Foto: TV4/AP/TT/Anna Walter

Linda Gail Lewis och svenske stjärnskottet Emilio Walter på turné tillsammans – hyllar Jerry Lee Lewis

Underbarnet Emilio Walter charmade svenska folket redan som tioåring i Nyhetsmorgon.
Nu åker boogie woogie-kungen ut på turnén ”Piano Kings” i hela landet – med store idolen Jerry Lee Lewis syster.
– Emilio är ett geni, säger Linda Gail Lewis till Nöjeslivet.
Turnén kommer till tolv svenska städer och hyllar musiken från Jerry Lee Lewis, Little Richard och Fats Domino.

Emilio Walter blev en stor tittarfavorit när han medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon för sex år sen. Då var underbarnet bara tio år gammal och berättade om sina två stora idoler: Owe Thörnqvist och Jerry Lee Lewis.

Nu går en dröm i uppfyllelse för Emilio, i dag 16 år. Han åker på turnén ”Piano Kings” tillsammans med rocklegendaren Lewis lillasyster: artisten Linda Gail Lewis, 75.

I showen medverkar även pianogeniet Jerry Carlson, känd från bland annat ”Talang” samt Elvis-tolkaren Henrik Åberg som gästartist.

Artikeln fortsätter under bilden.

Piano Kings turné 2023: Emilio Walter, Linda Gail Lewis, Jerry Carlson, Henrik Åberg. Foto:Anna Walter
Piano Kings turné 2023: Emilio Walter, Linda Gail Lewis, Jerry Carlson, Henrik Åberg. Foto:Anna Walter

Turnépremiären sker i Sundsvall på torsdagen den 13 april – och därefter väntar turnéstopp i flera svenska städer, bland annat Stockholm dagen därpå, och sedan ytterligare elva orter i landet (se fullständig turnéplan längre ner i artikeln).

Linda Gail Lewis om att turnera i Sverige

Showen ”Piano Kings” beskrivs som ”en hyllning till rock’n’rollens grundstenar: Jerry Lee Lewis, Little Richard & Fats Domino.

– Jerry Carlson har satt ihop en fantastisk show. När vi ändå pratar om genier, där har vi en till. Han vet verkligen hur man sätter ihop en bra show och väljer de bästa låtarna från min bror Jerry Lee Lewis, de bästa låtarna från Little Richard och Fat Domino, säger Linda Gail Lewis till Nöjeslivet.

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige?

– Det är fantastiskt att vara tillbaka här. Jag är väldigt spänd inför turnén. Det är så trevliga människor som jag jobbar med och jag har varit vän med Jerry Carlson under ett bra tag. Min make och jag mötte honom för många år sen i Memphis. Han är en gammal och god vän, säger hon.

Linda Gail Lewis har själv stått på scen sedan 1960-talet och gett ut mängder av album som soloartist, men också i trio med sina döttrar i gruppen ”The Lewis 3”. Hon har också samarbetat med sin bror respektive Van Morrison.

Artikeln fortsätter under bilden.

Arkivfoto Jerry Lee Lewis. Foto: AP Photo/Leonard "Buster" Brown/TT
Arkivfoto Jerry Lee Lewis. Foto: AP Photo/Leonard ”Buster” Brown/TT

Och nu får hon alltså dela scen med ett nytt stjärnskott på boogie woogie-himlen: Emilio Walter, 16.

– Jag älskar att jobba med Emilio. Han är så bra och så talangfull. Och jag är ett stort fan av Henrik också, säger Linda ödmjukt.

LÄS MER: 10-åriga Emilio spelade Boogie woogie i direktsändning – hyllas av tusentals

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Finns ingen i Sverige eller kanske världen som kan mäta sig med honom

Country- och rock’n’roll-stjärnan som föddes i Ferriday, Louisiana, förklarar att Emilio hjälpt henne mycket bakom kulisserna sedan hon landade i Sverige.

– Det är underbart. Det är så kul att se någon som är så ung och som kan spela så bra. Men inte bara det, han är ju uppenbart ett geni, men han är också en väldigt trevlig ung kille. Han är en bra människa. En ”sweet heart” och han har varit väldigt hjälpsam mot mig, säger Linda Gail Lewis.

LÄS MER: Här tar 13-årige Emilio över hela Allsången – i showen som TV-tittarna missade

Även Jerry Carlson, som också är producent för turnén, passar på att hylla det unge stjärnskottet inför turnépremiären.

– Det är jätteroligt att jobba med Emilio. Han är ju bara 16 och någonting utöver det vanliga. Det finns ingen som kan mäta sig med honom i hans ålder i Sverige, och kanske inte i hela världen. Så pass skicklig är han, säger Carlson.

Han fortsätter:

– Emilio är i samma klass som Linda vad gäller personlighet, ödmjuk och vill hjälpa till fast han inte behöver det. Han pratar inte engelska men hjälper Linda ändå med olika saker bakom scenen. De tycker väldigt mycket om varandra också. Det är ett härligt team. Vi är väldigt stolta över att ha fört dem ihop, säger Jerry Carlson.

LÄS MER: Här får Owe Thörnqvist hela Skansen att gunga – med 13-årige Boogie woogie-fantasten Emilio!

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Vad betyder det för dig att få dela scen med Linda Gail Lewis, Jerry? 

– Nu har jag gjort det några gånger förut, men det är en sån otrolig vacker personlighet. Man smälter i hennes närvaro. Hon är så otroligt lätt att ha att göra med. Det har kanske att göra med att de inte hade det så himla lätt när de växte upp. Så att ödmjukheten har satt sig i hennes personlighet från tidig ålder. De var väldigt fattiga, familjen Lewis, när de växte upp. De samlade ihop ägg för att sälja för att Jerry Lee skulle ha råd att tanka bilen och åka till Memphis. Det är helt otroliga historier, säger Jerry Carlson.

Linda Gail Lewis om publiken i Sverige

Linda Gail Lewis, som många gånger uppträtt med sin bror, berättar att hon sedan länge har en god relation till publiken i just Sverige.

– Jag har haft väldigt bra stunder här i Sverige. Jag har kommit hit och spelat ganska länge. Första året, för länge sen, tillsammans med min bror. Det var antingen 1986 eller 1987 och jag föll redan då för den svenska publiken. Jag har alltid verkligen njutit här och tycker publiken är underbar, de tycker om musiken så mycket. Jag har en bra relation till dem, säger Linda Gail Lewis och fortsätter:

– När jag går upp på scen tittar jag ut över publiken. För jag är inte orolig över någonting som jag eller någon i bandet vill göra. Jag bryr mig alltid om vad publiken vill ha. Så jag tittar på publiken, och när jag gör mina egna shower försöker jag alltid se efter vad de vill höra och vad de tycker om. I den här showen har Jerry Carlson så klart satt ihop alla de bästa låtarna. Jag behöver inte tänka på det, jag vet exakt vad jag ska göra. Förra året när vi gjorde den här showen var publiken väldigt glad och vi gjorde extranummer varje kväll. Det var underbart.

Artikeln fortsätter under bilden.

Linda Gail Lewis. Foto: Todd Wolfson
Linda Gail Lewis. Foto: Todd Wolfson

Har du fått några vänner i Sverige under alla år du varit här?

– Vet du, jag har vänner i Sverige som går ända tillbaka till jag tror 1972. Mina vänner Johan och Gunilla har jag känt sen dess, och jag har andra vänner som jag känt länge. I går åt jag middag med en av dem. Jag älskar mina vänner här. Men jag brukar säga till dem: jag har aldrig lärt mig tala svenska för att ni alla pratar så bra engelska, haha!

Senare i år kommer Linda hylla sin bror med nyinspelade tolkningar.

– Vet du, för en 75-åring är jag rätt så upptagen. Vi gjorde två album i oktober i Memphis i den legendariska Sun Studios där min bror spelade in ”Great Balls of Fire”, säger Linda Gail Lewis.

Studion har även huserat Elvis Presley, som spelade in sitt första album där. Linda förklarar att den ena skivan blir en hyllningsplatta till sin bortgångne bror och kommer ut senare i år, medan det andra albumet väntas komma nästa år.

Systerns ord om Jerry Lee Lewis död: Tragisk situation

Jerry Lee Lewis gick ur tiden i oktober förra året i sviterna av hjärtsvikt. Rocklegendaren blev 87 år gammal.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Samtidigt som Linda spelade in låtarna, hade brodern insjuknat.

I dag värdesätter hon det faktum att hon hann berätta för honom om sina planer.

– Det var en tragisk situation, för min bror hade blivit sjuk vid den tiden. Det var så sorgligt för mig, för jag hade möjligheten att berätta för honom om mina album och han var förtjust eftersom ett av dem är ett hyllningsalbum till honom. Han var verkligen glad över det. Jag fick chansen att berätta för honom om det, men han levde inte tillräckligt länge för att få höra det. Och det är lite ledsamt men jag är fortfarande glad över att jag fick den tiden tillsammans med honom när jag var i Memphis när vi åkte upp dit och spelade in, säger hon.

Samtidigt har Gail Lewis också påbörjat inspelningarna av en kommande dokumentär, berättar hon.

Artikeln fortsätter under bilden.

– Nu jobbar vi på min dokumentär som jag tycker ska bli intressant. Jag har haft ett intressant liv, det har inte varit tråkigt i alla fall, det kan jag säga dig!

Kan du berätta någonting mer, är det en dokumentär som ska sändas i tv?

– Jag vet inte exakt hur det kommer ut, jag vet inte var det kommer visas eller något sånt. Jag tror de är i planeringen av att göra promotion för den. Men vi håller på och spelar in den. Vi gjorde faktiskt mycket i Memphis under inspelningarna. De gjorde en snygg video till den första singeln som kommer ut 19 april.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Jerry Carlson – från Sikta mot stjärnorna till Talang

Jerry Carlson, som tidigare medverkat i tv-program som ”Sikta mot stjärnorna” och ”Talang”, berättar att han träffat Jerry Lee Lewis flera gånger, och minns tillbaka på sitt första med världsstjärnan.

– Ja, alltså jag träffade henne för många år sen, jag tror det var 1992 redan. Den enda gången jag blivit starstruck var när jag träffade Jerry Lee Lewis. Det var första gången 1996 i hans hem i Nesbit, Mississippi, och det var hans dåvarande svärfar som tog mig ner till hans hus. Då fick jag träffa honom, säger Jerry Carlson.

Men det hela blev en oväntad kamp mot klockan.

– Det verkade hopplöst till en början, för han var inte vaken när vi först kom dit klockan två på eftermiddagen. Vi väntade och väntade. Först vid swimmingpoolen sen i vardagsrummet, sen så helt plötsligt känner man att någon kommer in i rummet. Där står Jerry Lewis i sin morgonrock, och tittar på mig. ”Such a pleasure to meet you”, sa jag. ”Pleasure is all mine”, sa han. Sen kan man ju… ja, har man ingenting bra att säga ska man ju bara hålla tyst. Vad ska man säga till en legend? Jag var ganska fåordig, men vi fick faktiskt ett foto på mig och Jerry Lee. Det var helt otroligt. Men jag har aldrig varit ett fan som vill komma nära och ställa massa frågor, utan jag håller lite respektfullt avstånd.

Vad har Jerry Lee Lewis musik betytt för dig?

– Jättemycket, det är allt skulle jag säga. Jag har tolkat honom professionellt sen 1996 och är väl den som hållit på längst i Sverige. Man kan ju fråga sig varför man orkar hålla på att fokusera på att tolka en person hela sin karriär… men jag har ju faktiskt andra saker också. Jag ska skriva egen musik som jag tycker jättebra om. Det är inte så att jag hängt upp hela min musiksjäl åt en person, men han har betytt väldigt mycket. Utan honom så hade jag inte hållit på med musik, tror jag.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Fakta: Turnéplan: ”Piano Kings” 2023:

13/4 Sundsvall, Tonhallen
14/4 Stockholm, Cirkus 
15/4 Motala Folkets hus
16/4 Linköping Konsert & Kongress 
19/4 Skövde Stadsteater
20/4 Uddevalla, Östraboteatern 
21/4 Halmstad Teater
22/4 Jönköpings Konserthus
23/4 Göteborgs Konserthus
27/4 Gävle Konserthus
28/4 Grängesberg, Cassels
29/4 Örebro, Hjalmar Bergman teatern

Piano Kings turné 2023: Emilio Walter, Linda Gail Lewis, Jerry Carlson, Henrik Åberg. Foto:Anna Walter
Piano Kings turné 2023: Emilio Walter, Linda Gail Lewis, Jerry Carlson, Henrik Åberg. Foto:Anna Walter