiden på något sätt.
Åsa Jinders beslut – efter dottern Josefines Ted-tolkning i ”Så mycket bättre”
Hade Kenneth några fler särskilda önskemål kring konserterna, som låtlistor till exempel?
– Nej, det hade han inte. Men jag tycker det är skönt, för jag gjorde en tolkning på ”I den stora sorgens famn” på en platta redan 2005 och då hörde han av sig. Det är några stycken ändå som har gjort den låten. Han berättade att han tyckte att den var väldigt fint den tolkningen, att han var väldigt nöjd med den. Det var fint, säger Åsa Jinder.
När Kenneth Gärdestad deltog i ”Så mycket bättre” fanns även Åsa Jinders dotter, Josefine ”Little Jinder” Jinder med.
Little Jinder tolkade då låten ”Helt nära dej” – en låt som nu också mamma Åsa kommer att sjunga på konserterna.
– Hon gjorde ”Helt nära dej” och då berättade han för henne att han var väldigt, väldigt glad över att det var en låt som han själv tyckte om. Och han tyckte hon gjorde den väldigt bra. Jag gör också den under konserten. Jag tyckte det var roligt, eftersom Josefine har sjungit den och jag vet att Kenneth tyckte om den. Det är en gömd liten pärla, säger Åsa Jinder.
Det känns som att det är många cirklar som sluts?
– Ja, det är ju det. För mig är det jätteroligt att göra det här. Jag hoppas verkligen att han ler i sin himmel.
Artikeln fortsätter under bilden.
Med sig på scenen får hon alltså artisten Thomas Järvheden. Han är för de flesta kanske mest känd för sin långa och framgångsrika karriär som ståuppkomiker. Men Järvheden har också en artistkarriär och har haft flera framstående musikalroller på senare år.
LÄS MER: Jill Johnson bekräftar spännande bröllopsplanen med kärleken – efter parets stora steg
Thomas Järvheden tackade nej till musikalroll för att få hylla Gärdestad
Nu ska han alltså ut på turné med Åsa Jinder.
– Vi kommer nog rätt oväntat bra överens. Vi har haft väldigt roligt och båda är snackpåsar. Hon har ju otroligt gedigen och lång erfarenhet av artistbranschen. Så hon har mycket att berätta, och jag har stor respekt för hennes kompetens. Det är intressant att lyssna på, säger Thomas Järvheden till Nöjeslivet.
Hur gick det till när du kom in i det här projektet?
– Ordningen var ju sådan att jag fick frågan när planen redan fanns, men det var väldigt lyckosamt för jag tyckte det gifte sig väldigt bra. Jag har alltid varit ett stort fan av Ted och Kenneths musik. Sjungit och lyssnat mycket Ted och när jag fick frågan var det självklart. Jag hade då faktiskt redan fått frågan från annat håll om att spela en stor roll i en musikal, men det här gjorde att jag tackade nej till det för det här ligger mig så nära hjärtat att sjunga Ted.
Vad har Teds och Kenneths musik betytt för dig genom åren?
– Ted har ju varit en av de stora hörnpelarna i den svenska låtskatten som har format min och många andras musikaliska uppfattning. Både musiken, det låter kanske lite konstigt att säga så, men det är väldigt svenska tongångar i melodispråket. Och det klingar väldigt bra med min musiksmak så som jag är uppfostrad musikaliskt. Men också, ska man understryka, hur fina och viktiga de här texterna har varit. Jag anser att Kenneth är en av Sveriges främsta textförfattare. Det har precis lika stor betydelse, säger Thomas Järvheden.
Känslan man fått är att Kenneth alltid ville sätta Ted i första rummet och att folk kanske inte riktigt förstod att även han hade en stor del i det hela?
– Ja, jag håller med. Det var egentligen mot slutet av egentligen när Ted hade gått bort som folk vaknade till det där, att ”jaha, var det Kenneth som var skaparen till det där?”. Men Ted skrev ju låtarna och sen hade han ofta en uppfattning. Det berättar ju Kenneth så fint i den här föreställningen, att Ted alltid hade starka åsikter om vad låtarna skulle handla om. Men absolut så tycker jag verkligen det är på tiden, om inte alla förstått det, att Kenneth får sin stora del utav hyllningen också.
Starka orden om bilderna på Kenneth Gärdestad
Han menar att Kenneth Gärdestads förinspelade videoklipp är vad som gör konserterna fullständigt unika.
– Jag vill säga en grej som jag tycker är viktigt att det kommer fram i den här konserten: att det kommer fram vilket avtryck Kenneths bidrag gör till den här konserten. För allt annat tror jag folk förväntar sig. Det kommer vara bra låtar, det kommer vara fina texter, bra musicerande och en härlig kväll. Men jag själv är golvad av vad Kenneth gör med den här konserten. När hans berättelse kommer fram emellan och sätter sånt perspektiv på alltihop och ett djup på att man lyssnar annorlunda sen på låtarna. Det tycker jag är det mest speciella med hela den här konserten.
Artikeln fortsätter under bilden.
Kan man kategorisera det som ett mellansnack?
– Nej, jag skulle nästan säga att han har en av huvudrollerna. Han både ramar in men också bidrar under gång till hela upplevelsen. Så att man blir berörd, det är intressant och det gör att man lyssnar på låtarna och ser på dem från ett annat ljus, säger Järvheden.
Han har själv sett Kenneths insats framför kameran, och är starkt berörd.
– Han sitter och berättar till kameran. Så det känns som att han sitter och berättar till en själv när man lyssnar. Jag är så förvånad över hur orimligt bra han berättar också. Han var inte en skådespelare eller ciceron vad jag känner till. Men han gör det så bra. Det kunde inte gjorts bättre, tycker jag. Jag vill understryka det, för jag tror folk behöver få reda på att det här är en konsert som är utöver det vanliga, tack vare att Kenneth är med.
Det är hans sista avtryck på scen?
– Ja, det kan man väl säga egentligen. Det är helt klart ett sätt att han hålls vid liv tack vare det här, men han gjorde inget för att hålla sig själv vid liv. Utan han berättar det här för att hålla Teds musik vid liv. Det berättar han också om i föreställningen. Att han gör det här för att Teds musik ska leva vidare.
Hur känner du inför att han hade den ödmjuka inställningen till allting. Att det alltid var Ted som kom i första rummet?
– Man blir berörd, helt enkelt. Man ser vilken kärlek som ligger i grunden. Och det är ju det låtarna handlar om också. Det handlar om kärlek.
Turnéplan: ”Till minne av Ted Gärdestad”
21 oktober Kalmar, Kalmarsalen
22 oktober Norrköping, De Geerhallen,
18 november Piteå, Acusticum,
19 november Luleå, Kulturens hus,
20 november Umeå, Idunsalen
Biljetterna är släppta via hemsidan tillminneavtedgardestad.se.