Aron Anderson i Let’s Dance: Därför sitter han i rullstol

Äventyraren Aron Anderson är en av deltagarna i Let’s Dance 2022, och även den första att tävla i rullstol. Aron har en lång och imponerande meritlista när det kommer till sport och prestationer. Men varför är han känd? och hur många sporter kan han egentligen utöva i sin rullstol?

Här är allt du vill veta om Aron Anderson.

Aron Anderson ålder

Hur gammal är Aron Anderson?

Äventyraren och idrottaren Aron Anderson är född 26 januari 1988. Han är 34 år gammal.

Aron Anderson är den första i rullstol att tävla i Let's Dance.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varför sitter Aron Anderson i rullstol? 

Aron Anderson har inte alltid suttit i rullstol. Han hade en aktiv barndom fylld av mycket fotbollsspelande, men en dag fick han ont i rumpan och hade svårt att sitta. Det som orsakade smärtan var en stor tumör i ländryggen.

Aron var åtta år gammal när han diagnostiserades med cancer i skelettet. 

Behandlades för cancer

Åttaårige Aron fick först tillbringa flera veckor i sjukhussängen. Därefter följde ett år av cellgifter och strålbehandlingar, vilket han delat med Kampen mot cancer.

Då Aron inte svarade på cancerbehandlingen fick han lov att genomgå en operation där de tog bort korsbenet och klippte av nerver. Efter operationen som genomfördes 1997 förlorade Aron sin möjlighet att gå. 

Aron Anderson förbereder sig inför Vätternrundan. Foto: TT
Foto: Micke Fransson / TT

Vilken sport tävlar Aron Anderson i? 

Rullstolen stoppade inte Aron från att leva sitt liv och uppfylla sina drömmar. Han stora intresse för sport och äventyr fick honom att utsätta sig för flera atletiska prövningar.

De senaste åren har Aron varit framstående inom både segling, friidrott och kälkhockey

Aron Anderson paralympics

Äventyraren Aron Anderson har tävlat i Paralympics fyra gånger i tre olika sporter: Segling, kälkhockey och friidrott. Under åren 2001-2012 var Aron aktiv i Svenska landslaget i rullstolsfriidrott

Avslutade karriären

2013 fick Aron lägga friidrottskarriären på hyllan på grund av en skada som tvingade honom till en höftledsoperation. Då Aron inte längre kunde tävla på elitnivå tog äventyren mer plats i Arons liv. 

Kebnekaise i rullstol

Samma år som Aron la friidrotten på hyllan, det vill säga 2013, besteg han Kebnekaises topp med sin rullstol. 

Aron Anderson är den första personen i rullstol som genomfört Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet under 24 timmar, en så kallad Svensk klassiker. 

Rekord i fallskärmshopp

Under sommaren 2021 slog Aron nytt svenskt rekord i fallskärmshoppning i samband med ett projekt knutet till en insamling för Barncancerfonden. Aron gjorde då 145 fallskärmshopp på en dag. 

Aron Anderson singel

Har Aron Anderson flickvän?

Aron Anderson var tidigare gift, men i en intervju med Nöjeslivet har han berättat om uppbrottet med hustrun. Han bekräftar att han numera är singel.

Någon stress med att träffa någon har han dock inte. När danspartnern Jasmine Takács konstaterar att Aron är charmig säger han:

– Tack! Nej, jag har ganska nyligen blivit singel så det är ingen stress med det. Vi får se, sa Aron Anderson i den tidigare intervjun med Nöjeslivet.

LÄS MER: Let’s dance-profilen Aron Anderson bekräftar uppbrottet – orden om kärlekslivet: ”Ingen stress”

Let’s Dance som rullstolsburen

Aron Anderson är känd för att som rullstolsburen vara först med mycket. 2022 blir han också den första i rullstol att tävla i Let’s Dance, vilket han gör med proffsdansaren Jasmine Takács.

– Rullstolen är inget hinder, man kan göra något häftigt ändå, sa Aron om sin medverkan när han gästade TV4:s Nyhetsmorgon.

Läs mer: Jesper Parnevik bryter tystnaden – starka känslorna efter frun Mias beslut inför Let’s dance

Första avsnittet av Let’s Dance 2022 visas den 19 mars. Inför premiären har Aron Anderson delat en video från hans och danspartnern Jasmines träningar, där ingen av dem kan hålla sig för skratt.

”Nedräkningen har börjat!

Om bara 5 dagar kommer vi inta scenen och dansa inför hela svenska folket.

Om liveshowen ser ut som våra träningar så kan ni se fram emot att få se mig trilla ur rullstolen, Jasmine få ett näsblod och även sparka mig i huvudet.

Men om allting går enligt plan så kommer det förhoppningsvis gå lite smidigare.

Skämt åsido, att lära sig dansa i rullstol har varit långt ifrån enkelt och en riktig utmaning för båda mig och Jasmine, men vi är så taggade på att få visa er vad vi tränat på!

Vad tror ni våran första dans kommer bli?”, skriver Aron på Instagram.