Lars Lerin var nära att mista livet till missbruket – nu vill han hjälpa andra: ”Går att förändras”

Nu har Lars Lerins nya SVT-serie ”Lerin på Lofoten” premiär.

Genom att öppna upp om sin egen kamp mot missbruket och samtala med andra med liknande erfarenheter hoppas han kunna inspirera andra som lider av ett missbruk att det går att bli fri.

– Jag hoppas ju att serien kan ge inspiration och en liten glimt till att det faktiskt går att förändras, säger Lars Lerin till Nöjeslivet.

För den konsintresserade har akvarellkonstnären Lars Lerin varit ett namn att hålla koll på i decennier.

Men det var inte förrän tv-programmet ”Vänligen Lars Lerin” sändes på SVT som han blev en omtyckt profil för den breda massan.

Idag är han en av våra mest folkkära profiler och stjärnan har fått en alldeles speciell plats i svenska folkets hjärtan.

Genom åren har Lars Lerin haft flera egna program på TV. I flera av dessa har han själv berättat om den svåra tiden.

I programmet ”Vägen ut med Lars Lerin” fick tittarna följa Lars, maken Junior och åtta vänner han lärt känna på vägen ut ur sitt missbruk på en resa genom Sverige, från Höga Kusten, via Dalarna hem till Värmland.

Tillsammans målade de tavlor och samtalade om hur missbruket präglat dem som personer, deras liv och anhöriga.

I programmet som visades 2022 öppnade han själv upp om sin historik med alkohol och lugnande mediciner.

– I ungdomen utvecklade jag en rädsla, en sorts skam över vem jag var. Därför var det en så himla stor lättnad när jag kom på det här med alkohol och lugnande mediciner, säger konstnären.

– Jag fastnade i missbruket och sedan har jag fått ta en lång omväg tillbaks till mig själv. Lyckligtvis har jag haft mitt måleri i alla lägen – det har jag hjälpt mig att fylla det svarta hålet som beroende lämnar efter sig.

”Lerin på Lofoten” premiär 2024

Nu, den 9 januari, är det premiär för Lerins nya tv-program ”Lerin på Lofoten”.

Konstnären bodde nämligen på den nordnorska ögruppen tillsammans med sin dåvarande sambo i många år.

Men även om kärleken till Lofoten är stor var det en mörk tid i Lars liv. Det var nämligen här som Lars Lerin blev nedbruten av droger, alkohol och kärlekssorg.

Det gick så pass långt att Lars Lerin till slut blev akut alkoholförgiftad och vaknade en morgon och kände att kroppen var förlamad. Han var övertygad om att han skulle dö och bad Yngve ringa upp föräldrarna.

Händelsen blev vändpunkten för Lars som snart lämnade både Lofoten och kärleken för ett nytt liv hemma i Värmland.

Även i det här programmet samlas före detta missbrukare i konstnärens forna hemort i Norge för att måla och tala om sitt forna destruktiva leverne.

Programmet beskriver konstnären som en fortsättning på ”Vägen ut med Lars Lerin” men den här gången är det mer fokus på anhöriga.

– Den som missbrukar kan bedöva sig, men den möjligheten har inte anhöriga. De är vanmäktiga och kan inte göra någonting. De kan bara hoppas på att det sa vända, att den som missbrukar ska förstå att det går att ändra på sig, berättar Lars Lerin för Nöjeslivet.

Lars Lerins utlämnande kamp

När Lars Lerin var som mest nedgången i sitt missbruk levde han långt bort ifrån sina allra närmaste och gjorde sitt bästa för att de inte skulle förstå hur illa det faktiskt var.

– Jag kunde dölja det ganska bra både för min syster och för mina föräldrar, jag bodde ju på Lofoten. Sedan passade jag på att ringa hem när jag mådde som bäst och inte var så påverkad av droger, förklarar Lars Lerin för Nöjeslivet.

På frågan om hur det är att berätta så öppet om sin kamp mot missbruket, svarar han:

– Jag har faktiskt aldrig haft något problem med det. Jag var inte anonym när jag var drogad och full så att jag skulle hålla det hemligt nu vore konstigt. Det känns bättre att prata om det nu när jag kan se på det med klara ögon, säger Lars till Nöjeslivet.

Lars Lerins förhoppning med nya serien

Faktum är att programmen och mötet med de andra deltagarna fungerar lite som terapi.

– Ju längre tiden går desto mer bearbetar man det och får kunskap i sjukdomen. Då inser man att man gjort saker som går emot sina egna värderingar. Man blir helt enkelt inte klok, man är helt styrd av sin drog och det är så tragiskt, säger Lars till Nöjeslivet och tillägger:

– Att träffa likasinnade att prata med gör att skulden och skammen blir mindre och man får mer förståelse för sitt beteende.

Och det finns såklart en tanke med att han är så öppen.

– Jag hoppas ju att serien kan ge inspiration och en liten glimt till att det faktiskt går att förändras. 

Så modigt av dig att berätta Lars, du är en sann inspiration. Vi ser så mycket fram emot att följa dig i ”Lerin på Lofoten”.