Nya vändningen i fallet om Lasse Kronér – advokatens utspel efter att förundersökningen lagts ner

Foto: Bo Håkansson/SVT

Det var i samband med #MeToo-rörelsen i höstas som anklagelser riktades mot tv-profilen Lasse Kronér. Han misstänktes då för sexuellt utnyttjande i beroendeställning och sexuellt ofredande av en kvinnlig praktikant på SVT-programmet ”Doobidoo” mellan 2012-2014.

Bland annat berättade kvinnan att Kronér skickat sms med sexuella anspelningar.

I början av november valde tv-profilen därför att ta time-out – och hoppade av såväl sin julshow som inspelningarna av ”Smartare än en femteklassare” i SVT.

– Givet det som har hänt de senaste dagarna känner jag att jag vill ta en time-out, sade Lasse Kronér då i ett pressmeddelande.

Men på onsdagen stod det alltså klart att förundersökningen mot Lasse Kronér läggs ned. Detta meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal i form av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande har förövats och det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen”, skriver åklagaren i pressmeddelandet.

Men nu vill alltså försvaret att detta omprövas.

Advokatens nya utspel: Vill överpröva

Advokaten Elisabeth Massi Fritz vill nu att åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen överprövas.

”När det gäller misstankarna om sexuellt ofredande handlar det enligt målsäganden om ett synnerligen stort antal sms. Majoriteten av nämnda sms har haft sexuell karaktär och målsäganden gör gällande att hon har blivit utsatt för allvarliga kränkningar”, skriver Elisabeth Massi Fritz i pressmeddelandet enligt GP.

Foto: Youtube/Twitter

”Orsaken är att den utpekade har haft ett stort inflytande men även en maktposition, han har allvarligt missbrukat en beroendeställning gentemot målsägaren som varit en svagare person och starkt påverkat målsägandens handlande. Även den synnerligen stora åldersskillnad mellan den utpekade och målsägande har haft betydelse”.

Åklagare Stefan Lind sa på onsdagen att ärendet kan komma att leva vidare.

– Jag misstänker väl med tanke på hur det har varit i ärendet att det kanske blir en ytterligare prövning av det. Det är väl inte omöjligt att det blir så. Då är det överåklagaren som ska göra den bedömningen så vi får se om det blir en ändring, det är svårt att säga, säger han till GP.

Lasse Kronér: Blir inte en sanning

Efter att pressmeddelandet skickats ut av Massi Fritz har Lasse Kronér kort och gott skrivit följande på sin Twitter:

Det var på onsdagen som beskedet kom att förundersökningen lagts ner och nu kommer Kronér snart synas i SVT-tv-rutan igen.

SVT om Lasse Kronérs framtid i ”Doobidoo” – så här säger kanalen

Exit mobile version