Vi alla trodde Lucas skulle gå längre – hans sista insats i ”Mästerkocken” lämnar oss i besvikelse

Med sin genuina framtoning och träffsäkerhet när det kommer till att sätta smakerna har Lucas från de småländska skogarna gått från klarhet till klarhet hos juryn.

Men efter onsdagens ostutmaning blev hans insats en besvikelse. Att han nu lämnar programmet för gott är en stor besvikelse.

På bara några veckor har den lågmälda Lucas Ericsson från Småland blivit en av Sveriges mest älskade matlagare.

Vanligtvis är det kanske något mer färgsprakande personligheter som går genom rutan, men det har visat sig att 25-årige Lucas, som gjort precis tvärtom, också kan vara ett framgångsrecept.

Genom att enbart vara sig själv och inte försöka passa in i någon mall eller anpassa sig efter andras förväntningar, har han blivit en av årets stora favoriter i Mästerkocksköket.

Även om det inte är några stora känslouttryck han svänger sig med så har han, om någon, gett programmet lite substans, lite spänning.

Redan under Lucas audition var det tydligt att juryn inte hade en aning om vad de skulle förvänta sig av den fåordige matlagaren.

Men även om han inte pratade speciellt mycket under sina minuter inför juryn, hann han i alla fall skicka en känga till huvudstaden Stockholm innan han bjöd Tommy Myllymäki, Tom Sjöstedt och Mischa Billing på sin mat.

Trots att han inte var vidare förtjust över att kanske behöva tillbringa några veckor i Stockholm övertygade hans mat så pass att han gick vidare.

@lucaseriksson84

ikväll smäller de, glöm inte att kolla kl 20:00 på Tv4 #sverigesmästerkock2024

♬ originalljud – Lucas Eriksson

Under kvalveckorna blev svenska folket ännu mer förtjusta i honom.

Efter att juryn önskat lite mer grönt på hans tallrikar tog han till sig det, om än lite vemodigt.

När han skulle servera juryn sin anrättning påpekade han lyssnat på juryns tjat.

”Jag har gjort en risotto och så har jag panerat bröstfilén i panko. Och så lite grönsaker som du tjatade om att du skulle ha”, sade Lucas utan att röra en min.

Mästerkock-Lucas kritisk mot juryns upplägg

Ärligt, uppriktigt och lite kaxigt.

Ungefär som den gången han fick göra upp i eliminering och klagade på både juryn och tävlingens upplägg.

Ja, alltså det var inte att han var nära att åka ut som gjorde Lucas lite upprörd.

Tävlingen gick nämligen ut på att laga en rätt som var till 50 procent baserad på kött och 50 procent växtbaserad, vilket inte gick hem hos smålänningen.

– Det var första och sista gången som någon tvingar mig till att laga vegetariskt, säger Lucas efter tävlingen som han klarade av med bravur.

Ja, att Tom Sjöstedt har kallat Lucas för en ”dark horse”, en otippad vinnare, säger kanske det mesta.

Därför är Mästerkock-Lucas sista insats en besvikelse

Men under onsdagens avsnitt gjorde Lucas oss alla besvikna.

När deltagarna får i uppgift att laga en valfri risrätt blev varken riset eller hans ”korvtorn” till upplägg någon större hit och till slut stod det klart att Lucas är en av de deltagare som får göra upp i eliminering på temat ost.

När deltagarna fick välja ostar föll Lucas val på buffelmozzarellan och i avnittet bestämmer han sig för att tillaga en pizza.

Juryn är skeptisk redan från början. Att göra en pizza och toppa med mozzarella är alltid gott, men i en tävling där det gäller att göra osten till tallrikens drottning är det inte helt klart om det verkligen håller.

– Sedan handlar det lite om hur han hanterar mozzarellan, mozzarella som inte är smaksatt det är inte tillräckligt. Det går inte, säger tom Sjöstedt i programmet och får Medhåll från Mischa.

– Det är platt fall, konstaterar hon.

Platt fall är just vad det blir för Lucas, och det verkar han själv också vara beredd på.

– Jag är inte helt nöjd med pizzan. Jag skulle tagit ut mozzarellan för nu blir den lite soggig i mitten. Det tror jag inte kommer bli så bra, säger han i programmet.

Efter att juryn har smakat på Lucas pizza är även juryn besviken. Även om det finns några bra komponenter, så räcker det inte hela vägen för att han ska få vara kvar i tävlingen.

– Jadu Lucas, din deg var inte riktigt färdigbakad och du hade också behövt krydda upp mozzarellan på något sätt, säger Mischa Billing i när hon motiverar varför han inte går vidare.

Lucas Eriksson, Sveriges Mästerkock
Foto: TV4

En besvikelse, en stor sådan. Inte på Lucas pizza, ibland fallerar det. Även den bästa misslyckas osv …

Den största besvikelsen är såklart att han nu tvingas lämna programmet helt och jag är övertygad om att många håller med mig.

Även om han kommer lämna ett stort tomrum efter sig när säsongen fortskrider så verkar det som om Lucas själv var redo att åka hem.

– Det har varit en riktigt häftig resa att få vara med om. Men jag tycker inte om att vara hemifrån så här mycket, min resa är klar nu känner jag, säger Lucas i en sista synk i programmet.

Jag kan nämligen omöjligt vara den enda som kommer sakna denna charmige amatörkock i rutan.

Nu ser vi till att önska Lucas stort lycka till på sina framtida äventyr.