Kontroversiella bilderna i ”Raskens” delade svenska folket i två läger – därför tvingades SVT försvara sig

Raskens, SVT

Foto: SVT

Raskens var 1970-talets stora svenska tv-serie.
Filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker blev omåttligt populär och sågs av miljontals tittare.
Samtidigt drogs serien också in i en kontrovers i samband med ett av de avslutande avsnitten.
I centrum: en kontroversiell scen.

Vi spolar tillbaka bandet till 1976. Olof Palme och Thörbjörn Fälldin drabbade samman i en oförglömlig tv-debatt, där den senare till slut kom att gå segrande ur striden i valet några veckor senare.

Prins Bertil fick äntligen äkta sin älskade Lilian, efter att kung Carl XVI Gustaf tidigare under året tillträtt tronen och beviljat sin farbrors önskan.

Dragshowen After Dark – med artisten Christer Lindarw i spetsen – hade för första gången premiär i Stockholm.

Världskände regissören Ingmar Bergman hämtades på Dramaten av polis, misstänkt för skattebrott och senare friad från samma misstankar.

Ingemar Stenmark säkrade segern i världscupen för första gången.

Abba framför sin nya hitlåt ”Dancing Queen” på en tv-sänd gala för kungaparet – dagen därpå ska kungen gifta sig med sin drottning, Silvia.

Och på tv fanns det framför allt en dramatisering som fångade svenska folkets hjärtan.

Tv-filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker ”Raskens” samlade miljontals tittare i TV2. I åtta onsdagar fick sedan tv-tittarna följa Sven Wollter i rollen som Gustav Karlsson, sedermera soldat Rasken och hans Ida (spelad av Gurie Nordwall). Wollter blev indelte soldat 132 Rask med hela svenska folket – och tv-serien har blivit evigt ihågkommen sen dess.

– Rasken är en särpräglad människa som jag upplever som en verklig utmaning att försöka sig på att gestalta. Och det känns ju alltid väldigt väsentligt att på det här sättet få vara med om att skildra det svenska folkets öden, sade Sven Wollter i en intervju med Göteborgs-Posten i samband med premiärutsändningen från TV2 i början av 1976.

Wollter var ödmjuk inför seriestart och framhöll sina medskådespelares insatser. Dessutom såg han en stor utmaning som var viktig i samband med inspelningarna.

– Men det är viktigt att man här inte förfaller till att ge en romantiserad bild av det gångna Sverige. Vi som har arbetat med Raskens har kämpat väldigt mycket för att få bilden så realistisk som möjligt. Annars är ju risken stor eftersom det finns många faktorer som lätt framstår som romantiska. Ta t ex den alldeles fantastiskt vackra naturen som hela historien spelas in i och kanske också klädseln hos de medverkande, sade Wollter då, till Göteborgs-Posten.

Han passade också på att hylla Vilhelm Mobergs katalog, och kallade den legendariske författarens produktion för en ”ovärderlig källa” att ösa ur. 

Kritiken mot Raskens – delade svenska folket i två läger

Samtidigt som ”Rasken” var omåttligt populär, delades tittarna också i två läger. Detta i samband med det näst sista avsnittet, där den unga rollfiguren Axel misshandlats svårt.

– Det är helt förkastligt att TV lägger sådana här program på tider då barn lätt kan se dem. I vår kampanj går vi emot allt slags våld, även ”konstnärligt” och i nyhetssändningar, som ligger så tidigt på kvällarna att barnen inte har gått och lagt sig. Att dessutom sända reprisen på bästa matinétid på söndagseftermiddagarna, anser vi oförsvarligt, sade Elisabet Schreiter på Rädda Barnen då, till Dagens Nyheter.

Tidningen rapporterade samtidigt då också att tv-tittare ringt in och klagat på samma tema.

På SVT menade man att det vore ”förljuget” att inte visa verkligt våld i tv.

– Om barnen ser det tillsammans med vuxna, tycker jag inte att det är så farligt. Våldsinslagen i Raksens är inte av den stort där våldet förhärligas och blir till ett mönster eller föredöme. Tvärt om, tycker jag, grips man av avsky för våldet som lösning på konflikter, och tar avstånd från det, sade Karin Wilhelmsson, programråd på TV2 då, till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Björn Skifs julklapp till svenska folket

Oavsett kritiken blev Raskens en av 1970-talets största succéer i SVT och ännu i dag minns förmodligen många tittare Moberg-filmatiseringen som en av de främsta dramaserierna i svensk tv-historia.

Fotnot: ”Raskens” finns att se här på SVT Play.

Vad tyckte du om ”Raskens”? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version