STORT GRATTIS: Jamie Lee Curtis fyller 65 år – därför vägrar stjärnan gå i pension

jamie Lee curtis

Foto: Shutterstock

Jamie Lee Curtis har en lång och framgångsrik karriär som skådespelare, och har hyllats världen över för sin talang.

Nu fyller hon 65 men har inga planer på att lägga karriären på hyllan. I stället ser hon fram emot att åldras.

Jamie Lee Curtis föddes den 22 november 1958 i Los Angeles, Kalifornien, och växte upp i ett rikt hem med sina föräldrar som också var stora skådespelare: Tony Curtis och Janet Leigh.

I en tidigare intervju med Huffington Post öppnade Jamie upp om att hennes föräldrar skaffade henne ”för att rädda sitt äktenskap”.

”När jag kom efter min syster Kelly, hade mina föräldrars band till varandra försämrats hastigt när deras stjärnstatus växte. Och som alla andra rädda-äktenskapsbarn misslyckades jag”, sa Jamie Lee Curtis.

”Janet förödmjukades när Tony senare valde en 17-årig ersättare, en tysk skådespelerska som han arbetade med, och hon fick se hur det skapades rubriker i tabloiderna”.

Tappade bort sig själv

När hon gick i skolan fick hon ständigt höra om sina föräldrar och hur deras skilsmässa blev en allt större snackis.

Allt som hände kring deras privatliv publicerades upprepade gånger i tidningarna för att de var så kända.

Och Jamie hade svårt att hitta sin egen identitet.

”Det glömdes aldrig bort vilka mina föräldrar var,” sa Jamie till  Rolling Stone. ”När jag träffade någon ny, introducerades jag som Tony Curtis och Janet Leighs dotter.”

”Du är ett barn som försöker utveckla en identitet och en känsla av självvärde, och allt detta Hollywood-grejer plågar dig och får dig att undra vem du är. Sedan är du tolv till arton år, och du utvecklas sexuellt och känslomässigt. Och det är svårt. Min tid på gymnasiet var bara en jävla mardröm”.

Foto: Youtube

Jamie Lee Curtis karriär

1975 åkte Jamies mamma, Janet Leigh, till Broadway. Jamie följde med henne och skrev in sig på Connecticut internatskola, Coate.

Vid den här tidpunkten var Jamie fast besluten om att hon aldrig ville bli skådespelare som sina föräldrar.

Men det tog inte lång tid förrän hon ändrade sig. Efter att ha provat att göra en roll som tonårsdeckaren Nancy Drew var hon fast.

Efter en termin på University of the Pacific hoppade Jamie Lee Curtis av för att uppfylla sin dröm om att arbeta som skådespelare.

Hon fick flera roller i tv-serier, inte minst i tiden populära v-serien Columbo.

Men det stora genombrottet kom som 20-åring då Jamie landade rollen i John Carpenters legendariska skräckfilm ”Halloween”.

Curtis blev känd som ”Scream Queen” på grund av mängden skräckfilmer hon medverkade i. Men när det kommer till att se rysare själv, undviker hon dem gärna.

”Jag gillar inte skräckfilmer”, säger Curtis till NME.

”Det finns inget jag gillar med att vara rädd. Jag är den här personen som lägger händerna över ansiktet. Jag sjunger sånger för mig själv när det är skrämmande. Jag menar, Aladdin skrämde mig. Jag skämtar inte! Du vet när Jafar blir en drake? Med sina röda ögon och sånt? Det där skrämde mig”.

Jamie Lee Curtis make

1984 gifte hon sig med Christopher Guest, och de är fortfarande tillsammans än i dag.

Christopher arbetar också som skådespelare och är mest känd för sin roll i filmen Spinal Tap från 1984.

I juli 1984 hade de sin första dejt – i december hade paret gift sig.

Jamie Lee Curtis och Christopher adopterade två barn på 1980- och 1990-talen, Annie (född 1986) och Ruby (1996). Ruby var tidigare känd som Thomas och har kommit ut som transsexuell.

”Det var läskigt – bara faktumet att berätta något om mig de inte visste,” sa Ruby till  People  2021. ”Det var skrämmande – men jag var inte orolig. De hade accepterat mig hela mitt liv”.

Foto: Shutterstock

Så vad är deras stora hemlighet för att vara gift så länge? Enligt Curtis är det ganska enkelt.

”Gå inte. Det är två ord som krävs – två ord. För du kommer att vilja det. Om du berättar för mig att någon som har varit gift under en lång tid inte har tänkt ”jag hatar den, jag vill ut”, såklart har de det. Jag tror att om du stannar på bussen tillräckligt länge kommer landskapet att förändras!”, har hon sagt enligt Hello.

”Det beror på vilken buss förstås. Jag tror att det är avgörande att sätta sig själv in på kärlekens väg”.

Jamie Lee Curtis om att åldras

I år fyller Jamie Lee Curtis 65 år och är fortfarande aktuell som skådespelare.

Nyligen medverkade hon i den kritikerrosade tv-serien ”The bear” där hon spelade huvudrollen Carmens mamma.

Men faktum är att Jamie Lee Curtis alltid trott att hon skulle lägga ner karriären helt när hon fyllde 40.

”Det har varit många, många, många gånger när jag sa ’Jag tror inte att jag någonsin kommer att göra en film till igen’…Jag har sagt det länge, för jag såg mina föräldrar som båda var monsterstjärnor… Jag såg att de inte längre fick göra det arbete som gjorde dem till stjärnor. Jag såg dem bara vara kända människor som brukade arbeta. Och det dödade dem. Och det är hjärtskärande, har Jamie Lee Curtis sagt till Msnbc.

Hon tillägger:

”Och så kände jag alltid att det var bättre att lägga ner innan de inte längre frågar mig.”

Men varje gång hon tänkt tanken att hon ska lägga karriären på hyllan så har hon fått en ny jobbförfrågan som hållit henne med jobb i ytterligare fem år.

Foto: Shutterstock

Jamie Lee Curits ord om att åldras

Förutom att bli av med jobben mot sin vilja är stjärnan inte rädd för att åldras. Hon tänker snarare på vilken tur hon har som faktiskt får bli gammal.

”Varje rynka i ansiktet, jag förstår det. Jag får dem. Alla dessa barn som inte växer upp, som inte får en chans att nå medelåldern, än mindre min ålder, jag kan inte låtsas som att det inte kommer in i mitt huvud varje dag. Jag har verkligen tur.”

Hon tycker dessutom att det är viktigt att äldre kvinnor syns på vita duken och att de ser ut precis som hon, med rynkor och allt som åldrandet för med sig.

”Det bästa är, särskilt för kvinnor, att de ser människor som mig för att de säger,” Oh OK. Det är ok. Du kan vara … dum och se ut som hon ser ut, och inse att tick tack, tick tack, vi har saker att göra, har Curtis sagt till Msnbc.

Så kloka ord från en klok och vacker stjärna.

Exit mobile version