Thomas Di Levas sorg – artisten förkrossad efter tragiska beskedet: ”Fruktansvärt”

Foto: TT

Artisten Thomas Di Leva är förkrossad efter beskedet om de avlivade schimpanserna som rymde från Furuviksparken.
Nu visar han sitt missnöje efter det sorgliga beskedet.

Det var på eftermiddagen i onsdags som Furuviksparken slog larm om att flera schimpanser rymt från sitt hägn i djurparken, söder om Gävle.

Allmänheten uppmanades hålla sig inomhus, samtidigt som en jakt på att få tag på aporna pågick. Parken uppgav tidigare på onsdagen att sömnampuller saknades. Detta medförde att jägarna i stället tvingades skjuta tre av djuren.

– Den enda utvägen vi ser är tyvärr att avliva schimpanserna, vi har inte tillräckligt med sömnmedel, sade Annika Troselius, kommunikationsansvarig på Furuviksparken, till P4 Gävleborg.

Furuviksparken har beskrivit hela situationen som ”oerhört tung” och att det hela är en ”oerhört tragisk situation för alla inblandade, både djur och människor”.

– Schimpanser är starka djur och har en hög riskklassning. Om en schimpans är lös i parken är det fara för människors liv och då är den enda utvägen att skjuta för att avliva djuret. Under dagen fick tyvärr tre schimpanser avlivas av säkerhetsskäl, skriver parken i ett pressmeddelande på onsdagen.

LÄS MER: Tre schimpanser rymde från svensk djurpark – nu har de skjutits ihjäl

Hårda kritiken efter beslutet från djurparken

Beskedet att parken tvingats skjuta aporna har samtidigt lett till stark kritik från många djurvänner. Bland andra TV4-profilen, hundcoachen Fredrik Steen har vädrat sitt missnöje med beslutet i ett känslosamt inlägg på Instagram.

– Hur är det möjligt?, skriver han i ett inlägg på sin Instagram.

LÄS MER: Tre schimpanser sköts ihjäl efter rymning – Fredrik Steen förkrossad

Artikeln fortsätter under bilden.

Artisten Thomas Di Leva, med rötter i trakterna kring Furuviksparken i Gästrikland, reagerar också starkt på dödsskjutningen av schimpanserna.

Di Levas sorg: ”Fruktansvärt”

I ett inlägg på Twitter skriver sångaren – som fick sitt stora genombrott på 1980-talet med albumet ”Vem ska jag tro på?” – om sina starka känslor efter nyheten på onsdagen.

Di Leva är märkbart ledsen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20040706 Thomas Di Leva har ända sedan genombrottet på 1980-talet varit en del av svenskt musikliv. Här på scen i samband med en repetition inför en Kalasturné på 2000-talet. Foto: Claus Gertsen/TT

– Fruktansvärt att Furuvik sköt ihjäl de chimpanser som rymt istället för att fredligt hämta in dem igen. Blir så ledsen, skriver Thomas Di Leva på Twitter.

Han fortsätter:

– Storheten på en nation och dess moral känns igen på hur man behandlar djur och natur i landet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20131011 Artisten, låtskrivaren och livscoachen Thomas Di Leva. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Samtidigt pågår på fredagen fortsatt en insats på Furuviksparken efter att fler schimpanser rymt, och situationen hanteras i skrivande stund av experter på plats.

– När vi nu har säkrat ett område i huset, där våra djurvårdare och veterinärer kan vara och nå schimpanserna på ett säkert sätt, har vi äntligen möjlighet att ge dem värme genom värmefläktar, mat och varma drycker samt bedöma deras hälsotillstånd. Parallellt med detta jobbar vi också med att säkra schimpanserna i hägnet, skriver parken i ett pressmeddelande.

Exit mobile version