Foto: TV4 & SVT

Därför går Leif GW Persson egentligen över till SVT – nya piken till TV4 efter kuppen

Leif GW Persson lämnade TV4 för bara några veckor sen.
På torsdagsmorgonen fick kanalen veta att han nu går över till konkurrenten SVT.
Nu berättar den folkkäre kriminologen om spelet bakom kulisserna på den uppmärksammade övergången.
– Nu är det som det är, säger han i SVT.

De kamperade ihop i sex års tid i ”Veckans brott” – tittarsuccén som varje vecka lockade miljontalet tv-tittare.

Nu står det alltså klart att programledaren Camilla Kvartoft och kriminologen Leif GW Persson återförenas. I höst sänds SVT:s nya samhällsprogram ”Veckan” med duon i huvudrollerna.

Den nyheten avslöjades i SVT:s ”Morgonstudion” under torsdagen.

Vad tycker du om att GW gör comeback i SVT?

0%
BRA – han hör hemma i SVT med Camilla Kvartoft vid sin sida!
0%
DÅLIGT – kommer sakna honom i Nyhetsmorgon i TV4!

GW som annars mest har synts i konkurrerande TV4:s motsvarighet, ”Nyhetsmorgon”, under de senaste åren. Men för bara några veckor sen meddelade GW Persson att han skulle sluta helt på TV4.

– Nu ska jag skriva bok, och förhoppningsvis ha mer tid att träffa alla barn, barnbarn och hustrun, sade Leif GW Persson då i TV4 och fortsatte:

– Jag kommer sakna både er, och arbetsgivaren som helhet, och mina tittare. Det är väldigt trevligt om man kan upprätthålla en dialog via tv-rutan med någon miljon människor.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

Byter Strömstedt och TV4 mot Kvartoft och SVT

Därmed byter GW nu ut Jenny Strömstedt – som han också gjorde ”Brottsjournalen” med i TV4 – och kompani i Nyhetsmorgon, mot nygamla kollegan Camilla Kvartoft. Duon gjorde 13 säsonger tillsammans i SVT:s ”Veckans brott” innan han lämnade kanalen för TV4 2018.

– Favoriter i repris. Det var inte så att jag slutade på Fyran för att jag vantrivdes eller så. Utan anledningen var den att jag måste få tid att skriva klart en bok va. Det här går inte igång förrän till hösten, och då får jag den tiden. Varför talade jag inte om i samma veva som jag slutade på Fyran då? Jo, anledningen var att då hade jag inte tagit beslutet än. Svårare än så är det inte, säger Leif GW Persson i SVT:s ”Morgonstudion”.

GW berättar i SVT att TV4 fick veta om hans övergång samtidigt som alla andra. Han pekar in i kameran och förklarar:

– Det får de veta nu! Jag är nämligen bunden av och har lovat att hålla truten på mig tills SVT väljer att offentliggöra detta. Transfer kallas det för, på fotbollsspråk, säger han och skrattar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Leif GW Persson om TV4:s reaktion på övergången

Den folkkäre kriminologen skickar också en passning till TV4 när han får svara på frågan om hur han tror de reagerar på den kommersiella familjekanalen efter övergången tillbaka till SVT.

– Jag vet inte om de klättrar på väggarna eller dess motsats. Men nu är det som det är va. I grunden ligger det 1) att jag vill skriva klart en bok som blivit liggandes alldeles för länge. Det får jag tid att göra nu. Och 2) att det ska bli förskräckligt roligt att återförenas, säger GW och tittar på sin nygamla kollega Camilla Kvartoft.

79-årige GW syntes redan i klassiska ”Måndagsbörsen” som sändes i Sveriges Television i början av 1980-talet under ledning av Jonas Hallberg. Sedan dess har det bland annat blivit 12 år som expert i TV3:s ”Efterlyst”.

Från 2018 till våren 2024 har kriminologen varit knuten till TV4 där han bland annat medverkat i ”Nyhetsmorgon”.

Men nu är GW alltså tillbaka i SVT.

Foto: SVT

Vad är dina tankar om detta? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev