Efter dramatiska bilderna på Österlen – Karl Fredriks unika drag tittarna inte fick se i TV4: ”Vi har…”

Foto: TV4

TV4:s blomsterkung är tillbaka i rutan – med ett viktigt uppdrag.
Karl Fredrik Gustafsson räddar ett 800-årigt olivträd från undergång.
Nu avslöjar han sitt unika knep tittarna inte fick se i premiären. Samtidigt får vi veta hur det gått sen för trädet – efter den dramatiska entrén i tv.
– Trädet tål 17 minusgrader och ska nog trivas bra här på Eklaholm, säger han till Nöjeslivet.

Det våras för blomster- och trädgårdskungen i TV4. Nu är Karl Fredrik Gustafsson, 34, tillbaka i tv-rutan – och den här gången har tv-profilen belönats med åtta avsnitt i den andra säsongen av programserien ”Karl Fredrik på Österlen”. Förra året fick Karl Fredrik ”bara” förtroendet för fyra episoder – nu blir det alltså dubbelt upp.

Foto: TV4

På den vackra 1600-talsgården i Eklaholm på Österlen får tittarna möta Karl Fredrik, hans sambo Petter Kjellén, 38, och deras husdjur.

Och precis som i fjol blir det massor av experttips för trädgård, blommor och inredning. Karl Fredrik är tacksam efter den varma respons programmet fick förra våren.

– Det var ju verkligen en fantastisk respons vi fick. Det har ju bara varit glädje och kärlek rakt igenom och jättefina tittarsiffror. Nästan overkligt, det var som att det hände över en natt. Jättehärligt verkligen. Sen visst att det är någon enstaka kommentar som är lite elak och visst finns den svenska avundsjukan, men jag tycker ändå inte det varit så mycket alls av det, säger Karl Fredrik Gustafsson.

Vad kommer ni bjuda oss tittare på i år?

– I säsong ett som var kortsäsong på fyra avsnitt, fokuserade vi mycket på en blomma per avsnitt. Det kunde kanske exempelvis vara rosor, dalior eller hortiensior. I fjärde avsnittet hade vi ju invigning av orangeriet. I säsong två tänker vi, varför ändra på vinnande koncept? Samtidigt följer vi inte slaviskt en blomsort eller så. Till slut tar ju favoritblomsorterna slut. Vi följer i stället säsongen med årstiderna, och så får man följa vad som händer på Eklaholm för oss. Hur det går med renoveringen och hur vi fixar en innergård och lite sånt.

Foto: TV4

Första avsnittet visas på torsdagen klockan 21 i TV4 och det väntas en tulpanexplosion i programmet.

– I det allra första avsnittet blir det ett hav av tulpaner och en massa vackra vårblommor, som tittarna fick se att vi planterade i säsong ett. Det blir också afternoon tea under körsbärsblommorna, mycket trevligt.

I fokus hamnar också ett 800 år gammalt olivträd som Karl Fredrik köpt från Spanien. Det beskrivs som det äldsta olivträdet i Sverige.

– Det nu äldsta finns på Kreta och är 3 500 år gammalt, så vår 800-åring är ung i jämförelse. Men i Sverige finns det inget olivträd som är äldre, säger Karl Fredrik.

Dramat på Österlen – plötsligt lossnar spännbandet: ”Lite nervöst”

I programmet får tittarna se när olivträdet får ta plats i trädgården – och det blir en lite dramatisk entré av det praktfulla trädet.

Det uppstår dessutom lite dramatik när olivträdet ska fraktas av från lastbilen och in i trädgården. En gaffeltruck ska hissa ner det gamla och värdefulla trädet från flaket.

Foto: TV4

Plötsligt släpper ett spännband och flyger i hyfsat hög hastighet samtidigt som lastbilschauffören står uppe på flaket. Karl Fredrik blir lite orolig, sätter armarna i skyn och kollar genast med chauffören om det gick bra. Och det gjorde det.

Foto: TV4

– Lite nervöst blev det ju, det var ju bra att inte chauffören eller jag skadades. Och inte minst trädet, så klart, säger Karl Fredrik Gustafsson i programmet och pustar ut innan olivträdet kan plockas ned och in i den ljuvliga trädgården.

Här lastas det 800-åriga spanska trädet av på Österlen. Foto: TV4

Karl Fredriks musikaliska drag för olivträdet som tittarna inte fick se

Han berättar också om hur han själv och sambon Petter skött det historiska trädet – och avslöjar ett mycket speciellt knep som tittarna inte får se i premiäravsnittet.

De har nämligen spelat Medelhavsinspirerad musik för den gamla växten …

– Det här har vi planterat på friland och så har vi hjälpt till med att lägga värmeslingor vid rötterna och lite sånt där. Nu under vintersäsongen har vi spelat härliga låtar från Medelhavet för det, säger Karl Fredrik till Nöjeslivet.

För trädet?!

– Ja, så klart! Vi har utomhushögtalare på innergården, säger Karl Fredrik och fortsätter:

Foto: TV4

– Jag handlar ju växter nere i Spanien som vi säljer i vår plantskoledel. Det här olivträdet blev jag kär i direkt när jag såg det. Det skulle tyvärr sågas ner eftersom det skulle göras plats för fastigheter. Så får det inte gå till, tänkte jag, och det slutade med att vi adopterade det.

Foto: TV4

Han förklarar att trädet är tåligt och kommer trivas bra i det skånska landskapet.

– Det kommer ändå från Murcia-regionen och det är en region i Spanien där det kan bli rätt kallt. Det tål 17 minus och ska nog trivas bra här på Eklaholm.

Premiären av ”Karl Fredrik på Österlen” sänds onsdag 10 mars klockan 21.00 i TV4.

Vad tyckte du om premiäravsnittet? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare inlägget!

Exit mobile version