Linda Gail Lewis blev förkrossad efter brodern Jerry Lee Lewis död – så var deras sista möte

Linda Gail Lewis och brodern Jerry Lee Lewis. Foto: Youtube/TT

Linda Gail Lewis och brodern Jerry Lee Lewis. Foto: Youtube/TT

Rocklegendaren Jerry Lee Lewis avled för ett år sedan, 28 oktober 2022.
Nu berättar stjärnans syster, artisten Linda Gail Lewis, om sitt sista möte med honom – och varför de pratade om Sverige.
– Jag fick nästan ett nervsammanbrott när han gick bort. Jag var bara förstörd, säger hon till Nöjeslivet.

När Jerry Lee Lewis gick ur tiden, 87 år gammal, i oktober för ett år sedan var reaktionerna starka.

Beatles-medlemmen Ringo Starr, Rolling Stones-stjärnorna Mick Jagger och Keith Richards och Kiss frontfigur Gene Simmons skickade alla sina kondoleanser till familjen Lewis via sociala medier.

Elton John förklarade att han själv inte skulle ha varit den han är i dag, om det inte vore för rocksångaren och pianisten från Louisiana.

– Han var banbrytande och spännande, och pulveriserade pianot. En briljant sångare också, skrev Elton John då på plattformen X, före detta Twitter.

Jerry Lee Lewis – musikaliskt geni och skandaläktenskap

Jerry Lee Lewis, samtida med tidiga världsstjärnor som Elvis Presley och Little Richard och Johnny Cash, lämnade onekligen ett enormt musikaliskt arv efter sig. Med låtar som ”Great Balls of Fire” och ”Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” blev ”The Killer”, som han kallades, en av de riktigt stora, första rockstjärnorna i världen.

Flera av hans största hits spelades in i legendariska Sun Studio – inspelningsstudion i Memphis där också Elvis spelade in sin debutskiva.

Men historien om Lee Lewis innefattar också skandaler. I slutet av 1950-talet skakades världen när det framkom att artisten, då 22, gift sig med sin 13-åriga kusins dotter. Deras äktenskap varade fram till 1970.

Skandalen blev samtidigt slutet på Lewis tidiga karriär.

Först tio år senare, i slutet av 60-talet, kom han tillbaka med countrylåten ”Another place, another time” som nådde framskjutna placeringar på topplistorna.

Valdes in i Rock n’ Roll Hall of Fame 1986

1986 valdes Lewis in i Rock’n Roll Hall of Fame. Det eldiga pianospelandet blev artistens signum och lockade fulla hus till arenor och konserthallar i världen.

Lewis, som under sin livstid hann gifta sig sju gånger och fick sex barn, släppte så sent som 2022 gospellåtar med titeln ”The Boys from Ferriday”, tillsammans med sin kusin Jimmy Swaggart. Det blev också hans sista musikaliska avtryck.

Den 28 oktober 2022 somnade han in, 87 år gammal. Han lämnade efter sig hustrun Judith Coghlan Lewis och barnen Jerry Lee Lewis IIIRonnie LewisPheobe Lewis och Lori Lancaster. Lewis dödsorsak bekräftades aldrig, men hans publicist förklarade för magasinet Rolling Stone att världsstjärnan somnade in i sitt hem i Mississippi, USA, och att han hade hustrun Judith vid sin sida.

– Han är redo att lämna, ska hustrun Judith ha sagt strax innan stjärnans bortgång, enligt artistens hemsida.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Musiken lever dock vidare – bland annat via hans syster Linda Gail Lewis som under våren 2023 turnerade i Sverige med ”Piano Kings”, en hyllningsturné för brodern och hans musik.

Det var också just musiken, och systerns egen relation till sin bror, som stod i centrum när Nöjeslivet fick en intervju med den amerikanska artisten.

Hur känns det att föra din brors musikaliska arv in i framtiden?

– Om jag ska vara ärlig, ibland känner jag mig skrämd av alltihop, säger Linda Gail Lewis till Nöjeslivet.

Hon gav nyligen ut albumet ”A Tribute To Jerry Lee Lewis” – en 13-spårig hyllningsskiva till brodern. Linda berättar att tanken först var att göra tolv låtar. Men inspelningsprocessen gick så fort att det blev en bonuslåt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Att kliva in i legendariska Sun Studio var ett stort steg för henne.

– Du vet, när jag gick in i Sun Studios… Det här var den allra första kvällen jag var i Sun Studios. Man kan bara spela in där på natten eftersom det är ett museum och folk kommer in och besöker det på dagtid. Den allra första kvällen jag gick in där spelade Slim Jim Phantom (som var gift med svenska Hollywoodstjärnan Britt Ekland 1984–2003, reds anm.) från The Stray Cats trummor med mig. Jag kände honom inte så väl. Men lärde känna honom eftersom vi spelade in tillsammans under två dagar, säger Linda, som är gift med Eddie Braddock, skivbolagsprofil från Stax Records.

Klev in i legendariska studion

Några av världens största artister har genom åren spelat in i studion, vilket blev en svindlande insikt för Linda. Hon kände historiens vingslag i väggarna.

– Jag sitter i den studion och det var så konstigt. Du vet, Johnny Cash, Elvis Presley, Carl Parkinson, min bror, Roy Orbison och alla dessa legendariska människor… Så många! Och jag tänkte vad i hela friden gör jag här? Haha. Det var den här lilla rösten i mitt huvud som sa: ”Vem i helvete tror du att du är?”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 19770222 ARKIV Jerry Lee Lewis. Foto: TT Nyhetsbyrån

Samspelet mellan musikerna i studion blev dock avgörande.

– Så fort vi började spela musik och jag tittade på Slim Jim, som hade kommit hela vägen från Los Angeles och min svärson som är en fantastisk musiker och producent. Och så en mycket trevlig man från Italien, Luca Chiappara, en legendarisk rockabillybasspelare. Jag tittade på dem alla tre och alla log.

Artisten förklarar att de fick in känslan på en gång – och det faktum att hon fått godkänt från sin bror att spela in hans låtar blev motiverande.

– Jag hade en bra känsla av allt, att ”det här stämmer”. Och visst hade jag i bakhuvudet hur glad min bror var att jag skulle göra ett hyllningsalbum till honom. Allt detta sammanflätades, och jag slappnade av i den känslan. Men jag kan garantera att det var nervkittlande.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Linda Gail Lewis om att ständigt stå i skuggan av sin bror

Hon har flera gånger stått på samma scen som sin bror. Men ständigt stått i hans skugga.

– Jag har varit i hans skugga i hela mitt liv, och jag försöker så gott jag kan. Men jag älskar min bror så mycket att jag aldrig haft något emot att vara i skuggan. Jag hade aldrig något emot det, för han var så god och helt underbar mot mig, säger Linda Gail Lewis.

Hon uppmanar läsarna att gå och titta på arkivklipp via Youtube där man kan se syskon uppträda tillsammans under 1970-talet. I mellansnacket var Jerry noga med att ge beröm till Linda, berättar hon.

– Där pratade han alltid så snällt om mig. Han kunde titta upp på mig och le när vi gjorde våra spelningar tillsammans.

Tog familjen ur fattigdom

Framgångarna från skivförsäljningen ledde till att familjen kunde ta sig ur fattigdom, berättar Linda och minns tillbaka på de tidiga åren.

– Naturligtvis tog han vår familj ur fattigdomen. När han började tjäna pengar, när hans skivor sålde i miljoner, var det första han gjorde att dela dem med oss. Det första han gjorde var att ge oss ett underbart nytt hem, en ny Cadillac, vackra kläder och pengar så vi kunde betala våra räkningar för alla månader, leva vidare och vara lyckliga.

Denna omtanke menar Linda att hennes världsstjärna till bror behöll ända till sina sista dagar i livet.

– Han tog alltid hand om mig, trots att han började bli äldre. Han frågade mig alltid om jag behövde något. Jag avvisade honom aldrig och var aldrig avundsjuk på honom. Men i vissa situationer känner jag att jag inte kan leva upp till det, säger Linda.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

https://www.youtube.com/watch?v=R670FyUU0A4

Systern om sitt sista möte med Jerry Lee Lewis

Hon är tacksam över att hon själv också kunnat få ha en lång karriär på scenen. Flera gånger har Gail Lewis turnéer nått Skandinavien och Sverige.

– Jag är verkligen glad över att ha min karriär och känner mig välsignad och lyckligt lottad som har en karriär vid 75. Jag sa till min bror flera gånger: ”Tack för Great Balls of Fire och Whole Lot of Shakin’ Going On” eftersom det är alltid höjdpunkterna i mina föreställningar. Alltid. Och jag njuter så mycket, säger Linda Gail Lewis.

Nästa vecka, 28 oktober, har det gått exakt ett år sedan Jerry Lee Lewis somnade in. Rocklegendaren somnade in i sitt hem i Mississippi, USA, med hustrun Judith vid sin sida

Linda Gail Lewis är tacksam för att hon hade chansen att träffa brodern personligen en kort tid innan hans bortgång. Han visste också om planerna på hennes hyllningsskiva.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kommer du ihåg ditt sista möte med din bror?

– Mitt sista möte med honom? Sista gången jag såg honom… Du vet att allt hände ganska snabbt. Jag åkte upp för att hälsa på honom ungefär tre veckor innan jag skulle spela in. Och jag gick in och satt där med honom en väldigt trevlig eftermiddag. Vi var där i flera timmar och hälsade på honom och vi hade så trevligt. Och sedan träffade jag honom när han låg på sjukhuset, för jag åkte hem för att göra mig i ordning för min inspelning. När jag kom tillbaka till Memphis hade han blivit riktigt sjuk. Allt var på bara några veckor, säger Linda Gail Lewis.

Linda Gail Lewis levde i förnekelse

Att hälsoläget för världsstjärnan blev allt sämre stod tidigt klart för henne. Samtidigt levde hon i förnekelse.

– Under dessa veckor blev han riktigt sjuk och på ett sätt var det hjärtskärande för mig. Men du vet, han hade varit riktigt, väldigt sjuk så många gånger förut, och då återhämtat sig, säger Linda Gail Lewis och fortsätter:

– Jag trodde aldrig att han skulle dö. Det trodde jag aldrig! Och han var 87. Men jag kunde bara inte inse det. Jag levde i förnekelse och trodde aldrig, aldrig att jag skulle förlora honom förrän han var kanske 100 eller något. Det var så mina tankar gick.

I maj 2022 blev Jerry Lee Lewis invald i countrymusikens ”Hall of Fame” i Nashville. Några månader senare hade han gått ur tiden.

Artikeln fortsätter under bilden.

I maj 2022 blev Jerry Lee Lewis invald i countrymusikens ”Hall of Fame” i Nashville, Tennessee. Foto: AP Photo/Mark Humphrey/TT

Linda Gail Lewis minns också att svägerskan ringde till henne för att berätta att broderns hälsotillstånd försämrats.

– Min svägerska ringde mig till studion när vi spelade in den allra första kvällen. Hon sa: ”Jag tror inte att han kommer att klara det.” Jag sa: ”Åh, var inte dum. Självklart kommer han att klara det, han klarar det alltid.” Och visst hade hon rätt. Det försämrades bara snabbt. På så kort tid.

”Vi stod varandra väldigt nära”

Innan detta hade Linda gjort ett besök hemma hos sin bror, på svägerskans inrådan.

– Jag hade ett underbart besök hos honom innan han blev riktigt sjuk och jag är så glad för det. Min svägerska ringde mig och sa att han verkligen var typ deprimerad eller något, och jag sa att ”det kanske skulle muntra upp honom om jag kanske skulle göra den där extra resan och träffa honom”. Jag sa: ”Fråga honom om han skulle trivas om jag skulle komma upp för ett trevligt besök.” Sedan ringde hon upp mig väldigt snabbt och sa: ”Han vill verkligen att du kommer.” Det var ovanligt.

De stora avstånden mellan syskonen till trots – Linda beslöt sig för att hälsa på brodern.

– Han tyckte alltid att den där 12-timmarskörningen var farlig och för svår för mig att göra. Så jag tror att han visste något då, för han ville att jag skulle komma. Och så klart är jag så glad och lycklig över att jag åkte upp dit. Vi stod varandra väldigt nära. Väldigt nära.

Artikeln fortsätter under bilden.

Vad sa ni till varandra vid ert sista möte?

– Tja, vi tittade på amerikansk fotboll och pratade om det. Vi pratade inte så mycket om gamla tider eller något liknande. Min inspelningssession kom så klart upp på tal mot slutet av mitt besök. Men jag umgicks bara med honom och vi gjorde som vi alltid gjorde, tittade på lite saker på tv, han frågade mig om mina barn och vi pratade om hur hemskt det hade varit när ingen kunde resa så mycket (under pandemin, reds anm.).

Pratade om Sverige

Linda Gail Lewis avslöjar även att Sverige kom på tal under samtalet med Jerry Lee Lewis. Hon var då laddad inför sin turné som hon genomförde under våren 2023.

– Jag pratade om min resa till Sverige, och berättade för honom om min tid i Luxemburg och hur coolt och intressant det var. Vi pratade om sådana saker. Han berättade aldrig att han trodde att han skulle dö. Om han hade gjort det hade jag blivit väldigt upprörd och det visste han. Han berättade för min svägerska och han berättade för min systerdotter att han var säker på att han inte skulle leva mycket längre. Men du vet, han sa aldrig det till mig. Han visste att jag skulle ha brutit ut i gråt och varit hysterisk. Han kände mig så väl. Han visste att jag inte kunde hanterat det.

När beskedet om Jerry Lee Lewis bortgång kom var systern förkrossad.

– Jag fick nästan ett nervsammanbrott när han gick bort, jag var bara förstörd. Jag kunde inte tro det. Jag trodde att han åtminstone skulle leva tills han var 90. Jag blev riktigt upprörd. Det var väldigt jobbigt för mig.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ronnie Lewis, son till Jerry Lee Lewis, går vid pappans kista vid rocklegendarens begravning i Ferriday, Louisiana, lördag 5 november 2022. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/TT

Tunga insikten efter Jerry Lee Lewis död: ”Det gör ont”

I dag är minnena från förr starka – liksom saknaden.

– Att sakna honom är det som gör det så svårt. Att veta att jag inte kan sitta med honom… Vi gjorde mycket av sånt som en bror och syster gör. Tittar på tv, skrattar…, säger Linda.

Ett ögonblick som fylldes skratt minns hon särskilt från det sista mötet.

– Det här är hemskt, men vi skrattade åt en fotbollsspelare som inte gjorde det så bra den dagen. Men vi skrattade bara och det var inte särskilt trevligt. Stackars fotbollsspelare, haha.

– Vi har alltid haft det så bra tillsammans och nu vet jag att jag inte kan göra det längre. Jag kan inte åka upp till Memphis, åka på turné med honom, sitta där och skratta med honom… Jag kan inte göra det längre, och det gör ont.

Fotnot: Linda Gail Lewis album ”A Trubute to Jerry Lee Lewis” finns ute nu.

Exit mobile version