Linda Hammar hyllas på internationella kvinnodagen – en av årets viktigaste kvinnor 2022

Den 8 mars är internationella kvinnodagen.

Samma dag listar också Expressen årets svenska kvinnor. Tidningen uppmärksammar 100 svenskor som sticker ut på ett eller annat sätt.

Folkkära tv-profilen Linda Hammar hyllas nu som en av våra viktigaste kvinnliga förebilder.

Den internationella kvinnodagen infaller den 8 mars och uppmärksammas över hela världen, enligt FN-organet UNRIC. Dagen infördes för att hylla kvinnor och deras kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Samma dag listar också Expressen ”Årets kvinnor”. Där rankas 100 svenska kvinnor som på något sätt sticker ut och ses som förebilder.

Expressen har utsett årets kvinna sedan 2008. För två år sedan blev Hédi Fried, 97, årets kvinna. Psykologen och författaren är också överlevare från Förintelsen. Trots sin ålder fortsätter hon kämpa för människors lika värde, och är en viktig opinionsbildare i Sverige.

2021 fick Melinda Jacobs, 38, Expressens titel. Fosterhemsmamman tog hand om den treåriga flickan Esmeralda som kallades ”Lilla Hjärtat” i medier. Flickan avled hos sina biologiska föräldrar och Melinda Jacobs påbörjade en kamp mot socialtjänsten och beslutet som tog Esmeralda från henne.

I år är det ingen mindre än Sveriges statsminister som utsetts till årets kvinna.

Magdalena Andersson årets kvinna 2022

Vår statsminister Magdalena Andersson, 55, tilldelades förstaplatsen som Sveriges viktigaste kvinna.

”Magdalena Andersson hade kraften att krossa glastaket. 100 år efter den kvinnliga rösträttens införande, 145 år efter att ämbetet instiftades, blev hon Sveriges första kvinnliga statsminister – sist ut av alla nordiska länder”, skriver Expressen i sin motivering.

Motiveringen fortsätter sedan:

”Oavsett valets utgång är platsen i historieböckerna för alltid säkrad. De som växer upp i dag ser en kvinna på Sveriges mäktigaste position, som leder landet i en orolig tid med krig i Europa”

Statsministern delar sin plats på listan med många andra välkända kvinnonamn, allt ifrån idrottsstjärnor och politiker till tv-profiler och sjuksköterskor som kämpat under pandemin.

Linda Hammar en av årets kvinnor

Kronprinsessan Victoria fick andraplatsen som årets kvinna, och längre ner på listan hittar vi flera folkkära profiler. Däribland Carina Bergfeldt, Marie Mandelmann och Malin Baryard-Jonsson.

Men också den folkkära tv-profilen Linda Hammar, 48, tar plats på listan. Bland de 100 namnen är hon en av dem som stuckit ut under året.

”Efter att ha kämpat både med ett brutet ben och corona gör Linda Hammar comeback som tv-stjärna i Kanal 5 och Discovery+. Serien ”Välkommen till Köping” handlar precis som tidigare om Linda och gänget på gruppboendet. Få funkisar syns i medierna, vilket gör återkomsten extra välkommen”, skriver Expressen i motiveringen.

Linda Hammar
Linda Hammar. Foto: Discovery+

Ny säsong av ”Välkommen till Köping”

Linda Hammar flög rakt in i svenska folkets hjärtan efter att hon i mitten på 2000-talet medverkade i tv-serien ”I en annan del av Köping”. Tillsammans med Mats Halvarsson, Tobbe Jonsson och Frans ”Frasse” Pettersson kunde vi följa Linda i deras med- och motgångar.

Efter att ha försvunnit från rutan under två års tid är gänget i Köping nu tillbaka med programmet ”Välkommen till Köping” på kanal 5.

Förra veckan kunde vi också se Linda Hammar gästa talkshowen Carina Bergfeldt, tillsammans med sin mamma.

I programmet berättar tittarfavoriten och hennes mamma om att Linda i julas blev väldigt sjuk i covid-19. Linda hamnade på sjukhus men tillfrisknade efter den tuffa tiden.

– Ja, asså jag är en riktig kämpe är jag, sade hon till Carina Bergfeldt i programmet.

Stort grattis till utmärkelsen Linda!