Foto: Caisa Rasmussen, TT/SVT

Leif GW Perssons vägran i SVT – det kommer han aldrig någonsin göra i nya ’Veckan’: ”Naturligtvis inte”

Här är Leif GW Perssons löfte till tittarna efter comebacken i SVT.
En ingrediens från åren i TV4 kommer professorn aldrig genomföra i nya satsningen ”Veckan”.
– Naturligtvis inte, säger han till Nöjeslivet.

Leif GW Persson är tillbaka på SVT – där allting en gång började. På public service-kanalen medverkade den folkkäre kriminologen redan på 1970-talet i ”Måndagsbörsen” där han intervjuades av Jonas Hallberg. Sedan blev det jakt- och fiskeprogrammet ”Grabbarna på Fagerhult” med Jan Guillou och Pär Lorentzon, innan GW tog steget över till de kommersiella kanalerna.

Efter många år på TV3 och ”Efterlyst”, gjorde han 2010 sin första comeback i TV-huset när han och Camilla Kvartoft programledde krimsuccén ”Veckans brott” fram till 2018. Då lämnade GW plötsligt SVT igen – den här gången för TV4 där han under de senaste åren bland annat fungerat som expertkommentator i Nyhetsmorgon flera dagar i veckan.

Från och med hösten 2024 är GW åter i SVT. Professorn gör sin andra comeback i kanalen när han återförenas med Kvartoft i nya satsningen ”Veckan”. GW poängterar att han trivdes på TV4.

– Ja ja, de är ju snälla som fan och så vidare. Men det blev lite plåttrigt. Två dagar i Nyhetsmorgon och plötsligt upptäcker man att hela veckan blir ju intecknad. För att vara med två gånger tio minuter. Då är det bättre att göra något rejält, en gång i veckan, säger GW Persson till Nöjeslivet.

Här sätter GW ner foten

I Nyhetsmorgon fick GW provsmaka tv-kockarnas läckerheter i direktsändning. Men ett liknande segment kommer han inte att ta med sig in i SVT:s ”Veckan”. När ämnet kommer på tal – om Camilla och Leif kommer att laga och provsmaka mat även i SVT-studion, är GW tydlig:

– Jasså, nej sånt skit håller vi inte på med. Nej, det ligger i Nyhetsmorgons programidé. Nej nej, något sånt ska vi inte ha naturligtvis, säger GW till Nöjeslivet.

Du ska inte bjuda Camilla på din ”jägarmacka” då?

– Javars, det vet jag inte om vi ska ägna tid åt sånt. Om det kommer något jävla bra fett ärende vore ju kul. Förra året hade vi Tove-fallet, det höll liv i mig när jag var på Fyran. Det var ett intressant kriminalärende.

Ett annat intressant ämne är den nya Palmeboken (”Den sista boken om mordet på Olof Palme”) som kommit ut nu. Där ”GH” pekas ut som mördare.

– Ja, den har jag sett. ”Den förste Christer Pettersson”, han är nog … det är inget fel på honom. Problemet är att han är död sen länge, säger GW.

Han skakade ordentligt på huvudet när åklagarmyndigheten pekade ut ”Skandiamannen” som trolig gärningsman efter skotten på Sveavägen den där vinternatten 1986.

– Jag vet inte… Jag kommer ihåg den där (Krister) Petersson, åklagaren som sa att han nu hade löst Palmemordet, haha. Man tänkte: ”Öh!” Och sen då, den där jävla presskonferensen så tänkte man att, ”det här är tamigfan inte sant alltså”. Det var ett magplask utan jämförelse!

Men då måste det här pigga upp, med nya spår?

– Nej, det här är inget nytt! Han har varit känd från början. Han är känd tidigt i ärendet. Han var en tokig jävel. Han var med från första början. Bor i närområdet och så vidare. Tillgång till legala vapen hade han, bland annat en sån här Smith and Wesson Magnum.

”Veckan med Camilla och Leif” sänds på onsdagar 21.00 hösten 2024 i SVT1.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev