STORT GRATTIS: Jonas Gardell fyller 60 år – så vill stjärnan njuta på ålderns höst

Foto: Tv4/ TT

Jonas Gardell har varit en av Sveriges mest folkkära profiler i fyra decennier.

Nu fyller han 60 och berättar om hur han vill leva livet på ålderns höst och hur han vill bli ihågkommen efter sin död.

Jonas Gardell har stått nästan 40 år i rampljuset.

Genom åren har han hunnit skriva 24 böcker, 16 scenshower, åtta teaterpjäser plus tv-serier, långfilmsmanus, poddar och låttexter.

Han har trendat på Twitter, skrivit mängder av krönikor i Expressen och predikat i en baptistkyrka i Stockholm.

Under hösten gav han ut ännu en bok, författarens 25e. Den gav han namnet ”Fjollornas fest”.

Förutom att han är en känd författare, dramatiker, artist och komiker så han han också haft en stor inverkan på hbtq-Sverige.

Genom sina böcker, filmer, pjäser, debattartiklar och tv-serier har Jonas Gardell kämpat för ett så jämställt samhälle som möjligt.

Med Fjollornas fest vill Gardell uppmärksamma den mörkare sidan av att växa upp som homosexuell.

– De här fjollorna, i all sin smärta och i sina tragiska liv så är deras enda strategi att skratta. Det är en form av stukad värdighet som jag tycker är underbar, säger han till Expressen.

Jonas Gardell på Sverigeturné

Men boksläpp är inte det enda som skett i Jonas liv den senaste tiden.

Jonas är också aktuell med showen ”Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” på Intiman i Stockholm och på Sverigeturné.

I föreställningen utforskar han sin egen position i dag. Vem är Jonas nu? Vad har hänt med hans liv, vart är homovärlden, allt i en enda röra. Han har själv beskrivit showen som underhållning ”för alla dem som livet tufsat till”. 

Jonas Gardells skilsmässa från Mark Levengood

Utöver detta har Jonas Gardell också genomgått en skilsmässa från exmaken Mark Levengood.

Jonas och Mark var Sveriges mest ikoniska gaypar och många såg på dem som de satt på den perfekta relationen.

Men efter 36 år tillsammans tog kärleken slut och den 20 januari i år kom nyheten att paret skulle separera.

Inledningsvis hävdade paret att de inte skulle skilja sig – bland annat för att de har två barn ihop.

– Vi har nycklar till varandras liv, till varandras rum, vi har barnen ihop, allt möjligt. Så vi har nog bestämt att vi ska fortsätta vara gifta men nu ska vi fundera ut vad vi menar att vårt äktenskap är i dag – och det ska ni faktiskt enbart skita i, sa Gardell i ”Nyhetsmorgon” i mars.

Men i början av sommaren hade de ändrat sig och lämnade in skilsmässopapperna.

I början var de båda tydliga med att de absolut inte ville prata om uppbrottet. Men med tiden har både Jonas och mark svarat på frågor om den tuffa tiden.

Framför allt Jonas Gardell har uttalat sig vid flera tillfällen.

– Det var inte samma dag vi kom på det vi gick ut offentligt med att vi separerat. De sista fem åren hade jag ägnat åt att vänta på att Mark skulle komma tillbaka till mig, för Mark var fladdrig och gjorde en massa annat. Och det var väldigt skönt, det ögonblick jag fattade att jag inte kunde vänta längre. Han kommer inte att komma. Jag måste gå vidare med mitt liv. Det var otroligt smärtsamt, men också absolut nödvändigt, sa han bland annat till Allas i somras.

Foto: TT/Wikimedia commons

Jonas Gardell om livet efter skilsmässan

När stjärnan gästade Efter fem på tisdagen för att prata om sin stundande 60-årsdag pratade han åter igen om skilsmässan.

– Det blev någon slags nationssorg. Det var en krönikör som skrev om hur oerhört viktiga Mark och jag varit. Verkligen en kärleksförklaring. Och det blev lite sorgligt för det kändes som att vi var döda och det var vi ju inte, men sen kom jag på att det var vi kanske. Det vill säga den där enheten Mark och Jonas, som folk har älskat, finns ju inte längre, säger han i programmet.

Trots skilsmässan har Jonas och Mark fortsatt att umgås. Bland annat ska Mark vara toastmaster på hans 60-årsfest. Dessutom har de kommit överens om att ha ”gemensam vårdnad” om klassiska Pride-paraden.

Men nu tycker Jonas att det är slutpratat om just Jonas och Marks skilsmässa.

– Men nu har det gått snart ett år sedan vi separerade och efter det har många andra separerat eller skiljt sig från sina käraste. Och att jag ska hålla på och håva in sorg och empati känns inte rätt. Låta några andra ha sitt i stället – jag mår ganska bra, säger han om sitt eget mående.

Och som sagt, man får inte leva om sitt liv så nu blickar Jonas framåt.

Nu fyller han som sagt 60 och när han får frågan av Expressen hur han känner inför det, svarar han:

– Att jag går in i bonusåren. Har liksom inget mer att bevisa och tänker att jag ska ha mycket roligt.

Så vill Jonas Gardell njuta på ålderns höst

Nu går Jonas Gardell in i en ny fas i livet. Nu har han bestämt att han ska turnera mindre och i stället göra allt det han ännu inte hunnit göra i sitt liv.

– Jag har ju gjort ett jävla race, och det är kul! 60-åringar som känner sig som 25 är dumma i huvet. Det har ju inte gjort någonting. Man ska leva ett liv värt att dö för och det tycker jag att jag gjort, säger han i Efter fem.

På frågan om hur han vill bli ihågkommen, svarar han:

– Jag tror kanske att man kommer sjunga ”Aldrig ska jag sluta älska dig” och att de självklart är månadsgivare till Regnbågsfonden utan att veta att jag var en av grundarna. I övrigt kommer jag förstås bli glömd.

Du är underbar Jonas! Vi önskar dig allt gott.

Exit mobile version