Starka kritiken mot att Björn Skifs saknas i ”Strul”

Björn Skifs och Filip Berg

Foto: Fredrik Sandberg/TT/TV4

För alla oss som har ett par år på nacken minns utan tvekan film ”Strul” med Björn Skifs i huvudrollen.

Men nu när klassikern görs om och får en helt ny huvudrollsinnehavare, finns det en särskild detalj som skaver och som får stark kritik.

Det finns många filmer som har gått upp på vita duken genom åren som lämnat mer eller mindre avtryck.

Men en sådan rulle som inte bara hade en briljant huvudrollsinnehavare som självaste Björn Skifs, men som också fick en speciell plats i hjärtat hos svenska folket är utan tvekan ”Strul”.

1988 släpptes denna actionkomedin där tittarna får följa Skifs karaktär Conny som fälls för narkotikabrott.

Efter en tid hamnar han mitt i ett gäng som också sitter inne i fängelset, och ganska snart tvingar de in Conny in i en farofylld kupp.

Tillsammans ska de nämligen råna en penningstransport, och längst denna väg händer den ena saken efter den andra.

”Strul” har genom åren visats flitigt i tv-rutan och trots sina år på nacken, har den åldrats väl.

Men filmklassikern har nu fått sig ett nytt och annorlunda liv.

Filmklassikern ”Strul” får ny version med Filip Berg

För den 3 oktober släpptes den sprillans nya versionen av filmen på Netflix där Filip Berg iklär sig rollen som Conny.

Björn Skifs däremot dyker enligt uppgifter, ett kort ögonblick som en nostalgisk blinkning till klassikern.

Och efter att ha sett filmen är kritiker inte så rörande överens om att en nyinspelning är det allra bästa.

Expressens filmkrönikör Maria Brander berömmer Filips insats och avtryck när han gör sin version av Conny.

I sin text skriver Maria bland annat att hon är tacksam över att Skifs inte ställt sig på Ulf Brunnbergs sida som varit högljudd kring sitt missnöje över att ”Jönssonligan”-filmerna görs om.

Men att det hade behövts en ny version av ”Strul”, det är tveksamt kring om det hade behövts alls.

– Om Ulf Brunnberg kan tänka sig att ta rättslig strid även för varumärket Conny Rundqvist, så har han antagligen våra sympatier. För ingen sansad människa har väl någonsin suttit och önskat sig en remake på Björn Skifs i scarf och hårspray. Frågan är om det ens är möjligt att uppdatera en film som blivit så förknippad med sin huvudrollsinnehavare att Björn Skifs-komedi närmast blev en genre under några år med titlar som ”Joker” (nej, inte den med Joaquin Phoenix) och ”Drömkåken”, skriver hon på Expressen.

Och med Filip Bergs gestaltning menar Maria att Connys karaktär har hamnat i ett annat ljus, vilket hon jämför med Lasse Åbergs klassiska roll som Stig-Helmer.

– Björn Skifs (som även skrev manus tillsammans med Bengt Palmers) gestaltade väl också en lite mer popstjärne-attraktiv antihjälte med kemiläraren Conny, än Filip Berg som här omvandlats till en mjukisman och tillika tv-installatör, lite mer åt det sävliga Stig-Helmer-hållet. Men Berg har en egen lågmäld komisk tajmning som jag tycker fungerar bra här, och att varenda actionscen är medvetet klumpigt analog bidrar till charmen.

Starka kritiken när Björn Skifs ersätts i ”Strul”

Men det finns en detalj som skaver mellan hyllningarna till Filip Berg. Maria lyfter ändå att avsaknaden av Skifs familjära känsla i filmen saknas enormt.

– Men framför allt så personifierar Skifs en era av enkel familjeunderhållning som jag tror att den här filmen längtar lite till. Åren då vi samlades framför den där tv-apparaten, som den medelålders Conny här ännu brinner för att montera i folks hem. Nya ”Strul” kommer aldrig kunna vara det. Den tiden har flytt. Den är heller inte lika bra som sin kreativt betydligt djärvare föregångare, men den undviker ändå att fastna i det värsta nostalgiträsket, och omfamnar i stället prestigelöst sin identitet som en kul bagatell.

Vad tycker ni om att det gjorts en ny version på ”Strul”? Diskutera gärna på vår Facebooksida.

LÄS MER:

Exit mobile version