Marie Nilsson Lind höll tyst om systern Josefin Nilssons sista hemlighet – men år efter hennes död bekände hon allt

Med sin syster Marie tog Josefin Nilsson hela Sverige med storm tillsammans med gruppen Ainbusk.

Men alltför tidigt lämnade den älskade artisten jordelivet, och först år efter Josefins bortgång orkade hennes syster berätta om vad som tog hennes älskade ”Josas” liv.

– Jag var rädd för den enorma känslan av skuld, och ville inte riktigt ta i den. Jag tror det blir så för alla som förlorar någon på det sättet.” liv, säger hon till Expressen.

Med sin varma utstrålning och charm var det få som kunde värja sig för Josefin Nilsson.

Tillsammans med systern Marie, Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson startade stjärnan den grupp som skulle ta svenska folket med storm: Ainbusk.

Med hits som ”Lassie” och ”Älska mig”, blev gruppen en av landets mest populära stjärnor under 90-talet och snart öppnade sig även en speciell dör för Josein.

När Benny Andersson fick höra talas om gruppen tog han Josefin under vin vinge, och var en av de som tog intiativ till att stjärnan släppte sitt debutalbum som solartist 1993.

Detta blev startskottet på en karriär fylld av glädjefulla uppgångar och tunga motgångar.

Josefin Nilsson år 2005. Foto: Jack Mikrut/TT

1997 fick hon den ena huvudrollen i komedin ”Adam och Eva” där hon spelade mot Björn Kjellman och när musikalen ”Chess” sattes upp 2002 spelade hon rollen Svetlana.

Några år senare medverkade hon i Melodifestivalen med låten ”Med Hjärtats Egna Ord” och 2008 dök hon upp i samma musiktävling, denna gång med Ainbusk.

Men medan framgångarna aldrig riktigt tycktes ta slut, kämpade också Josefin med hälsan.

Josefin Nilssons kamp med hälsan

Efter flera misslyckade operationer kämpade stjärnan med smärtor i ryggen och en destruktiv relation gjorde att hennes mentala hälsa blev allt sämre.

Artistens älskade syster Marie, som Josefin hade ingått i Ainbusk tillsammans med, anade att någonting var fel – riktigt fel.

– Det var nästan som om hon var med i en sekt. Jag fick ingen kontakt med henne. Hon var väldigt kritisk mot vårt artisteri och tyckte att vi var dåliga, vilket ledde till konflikter inom gruppen, har Marie berättat för Hemtrevligt.

Måendet blev allt värre och den destruktiva relationen gjorde att Josefin drog sig tillbaka allt mer.

ARKIV 19981029 ¨ Josefin Nilsson, sångerska och skådespelerska. Foto: Bertil Ericson / Pressens Bild / TT

Efter flera år lyckades artisten ta sig ur relationen, men måendet blev allt sämre.

Ryggproblemen, självmedicineringen av starka smärtstillande och ångestdämpande tog ut sin rätt.

Den 29 februari 2016 somnade en av våra mest folkkära artister in, endast 46 år gammal.

I en första rapport meddelade familjen att artisten gått bort i sviterna av ”förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid”.

Marie Nilsson Lind höll systern Josefin Nilssons dödsorsak hemlig

Först fyra år senare skulle systern Marie ta bladet från munnen och berätta sanningen.

Marie Nilsson Lind vågade till slut berätta att hennes älskade syster och landets älskade stjärna tagit sitt liv – medvetet eller omedvetet.

Och år senare är Marie lättad över att sanningen om Josa kom fram.

– Jag var rädd för den enorma känslan av skuld, och ville inte riktigt ta i den. Jag tror det blir så för alla som förlorar någon på det sättet, säger hon i en intervju med Expressen 2023.

Foto: SVT

Sorgen och saknaden efter sin älskade syster är fortfarande enorm.

– Det var ju hon som skulle överleva! Jag hade aldrig kunnat tänka mig att hon inte skulle älska livet. Men hon blev ju rädd för allting. Vingklippt, kan man säga.

Men även om Josefin Nilsson inte längre finns i livet, är hon högst närvarande hos familjen Nilsson och alla som kände henne.

Marie som gav sig ut på turné tillsammans med Ainbusk berättar att det känns som om Josa fortfarande finns med dem – i varje framträdande.

– Ibland blir det så hemskt påtagligt att vi saknar Josa. Men vi får försöka göra det här utifrån de vi är i dag. Trots att ens hjärta krossats, så fortsätter det att slå. Det här livet pågår ju ändå. Man ska gå vidare, samtidigt som det är så hemskt märkligt alltihop.

– Ibland känns det faktiskt som att vi har med hennes överstämma ändå. Som att vi liksom har den i oss.

Fredagen den 5 januari kom beskedet att Marie Nilsson lämnat jordelivet.

Bara en vecka efter makens död bekräftade Hanna Hermansson att stjärnan somnat in.

Marie Nilsson Lind blev 62 år gammal.

Älskade Josefin Nilsson! Du finns för alltid i våra hjärtan!