Därför hoppar Karin Granberg av ”Fråga doktorn” egentligen – sanningen bakom nya beskedet

Karin Granberg har sedan 2019 varit läkaren som ger svar på alla tittarnas frågor i SVT:s klassiker ”Fråga doktorn”.

Nu har hon bestämt sig för att lägga av.

– Det har varit lite ångestladdat med det kommer att bli bra. Det kommer att ge mer frihet till andra prioriteringar. Det är tråkigt men var sak har sin tid, säger hon till lokaltidningen Norran.

Hon har synts som tv-läkare i serier som ”Robinson” och ”Över Atlanten” och ryckt ut när någon kändisdeltagare krävt vård.

Men mest känd är Karin Granberg, 62, för att hon sedan 2019 haft rollen som expert och husläkare i SVT:s ”Fråga doktorn”.

Tidigare jobbade hon ihop med Suzanne Axell, 68, som var programledare fram till 2021. Sedan dess har Sofia Rågenklint, 49, suttit vid hennes sida.

– Hon är en toppentjej. Vi har mycket kontakt privat. Vi tänker mycket lika om olika saker och hon är precis som jag en stor djurvän. När vi har spelat in programmen har vi alltid väldigt kul ihop och vi ser alltid till att ta en fika efteråt. Karin är väldigt lättsam och trevlig, har Suzanne Axell tidigare sagt till Nöjeslivet.

Suzanne Axell, Karin Granberg
Karin Granberg med tidigare programledaren Suzanne Axell. Foto: Janne Danielsson /SVT

Sofia Rågenklint har beskrivit sin kollega så här:

– Karin har blivit en av mina närmsta vänner. Hon är helt underbar, både att jobba och umgås med. Vi delar det mesta med varandra. Hon bor ju väldigt långt bort, men har hon vägarna förbi Skåne så slipper hon inte undan (skratt), har hon sagt till Nöjeslivet.

Valde själv att sluta

Nu är däremot tiden som husläkare i programmet över. Karins avtal gick ut i slutet av förra året och hon har själv valt att inte förlänga. Hon gjorde sin sista sändning i december.

– De (SVT) har ingenting med det att göra. All tv ser över sina prioriteringar men det har inget med mitt beslut att göra eller vår relation. Det är ett beslut som vuxit fram och det är olika anledningar till att jag kände att det nu är dags. Mitt kontrakt gick ut vid årsskiftet och jag hade tänkt fortsätta men förutsättningarna ändrades, säger hon själv till Norran.

Hon har väldigt många andra uppdrag som också tar mycket av hennes tid, därför har hon valt att backa när det kommer till det här.

Karin jobbar nämligen som läkare i Region Norrbotten och på Falck som företagsläkare. Dessutom har hon uppdrag för ishockeyklubben Skellefteå AIK. Rollen som ansvarig läkare för kändisbåten i ”Över Atlanten” behåller hon också.

Hon har sex barnbarn och ytterligare ett är på väg. Hon vill därför frigöra lite extra tid för dem.

– Det har varit lite ångestladdat med det kommer att bli bra. Det kommer att ge mer frihet till andra prioriteringar. Det är tråkigt men var sak har sin tid. Jag önskar min efterträdare all lycka, säger hon.

I säsongspremiären var det distrikts- och infektionsläkaren Maria Furberg, 53, som sände ihop med Sofia Rågenklint.

Har förlovat sig nyligen

Ytterligare en viktig faktor till beslutet är att Karin Granberg sedan slutet av 2023 är förlovad med sin nya, stora kärlek Nic som bor i Australien. De möttes på Fiji när hon var där för att spela in ”Robinson”.

Hon har tidigare berättat om vikten av att som 60+ fortfarande ha ett aktivt sexliv.

– Det är jätteviktigt. Det är viktigt hela livet men det är lättare att njuta av det när man blir äldre. Så är det i alla fall för mig nu, man får ta mig som jag är. Jag är modigare nu och det är jag glad för, har hon sagt i en intervju med Amelia.

Karin Granberg
Karin Granberg slutar i ”Fråga doktorn”. Foto: SVT

Det var ett tråkigt beslut för alla oss som älskar att se dig i tv-rutan.

Givetvis är det rätt beslut för just dig. Lycka till i framtiden med vad du än tar dig för.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev