Foto: Youtube

”Klimax” lämnade Tre Kronor och försvann från rampljuset – så lever Niclas Olund, 27 år senare

Tre Kronor är kultserien som de flesta av oss minns än idag.

Niclas Olund spelade rollen som Hans-Åke ”Klimax” Wästberg innan han försvann efter den sjunde säsongen.

Det hände sen med skådespelaren.

Tre Kronor är såpoperan som sändes mellan 1994 fram till 1999. Genom åren blev det totalt 10 säsonger och hela 123 avsnitt spelades in.

Serien utspelar sig i den fiktiva orten Mälarviken och historien kretsar främst kring familjerna Wästerberg, Lindgren, Sjöqvist och Gustavsson. Kärlek, familjedrama och intriger avlöser varandra – det var verkligen serien som hade allt.

Bland de större stjärnorna i serien medverkade bland andra Ulf Brunnberg, Christina Schollin och Börje Ahlstedt.

Tre Kronor kom att älskas av hela landet och var på sätt och vis en utmanare till SVT:s långkörare ”Rederiet”.

Hans-Åke ”Klimax” Wästberg

En av de mer uppmärksammade karaktärerna i seriens första sju säsonger var Hans-Åke ”Klimax” Wästberg. Klimax spelades av Niclas Olund som var 17 år när han fick rollen.

Flera tragiska öden drabbade rollfiguren under seriens gång. Exempelvis när han blev skjuten av sin egen pappa Hans (spelad av Ulf Brunnberg), när pappan rånade postkontoret. Det ledde till att Klimax blev rullstolsburen.

Senare i serien blev han tonårspappa till ett barn tillsammans med flickvännen ”Bimbo” (spelade av Oyana Lugn-Rodriguez). Dock dör Bimbo i en bussolycka vilket gör att han blir ensamstående pappa.

Längre fram i serien så blir Klimax tillsammans med Pamela. Men när hon senare lämnar honom blir han på nytt förkrossad och bestämmer sig för att flytta till Linköping för studera till civilingenjör. Därefter försvann han från Tre Kronor.

Tre Kronor, Niclas Olund
Foto: Youtube

Niclas Olund – så gick det sen

Stjärnan bakom rollfiguren som Klimax var Niclas Olund. Niclas föddes 1977 och var med från seriens början fram till säsong sju.

Men karriären som skådespelare tog inte slut där. Senare fortsatte Niclas som skådespelare, ett tag till. Vi har utöver Tre Kronor sett honom i filmer så som ”Drömprinsen – Filmen om Em” samt ”Svenska hjältar”. Innan Tre Kronor hade han dessutom medverkat i ”Kådisbellan”.

Men efter succén med Tre Kronor så fortsatte Niclas Olund att främst arbeta bakom kameran, som fotograf och ljustekniker.

Senare i åren så har Niclas studerat statsvetenskap och har på sista tiden arbetat på Stockholm Stad som bland annat projektledare och verksamhetsutvecklare, enligt hans LinkedIn-profil. Han bor numera i utkanterna av Stockholm.

Tack för den briljanta prestationen i Tre Kronor Niclas! Det glömmer vi aldrig!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev