STORT GRATTIS: Colin Nutley fyller 80 år – därför vägrar regissören gå i pension

Han är en av våra mest älskade filmregissörer, och ligger bakom några av landets mest älskade filmklassiker.

Nu fyller stjärnan 80 år, men än så länge vägrar han lägga karriären på hyllan helt.

Under tidigt 70-tal tog filmarbetaren Colin Nutley sitt pick och pack hemma i England för att flytta till Sverige. Detta då han hade fått jobb som inspelningsledare för tv-serien Deckare UPA.

Några år senare, under 90-talet, anlitar han en ung Helena Bergström som huvudrollen i hans långfilm ”Black jack”.

Vad han inte vet då är att den tjugo år yngre Helena är och kommer att förbli hans livs kärlek.

Tuffa starten för Colin Nutley och Helena Bergström

Allt gick snabbt och det slog gnistor om paret, men det blev en minst sagt tuff start för dem.

Colin Nutley var redan gift och hade dessutom barn, någonting som gjorde att det minst sagt blev en svår situation.

När de sedan började spela in ”Änglagård” var Colin Nutley mitt uppe i en tuff skilsmässa.

– Privat var det en fullständig mardröm för oss, det var under skilsmässotiden. Varenda helg var ett helvete, då skulle Colin dra och man var ensam kvar, det var väldigt tufft, har Helena tidigare sagt i ”Tillsammans med Strömstedt”.

Colin Nutleys

Men sedan dess har paret varit oskiljaktiga och jobbat ihop sedan dess.

–Jag använder mig av många skådespelare, varav min fru är en. Vi har gjort 15 filmer tillsammans. Vi älskar att göra film ihop. Det är en omöjlighet i mitt huvud att hon inte skulle vilja vara med. Och ja, hon kommer vara med i nästa också, har han sagt i en intervju med Aftonbladet.

Colin ser ingen anledning att gå över ån efter vatten och ge huvudrollerna till en annan skådespelerska när han har en av de allra bästa i sin omedelbara närhet.

– Det är ju Helena jag vill jobba med. Hon är lyckoamuletten i mitt arbete. Att göra en film utan Helena intresserar mig inte alls, har han sagt till Icakurriren.

Därför pratar inte Colin Nutley svenska

Trots att Colin Nutley bott i Sverige i över 50 år, pratar han fortfarande engelska. Anledningen? Ja, den skyller han på skådespelaren Rolf Sohlman.

– När jag kom till Sverige första gångerna umgicks min dåvarande fru Gunilla mycket i samma kretsar som Rolf. Båda är ungefär tio år yngre. Rolf var liksom ledaren för det gänget och sa att alla tyckte det var så kul att prata engelska, så då blev det så, säger Colin till Aftonbladet.

– Jag förstår svenska bra, men pratar uselt. När jag gjort några radiointervjuer på svenska, har det inte låtit klokt. Och som regissör, när man ska leda ett stort filmteam, har jag ju inte kunnat göra det på stapplande svenska, fortsätter han

Därför vägrar Colin Nutley gå i pension

Trots att Colin Nutley officiellt varit pensionär i över ett decennium har han inga planer på att lägga karriären på hyllan.

– Jag tänker fortsätta jobba tills jag dör. Inför en annan film jag planerade, ”Walking to Memphis”, var jag i kontakt med begravningsentrepenörer. De sa en rolig sak: 99 procent av tiden säger folk om jag dör, inte när jag dör. Men sådant är ju livet. Flera av dem som var med i ”Änglagård” är borta nu. Jag är tacksam för att jag har haft äran att få jobba med sådana som Sven (Wollter) och Lena (Nyman).