Foto: TT

Tina Thörners okända relation till Tina Turner – öppnar nu upp om sorgen efter världsstjärnans död

Tina Turner är död.
Svenska rallystjärnan Tina Thörner minns förväxlingarna med världsstjärnan – och öppnar nu upp om mötet som var ytterst nära att bli av.
– Hon var absolut en fantastisk förebild, säger Tina Thörner till Nöjeslivet.

De delade – nästan – samma namn och levde samtidigt i många år på var sitt håll i Schweiz: Svenska rallydrottningen Tina Thörner och USA-födda världsartisten Tina Turner.

På onsdagen kom beskedet att ”The Best”-sångerskan somnat in, 83 år gammal. Någon dödsorsak har ännu inte kommunicerats, men Turner hade under senare år kämpat med en mindre stroke, cancer och njursvikt.

– Tina Turner, ’Drottningen av Rock ’n’ Roll’, har i dag fridfullt avlidit vid 83 års ålder efter en lång tids sjukdom i sitt hem i Küsnacht nära Zürich, Schweiz. Med henne förlorar världen en musiklegend och en förebild, sade en talesperson för Turner enligt Sky News på onsdagen.

LÄS MER: Här fångas Tina Turner på bild för allra sista gången – efter hennes död inser alla vad hon försökte meddela

Artikeln fortsätter under bilden.

Tina Turner anländer till en restaurang 1991. Foto: Vicky L. Miller/Shutterstock
Tina Turner anländer till en restaurang 1991. Foto: Vicky L. Miller/Shutterstock

Tina Thörner om förväxlingen med Tina Turner

Värmländska Tina Thörner, tidigare i världseliten som kartläsare i rally, minns hur hon flera gånger förväxlats med sångerskan med den unikt riviga rockrösten genom åren.

– Jag minns att de hade hjälpt henne att boka bord på ett hotell i Zürich. När jag sen ringde och bokade bord gjorde de bort sig. Så jag fick bästa platsen där på ett nyårsfirande. Ingen fattade någonting när det var jag som dök upp i stället för Tina Turner. Det blev lite roligt. Sen när jag var där igen några år senare frågade de på hotellet: ”Jaha är det sångerskan eller kartläserskan vi talar med nu?”, säger Tina Thörner och skrattar.

Rallydrottningen, som också kommit trea i ”Let’s dance” och även medverkat i ”Doobidoo”, förklarar att hon har en gemensam bekant med världsstjärnan. Det var faktiskt nära att Tina och Tina skulle fått till en träff.

LÄS MER: Cher bryter tystnaden om sista mötet med Tina Turner – bekräftar vad stjärnan anförtrodde henne före döden

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20110107 : Let's dance omgång 1, Rallydrottningen Tina Thörner med danspartnern Tobias Karlsson. Foto: Bertil Ericson / TT
STOCKHOLM 20110107 : Let’s dance omgång 1, Rallydrottningen Tina Thörner med danspartnern Tobias Karlsson. Foto: Bertil Ericson / TT

– Ja, det var på gång men det blev lite konstigt. Vi fick aldrig till något möte. Hon blev ju njursjuk där, och efter det så kom covid med allt vad det innebar. Sen har det helt enkelt bara inte hänt, säger Tina Thörner till Nöjeslivet.

Känns det tråkigt i dag att ni aldrig fick till det där mötet?

– Du vet, nu är ju jag lite grann så här att ”händer det inte, så händer det inte”. Jag går inte runt och grunnar på saker så mycket. Jag tror också att det kanske är så att som svensk så ligger man inte på heller, inte på det sättet.

LÄS MER: Därför nobbade Tobias Bader firandet för Tobias Karlsson – beslutet i Let’s dance-kulisserna

”Hon hade väl antytt…”

Rally- och Let’s dance-Tina fick i alla fall bekräftat av deras gemensamma bekanta att Turner inte alls var särskilt motorintresserad.

– Ja, jag tror att när de hade pratat där så hade hon väl antytt att hon aldrig varit intresserad av motorsport. Hon hade väl sagt ungefär, ’men Gud, varför vill man riskera livet där?’. Det var det sista jag hörde. Men motorsport hade hon ingen relation till. Så det mötet kanske hon inte tyckte var något att prioritera eftersom hon tyckte det var farligt och undrade varför man skulle sätta sig bakom ratten. Det var vad hon hade hört om mitt namn, och hon var alltså ingen stort fan av motorsport, har jag förstått.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sångerskan Tina Turner. Här möter hon pressen på besök i Stockholm för att köra igång sin turné. Foto: Thomas Nilsson/TT

Men du är ett stort fan av hennes musik?

– Ja, det är jag. Rock har jag alltid gillat, och hennes musik var en skön typ av rock, och med den rösten som hon hade! Sen fick hon ju göra verkligt bra hits som satte sig. ”The Best” vet jag inte hur många gånger den spelats ut högtalarna när jag klivit upp på ett podium när vi vunnit.

Thörner berördes starkt av Turners livshistoria, som bland annat innefattade ett långvarigt destruktivt förhållande med ex-maken Ike Turner (1931-2007).

– Hon var absolut en fantastisk förebild som har kämpat med alltifrån att hon misshandlades, men ändå alltid tagit hand om barnen. Hon har varit tuff alltså.

I mitten på 1980-talet träffade Turner sitt livs kärlek, den 16 år yngre musikproducenten Erwin Bach. De gifte sig många år senare, 2013, och levde i Schweiz där Turner också blev medborgare samma år. Då blev hon samtidigt, förmodligen, alplandets mest kända personlighet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tina Thörner – nästan-namne med Tina Turner. Foto: Claudio Bresciani/TT
Tina Thörner – nästan-namne med Tina Turner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Maken blev Tina Turners räddning: ”Verkar haft fantastiska år tillsammans”

Maken räddade Tina Turner då han 2016 donerade en njure till sin älskade. Deras livshistoria har berört rally-Tina på djupet.

– Jag tyckte det var jättekul att hon träffade Bach, och att han gav henne den kärleken och omtanken. Hon verkar ha haft fantastiska år med honom. De ryktena som varit i Zürich är att han alltid har funnits där för henne. Att det bara har varit glädjefyllt och positivt. Det är väl kanske det som jag tycker är finast. Att hon fann sin livspartner, utifrån vad jag har hört, säger Tina Thörner, som själv levt i Schweiz i 20 års tid.

Hon nåddes liksom resten av världen på onsdagen av beskedet att världsartisten somnat in, 83 år gammal.

– En har ju inte tänkt att hon är så dålig. Men de köpte ju ett större gods ovanför där de hade bott förut. Det var väl för hon skulle kunna vara ute och gå lugn och ro kan jag tänka mig, säger Tina Thörner.

Tack för allt, Tina Turner. Vila i frid.