Siw Malmkvist fyller 86 år – så håller folkkära stjärnan sig i toppform: ”Har aldrig…”

Foto: TT/SVT

På nyårsafton fyller den ikoniska skådespelaren och artisten Siw Malmkvist 86 år.

I en intervju med tidskriften Kurera berättar hon om varifrån hon får sin pigga energi – åldern till trots:

– Jag tror att jag större delen av mitt liv har ätit ”rätt”.  Och jag har heller aldrig vräkt i mig mat, säger hon till tidskriften.

Få artister i Sverige har haft en så lång karriär som Siw Malmkvist.

Hon har under sina sex decennier i rampljuset släppt över 600 låtar varav över 40 har hamnat på Svensktoppen. Redan 1959 tog hon hem segern i Melodifestivalen och under sin karriär har hon även, något osannolikt, röjt stora framgångar i Tyskland med sången ”Liebeskummer lohnt sich nicht”.

Dessutom var hon den första svensken som tog sig in på amerikanska Billboardlistan och sedan 2016 är hon invald i Swedish Music Hall of Fame.

Och artisteriet är inte det enda som Siw varit framgångsrik i. Hon har genom åren spelat en rad roller på både teater och film – bland annat blev hon handplockad att spela Pippi Långstrump av Astrid Lindgren själv.

Nu, på självaste nyårsafton, fyller ikonen 86 år.

Siw Malmkvist under en pressträff inför Så mycket bättre 2021. Foto Jessica Gow / TT

Stort jubel när Siw Malmkvist intog Sollidenscenen på Skansen

Och trots sin respektingivande ålder utstrålar ”Siwan” fortfarande samma pigga energi som alltid. Det fick det svenska folket klart för sig senast i somras, när hon gästade ”Allsång på Skansen”.

Den folkkära artisten hyllades i programmet med ett stort medley, och även Allsångsledaren Sanna Nielsen stämde in i ”Siwans” mest älskade klassiker.

Och mitt i numret gjorde Siw Malmkvist själv entré och framförde hitåten ”Tunna skivor” tillsammans med de övriga artisterna på scen.

Efter det fartfyllda och bejublade uppträdandet frågade Sanna Nielsen Siw vad som driver henne. Då svarade hon:

– Ingenting alltså. Jo! Det är om de säger ”snälla, kan inte du komma hit och göra detta jobbet och sjunga det då”. Så blir jag lite smickrad och då säger jag ja, sade Malmkvist i sändningen och fick ta emot publikens stora jubel.

Foto: SVT/Skärmdump

Siw Malmkvist om hemligheten till sin ålder

Det är långt ifrån alla som är så pigga som ”Siwan” i 80-årsåldern.

I en intervju med tidningen Kurera har hon berättat om hemligheten till sin respektingivande ålder. Hon berättar att hon inleder varje morgon med en yogarutin.

– Det är rörelser som jag alltid har gjort, som ett program. Tänk dig en katt som sträcker ut hela kroppen när den vaknar. Jag måste helt enkelt göra det, säger hon till tidskriften.

Och det är inte bara yogan som hjälper till. Siw berättar att kosten även spelar en viktig roll – hon har aldrig riktigt fastnat för varken skräpmat, färdigmat eller sötsaker.

I stället tycker hon om att äta gröt, grovt bröd och olika slags vegetariska maträtter, berättar hon.

– Folk har frågat mig: ”njuter du aldrig?”. Jo när jag äter mörk choklad och cashewnötter som jag gör varje dag. Det är min last. Jag kanske är tråkig, säger Siw fundersamt.

Nej, tråkig är nog ett ord som inte passar in på dig, Siw! Vi önskar dig stort grattis på födelsedagen!

Exit mobile version