Aron Anderson och Jasmine Takács bröt ny mark i årets Let’s dance.
Nu berättar dansparet om sina starka insikter efter programmet – och de massiva reaktionerna.
– 15 procent av jordens befolkning har någon form av funktionsnedsättning. Det är inte jättemånga som syns i media. Jag förstod inte hur viktigt det var, säger han till Nöjeslivet.
Aron Anderson, 34, skrev historia i Let’s dance 2022. Han blev den förste manlige deltagaren i världen att dansa i rullstol i underhållningsprogrammets historia.
Aron tävlade under sin aktiva idrottskarriär framgångsrikt för Sverige i Paralympics. Efter densamma har han blivit en stor inspirationskälla via sina föreläsningar och många äventyr.
Anderson har genom årens lopp bestigit Kebnekaise, gjort en svensk klassiker och dessutom varit sommarpratare i Sveriges Radios P1. I vintras åkte han Vasaloppet och samlade då in 371 396 kronor i en insamling till förmån för UNHCR för krigets offer i Ukraina.
Våren 2022 var det dock dans på schemat för Aron Anderson – som verkligen imponerade stort under sin tid i TV4-programmet. Tillsammans med danspartnern Jasmine Takács nådde han kvartsfinal och en slutlig fjärdeplats.
Efter programmet berättar Aron att han är allra mest nöjd med de reaktioner som hans medverkan har väckt ute i landet.
– Jag är mest nöjd över det avtrycket jag fått. Tittar man dansmässigt… Pason, som vi åkte ut med i kvarten, fick vi tre tior på. Vi är så nöjda med den dansen, den är magisk. Men totalt är det avtrycket jag fått, säger Aron Anderson till Nöjeslivet.
Aron Anderson bröt ny mark i Let’s dance 2022 – berättar om reaktionerna
Han syftar på att många människor med funktionsvariationer hört av sig direkt till honom – efter att han bröt ny mark i ett av Sveriges största underhållningsprogram på bästa sändningstid.
– Så många meddelanden om vilket genomslag det fått för så många och vad det betytt. 15 procent av jordens befolkning har någon form av funktionsnedsättning. Det är inte jättemånga som syns i media och sånt. Jag förstod inte hur viktigt det var, säger Aron Anderson.
Och fortsätter:
– Jag har fått så mycket meddelanden från föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. Som exempel en mamma hörde av sig och skrev att hennes dotter inte velat synas med sin rullstol på något sätt, och inte velat använda den även fast hon behöver den. Nu har hon bytt sin profilbild i sociala medier med rullstolen. Och massor med liknande historier.
Även Jasmine Takács är berörd över den starka insikten som Aron nu delar med sig av.
– Det betyder jättemycket. Vi har pratat med två andra som är rullstolsburna och dansar och de sa att ”vi syns för lite”, inte bara i media men generellt. Man kanske är rädd för att gå ut för att folk tittar, men det är bara fördomar. Det är helt vanliga människor, bara att man sitter ner. Sitter man vid ett bord då är de precis som vilken som helst. Det är mer att de kanske kan känna sig rädda, som den här flickan, för att gå ut eller vara med andra människor i sociala sammanhang för att man känner sig som i minoritet. Just det är jag glad för, om folk fått mod att bara göra saker som precis alla gör, säger Jasmine Takács till Nöjeslivet.
Aron fyller i:
– Det är fint att få folk att övervinna de rädslorna, säger han.
Proffsdansaren Jasmine, som tidigare dansat med flera andra idrottshjältar såsom Michel Tornéus och Thomas Ravelli i Let’s dance, medger att hon var nervös inför utmaningen med Aron före årets dansshow.
– Jag var självklart nervös över att göra det här projektet, hur ska jag göra det här? Men jag gillar också utmaningar och tycker det här var fantastiskt kul att få göra. Efter ett tag glömmer man bort att Aron sitter ner. Det är fullständigt normalt, jag tänker inte ens på det ”just det, han kan inte gå med benen så eller dansa såhär”, för han rör sig ju exakt samma som en stående med riktningar och så. Det spelar liksom ingen roll, stående, sittande, krypande, det spelar verkligen ingen roll, säger hon.
Jasmine Takács starka ord efter upplevelsen med Aron i Let’s dance
Att få dela upplevelsen med Anderson i årets Let’s dance var en ögonöppnare för Takács.
– Jag har aldrig ens träffat eller känt eller pratat med en människa i rullstol. Jag har aldrig känt någon, alls. Så det var jättekul för mig. Jag tror folk har fördomar att de är annorlunda, men de är bara människor som råkat ut för något eller fötts med något och inte har förmånen att kunna gå. Men de har exakt samma liv, säger Jasmine Takács.
Kan du relatera till det med minoritetsbegreppet?
– Jo, det är klart. Min pappa var ju politisk flykting till Sverige, det är klart att de måste jobba sig in i samhället. De blir inte välkomna på en gång. Min pappa och mamma pratar ju perfekt svenska, de var tvungna att passa in och involvera sig. Men de har ju velat och är en del av det svenska samhället. Det är klart att de var också minoritet då, nu är de egentligen som vem som helst, säger hon.
Nu får Aron och Jasmine rikta in sig på ett nytt äventyr: nämligen den gala i USA dit de båda är specialinbjudna för att bjuda på dansunderhållning.
Tack för showen i Let’s dance, Aron och Jasmine! Vi önskar er lycka till på USA-äventyret!
Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denna härliga dansduo!