Josefine Freij slutade tvåa i ”Sveriges mästerkock” – så har livet förändrats efter finalen: ”Känner mig jättenöjd”

Josefine Freij slutade på en andraplats i säsongens final av Sveriges mästerkock.

Nu berättar hon om sina erfarenheter och känslorna efter tävlingen.

– Man börjar ju analysera lite vad man hade kunnat göra bättre, men när jag tänker tillbaka på det i dag så gjorde jag verkligen mitt absolut bästa utifrån förutsättningarna. Så jag känner mig jättenöjd, säger Josefine Freij till Nöjeslivet.

På onsdagskvällen sändes finalen av landets populäraste matlagningstävling – Sveriges mästerkock.

Finalen bjöd på en riktig feststämning med galaklädda jurymedlemmar och ett särskilt tävlingsmoment. De två finalisterna Tess Medina och Josefine Freij fick nämligen i uppdrag att komponera varsin personlig trerättersmiddag åt den förväntansfulla juryn.

– Det var superkul att få laga mat i finalen. Dels att fick vi laga en trerätters, det hade vi inte fått göra i tidigare tävlingar, säger Josefine Freij till Nöjeslivet.

Josefine Freij i Sveriges Mästerkock.
Josefine Freij i Sveriges Mästerkock. Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Även om finalen sändes ikväll så har tävlingen varit avgjord sedan flera månader tillbaka. Hela programmet spelades in mellan september till december under några hektiska veckor. När det väl var dags för final så var det två slutkörda finalister som tampades om förstaplatsen.

– Vi var ju så otroligt trötta båda två efter de intensiva veckorna, säger Josefine.

Josefine Freij om andraplatsen

När juryn gett sitt sista utlåtande så stod det klart att Tess gick ut som segrare i årets säsong av Sveriges mästerkock. När Nöjeslivet når silvermedaljören Josefine på onsdagen så berättar hon mer om tankegångarna efter finalen.

– Jag är glad för Tess skull och supernöjd med min egen prestation. Sen blir det såklart en känslomässig urladdning efter en så intensiv period, berättar Josefine Freij.

Det har tidigare spekulerats kring bland tittarna att tävlingen kan ha varit riggad och att juryn hade sina favoriter. Detta var dock inget som Josefine märkte av.

– Det var ju verkligen att falla på målsnöret. Jag har fått intrycket i efterhand att det fanns en förtippad vinnare på något sätt. Men så tänkte aldrig jag, för mig hade vi verkligen samma chans att ta hem det här, säger hon.

För Josefine så var Tess en värdig vinnare.

– Hon är ju också grymt smaksäker och snabb på att sätta ihop olika kombinationer. Hon har ju kämpat precis som jag har gjort sedan start. Så det är klart att hon förtjänar att vinna, säger Josefine och fortsätter:

– Jag tycker att vi båda var värdiga vinnare!

Nöjd med insatsen

För egen del så är Josefine nöjd med sin prestation i tävlingen, även om det inte räckte hela vägen fram den här gången.

– Man börjar ju analysera lite vad man hade kunnat göra bättre, men när jag tänker tillbaka på det i dag så gjorde jag verkligen mitt absolut bästa utifrån förutsättningarna. Så jag känner mig jättenöjd.

När det kommer till själva produktionen så fungerade allt bra enligt Josefine, även om det var en väldigt intensiv period. Men det fanns mer att önska.

– Jag älskade produktionen, de var helt fantastiska alla som arbetade där och de gjorde verkligen sitt bästa för att ta hand om oss och såg till att vi hade allt som vi behövde. Jag hade kanske önskat att man hade fått mera ”master classes” för att kunna utvecklas mer som matlagare under programmets gång.

Josefine Freij och Tess Medina i Sveriges Mästerkock.
Josefine Freij och Tess Medina i Sveriges Mästerkock. Foto: TV4

Kontakten med de andra deltagarna i dag

Relationen deltagarna emellan har varit god rakt igenom programmet. Och än i dag, flera månader efter inspelningen, så är de flera som håller kontakten.

– Alla deltagare har kommit jättebra överens. Vi hänger fortfarande när någon kommer till stan. Sen bor ju jag, Hedvig och Tess i Stockholm, så vi ses och snackar minst någon gång i veckan, berättar Josefine.

Tuffa livsbeslutet inför tävlingen

Att ställa upp i Sveriges mästerkock beskriver Josefine som ett ”passionsprojekt”, ett projekt som hon gick långt för att förverkliga.

– Jag var tvungen att säga upp mig från mitt jobb för att ställa upp i programmet, för jag fick inte min tjänstledighet beviljad. Och det i sig är ju läskigt, jag tror att det är det också som gjorde att det blev så stort för min del. Jag har ju barn att tänka på också, och det är jätteläskigt att kasta sig ut i något som är helt nytt.

Josefine Freij i Sveriges Mästerkock.
Josefine Freij. Foto: TV4

Beskedet om framtiden

Tidigare jobbade Josefine Freij som marketing manager, men just nu söker hon nya jobb. Drömmen är att få fortsätta med det som hon brinner för allra mest – nämligen matlagning.

– Jag tänker köra på matspåret, det är det som är drömmen. Förhoppningsvis kan jag kombinera det med marknadsföring som jag har lång erfarenhet av. Kan jag få ihop de två världarna så vore det toppen, säger Josefine Freij till Nöjeslivet.

Stort grattis Josefine till en stark andraplats! Riktigt bra kämpat av dig!

Vad tycker du om finalen av Sveriges mästerkock? Skriv gärna en kommentar på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev