Foto: SVT

SVT-profilen bryter tystnaden om tragedierna – väljer nu att träda fram och berätta om tunga traumat

C-G Karlsson har recenserat film i många år i SVT.
Men vad tittarna inte vetat om är att han på senare år drabbats av två svåra trauman.
Nu väljer han att träda fram och berätta om detta i boken ”Drottninggatan”, skriver Femina.

För bara ett antal dagar sedan var årsdagen, fem år sedan Stockholm drabbades av en terrorattack som dödade fem personer och skadade ytterligare tio människor.

En av alla som fanns på plats på Drottninggatan den där dagen i april 2017 var SVT-profilen C-G Karlsson. Han har i många år arbetat som filmkritiker i kanalen och då främst synts i program som ”Go’kväll” och ”Gomorron Sverige”.

C-G Karlsson. Foto: SVT
C-G Karlsson. Foto: SVT

Den 68-årige kulturjournalisten hamnade mitt i terrordramat i hjärtat av Sveriges huvudstad, men klarade sig utan fysiska skador.

C-G Karlsson om hemska traumat efter terrordådet

Nu – fem år efter det hemska traumat – väljer han att träda fram och berätta sin upplevelse av terrordådet, och hur det påverkat honom. Han gör det i författaren Åsa Erlandssons nya reportagebok ”Drottninggatan” som ges ut av förlaget Mondial. Boken har fått goda recensioner, bland annat i Dagens Nyheter som skriver att det är en ”skicklig och gedigen dokumentation av ett av de allra värsta brotten i svensk historia”.

I boken intervjuas C-G Karlsson och han förklarar att han, trots sin nära koppling till SVT, helt enkelt inte klarade av att medverka i tv efter detta.

– Även om jag är frilansjournalist kände jag en sådan där pliktgrej. De ville ju få tag på så många vittnen de kunde. Samtidigt kände jag att jag inte skulle klara av att sitta där och prata framför kamerorna, säger C-G Karlsson i boken ”Drottninggatan”, uppger Femina.

C-G Karlsson om sorgen efter gudsonen Eric Torell

C-G berättar att han var några steg ifrån två av kvinnorna som träffades av terroristens lastbil, och som avled.

Lite mer än ett år senare drabbades C-G av ännu en mycket svår motgång när hans gudson, Eric Torell, sköts till döds av polisen i det mycket uppmärksammade fallet där de tre poliserna som var inblandade frikändes i tingsrätten.

Nu väljer C-G att för första gången dela med sig av detta i boken.

– Jag är verkligen inte den som tycker synd om mig själv. Samtidigt är de här händelserna en del av mig och det är klart att jag påverkats, säger han.

C-G Karlsson i "Gomorron Sverige". Foto: SVT
C-G Karlsson i ”Gomorron Sverige”. Foto: SVT