Efter ”Välkommen till Köping”: Därför sätter Nanne Grönvall ner foten – oron efter dystra upptäckten

Foto: TT/Kanal 5

Efter ”Välkommen till Köping”: Därför sätter Nanne Grönvall ner foten – oron efter dystra upptäckten

Nanne Grönvall hyllar vännerna i ”Välkommen till Köping”.
Men efter sin medverkan i programmet vill hon nu också slå ett slag – för vikten av personlig assistans.
– Jag tror framför allt att man måste se över de ekonomiska resurserna så det verkligen finns assistenter, säger hon till Nöjeslivet.

I premiären fick ”Välkommen till Köping” besök av tv-profilen Rickard Olsson som kom till boendet för att anordna en uppskattad bingokväll.

I veckans avsnitt av Kanal 5-programmet gjorde i stället Linda, Mats, Tobbe och de andra ut på en resa över Östersjön. Tillsammans åkte de på ”Häng me’ på party”-kryssningen till Helsingfors.

På båten väntade massor av härliga möten, bland annat med den folkkära artisten Nanne Grönvall. Hon hade stått på scen och bjudit besökarna på show – och senare fick hon möjlighet att träffa Linda Hammar och kompani.

LÄS MER: Här uppfyller Köping-vännerna Linda Hammars dröm – tillsammans med Nanne Grönvall: ”En ära”

Nanne Grönvalls hyllning till vännerna i Köping: ”Underbart gäng”

Linda berättade i programmet att hon är ett stort fan av Nannes musik, och tyckte det var häftigt att till och med få sjunga med Melodifestivalvinnaren.

– Jag fick sjunga med Nanne Grönvall. Det var en ära. Nu är drömmen uppfylld, sade Linda Hammar i programmet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Kanal 5

För Nöjeslivet berättar Nanne Grönvall – just nu är aktuell med en ny musikvideo till ”Carpool karaoke song” och som medverkande i Eslövsrevyn – om glädjen efter att ha fått stifta bekantskap med tv-stjärnorna från Köping.

– Det var jättekul. Det är ett underbart gäng. Hur viktigt det är med kärlek, vänskap går igenom glädje och sorg. Det var jättekul att få träffa dem på båten, säger Nanne Grönvall till Nöjeslivet och fortsätter:

– De är så otroligt bjussiga i allt de känner och tänker, det är så underbart. Jag hoppas fler kommer följa tv-serien.

Hur reagerade Linda när du överraskade henne efter spelningen? 

– Det var jättekul. Hon är bara en stor bukett av kärlek, Linda. Det var så kul, man känner verkligen att det är uppskattas att få träffas så här, och det var lika uppskattat från min sida. De är härliga, starka personligheter som ger så mycket av sig själva. Det var superkul, säger Nanne Grönvall.

LÄS MER: Nanne Grönvalls stora ilska – därför ryter folkkära artisten ifrån rejält: ”Det är hemskt att se”

”Gjorde jätteont i hjärtat”

I ”Välkommen till Köping” blandas kärlek med sorg. Linda Hammar förlorade fästmannen Lars-Åke förra året och sörjde förstås hans bortgång djupt.

I tisdagens avsnitt får tittarna följa med när Linda samtalar med Nanne Grönvall om just detta.

Artikeln fortsätter under bilden.

Linda Hammars, Lars-Åke
Foto: Kanal 5

Hur var det att få höra Linda berätta om sin avlidne fästman Lars-Åke? 

– Naturligtvis väldigt gripande, jag har tänkt väldigt mkt på henne efteråt. Det vet alla som mist nära o kära vilket otroligt tomrum det blir. Det gjorde jätteont i hjärtat att höra att hon mist sin livspartner, säger Nanne Grönvall.

Hon hyllar nu den gemenskap och respekt som vännerna på boendet i Köping visar varandra.

– Precis som jag säger i programmet, det är så viktigt med den vänskapen och stöttningar behöver vi alla i livet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Välkommen till Köping-vännerna träffar Nanne Grönvall på kryssningen. Foto: Kanal 5
Välkommen till Köping-vännerna träffar Nanne Grönvall på kryssningen. Foto: Kanal 5

Nanne berättar att hon inte haft någon kontakt med ”Välkommen till Köping”-gänget efter resan, men förklarar samtidigt att det kändes givet att ta tillfället att träffa dem på kryssningen.

– Det kändes självklart att träffas. Jag är med på resan även för att träffa folk överhuvudtaget. Det är sån glädje och jätteroligt.

Kryssningen ”Häng me’ på party” riktar sig till personer med funktionsvariationer och har arrangerats i många år.

– Jag har varit med en gång tidigare. Hela det här evenemanget är väldigt viktigt för personer med funktionsvariationer. Det visar att de också måste få komma iväg på grejer, säger Nanne Grönvall.

Nanne Grönvalls oro – efter upptäckten på kryssningen med Köping-gänget

Artisten är nu oroad över att färre personer framöver ska få möjlighet att delta i liknande aktiviteter, mot bakgrund av den stigande inflationen som kopplat greppet om Sverige på senare tid.

– När det blir ekonomiska nedskärningar i samhället så dras det också in på möjligheter till assistenter. Många får då inte möjlighet att åka iväg såhär. Därför är det viktigt med programmet, för det synliggör den enorma glädjen som uppstår när de åker med på båten, säger Nanne Grönvall.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2021-11-12 Ulrika Hammar och Nanne Grönvall vid en prisutdelning och gala av Musikförläggarnas Pris på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT
STOCKHOLM 2021-11-12 Ulrika Hammar och Nanne Grönvall vid en prisutdelning och gala av Musikförläggarnas Pris på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Hon fortsätter:

– Man känner lite grann som de själva säger i programmet: ”det är tolv poäng av tolv”. Det är jättekul. Jag har spelat med bandet Time Machine som är starkt engagerade i det här evenemanget och att synliggöra att personer med funktionsvariationer också måste få möjligheter att ta sig iväg på såna här saker. Att få känna den glädjen.

Nanne Grönvall slår ett slag för personliga assistenterna

Enligt den folkkära artisten fanns exempel på personer som inte kunde följa med på kryssningen just till följd av nedskärningar.

Nu oroas stjärnan över att färre kan ges möjlighet att följa med på liknande aktiviteter framöver.

– Jag vet många som inte kunde följa med på den senaste resan eftersom det har dragits in på assistansen. Det känner jag att jag brinner för: Vi måste synliggöra vikten av att alla de människor med funktionsvariationer får den hjälp de behöver för att komma ut och resa, och att ta sig för saker, säger Nanne Grönvall.

Vad tycker du behöver göras för de personerna som drabbas när det dras in på assistansen?

– Ja alltså, det är ju så att resurser måste tillsättas där. Själv kan man ju försöka hjälpa till så gott det går, som att försöka samordna lite fler ideella evenemang, hälsa på och så. Jag tror framför allt att man måste se över de ekonomiska resurserna så det verkligen finns assistenter. För det påverkar väldigt mycket, både när det kommer till möjligheter men också välmående på alla sätt och vis för dem.

”Se det som en nödvändighet”

Nu hoppas hon att ”Välkommen till Köping” kan belysa situationen för personer som är i behov av personlig assistans.

– Det som är så bra med tv-programmet är hur det både belyser och går rätt in i hjärtat. Hur alla månar om alla och får möjligheterna. En del sitter i rullstol eller har kanske svårare att kunna ta beslut helt själv, och därför är det så viktigt att assistenterna ges möjlighet följa med. Man måste se det som en nödvändighet för att de ska kunna åka iväg på längre resor, säger Nanne Grönvall.

Här kan man se Nanne Grönvalls nya musikvideo till ”The Carpool Karaoke Song”:

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!