Kodjo Akolor om tvivlet på sig själv i Let’s dance – bakom kulisserna: ”Ett självförsvar”

Hyllad komiker och radioprogramledare.
I Let’s dance får Kodjo Akolor kliva längst ut i rampljuset som sig själv.
En roll han inte alltid känt sig helt bekväm i.
– Humor är en mur och en stil som jag byggt upp för att kunna skydda mig själv från saker jag tycker är jobbiga eller obekväma, säger han till Nöjeslivet.

Kodjo Akolor är en av årets kändisdeltagare i Let’s dance som just nu charmar tittarna i TV4.

Radioprofilen, komikern och skådespelaren bildar lag med proffsdansaren Jasmine Takács, som i sin tur på senare år haft framgångar i dansprogrammet. Jasmine har tidigare dansat med bland andra friidrottaren Michel Tornéus och förra året med äventyraren Aron Anderson.

Bakom kulisserna pågår intensiva förberedelser inför lördagens stora direktsändning, och för Kodjo har det varit en omställning att träda in på dansgolvet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jasmine Takács och Kodjo Akolor i premiären av Let’s dance 2023. Foto: TV4

Han som i många år varit en omtyckt programledare i Sveriges Radio P3:s ”Morgonpasset” och ”Musikhjälpen”, men också i SVT:s Melodifestivalen.

Hittills har Kodjo och Jasmine bjudit tv-tittarna, juryn och publiken på plats i studion på tre härliga dansupplevelser.

I första programmet dansade de en fartfylld quick step, i program två visade Kodjo upp en ny sida av sig själv när det var dags för samba – och i det senaste avsnittet var det tango på schemat för Akolor och Takács.

Hela tiden med Kodjos älskade mor på plats i publiken, ivrigt påhejandes sonen.

LÄS MER: Kodjo Akolor om mötet med juryn – kritiska momentet i Let’s dance

LÄS MER: Jasmine Takács kärleksbesked – bekräftar inviterna utanför Let’s dance

På frågan om Kodjo hade något speciellt önskemål för att ställa upp i Let’s dance, svarar komikern:

Artikeln fortsätter under bilden.

Klackarna i taket för Kodjo och Jasmine i Let’s dance. Foto: TV4

– Oh rubriktajm! Ja det var ju så att jag ställde kravet att jag absolut inte ville dansa själv. Efter en hård men rättvis diskussion med Fyran så fick jag en danspartner, säger Kodjo och ler.

– Nej, det fanns inte det.

Däremot hade Jasmine Takács ett tydligt krav på produktionen när hennes danspartner valdes ut.

– Ja, det hade jag. Att jag skulle få en bra partner, som är villig att jobba hårt och förhoppningsvis gå långt med, säger hon till Nöjeslivet.

Kodjo flikar in skämtsamt:

– Och tyvärr var ju alla andra upptagna, så då blev det jag, säger han.

Jasmine skrattar. Hon är nöjd med att det blev just Kodjo i år för hennes del.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kodjo Akolor och Jasmine Takács bjuder tittarna på show. Foto: TV4

– Jag tycker det blev jättebra! Men det är klart att alla har potential att gå hur långt som helst, så man vet ju inte från början. Det är inga krav direkt, det är mer ett önskemål. Man vill ha någon som är stark, smidig, folkkär, kan gå långt, säger hon innan Kodjo bryter in:

– Två av tre, säger radioprataren och skrattar. 

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2015-04-16 Komikern och programledaren Kodjo Akolor fotograferad bredvid sin bild i Arlandas nya ”Stockholm Hall of Fame” – 93 porträtt av framgångsrika stockholmare som möter anländande resenärer på Arlanda flygplats. Hälften av bilderna i denna nyinvigning är nya. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kommer vi få se några ”dödslyft”? 

– Alla som sett Let’s dance vet att Jasmine gillar lite galna lyft och tricks. Så självklart kommer vi få se något farligt, säger Jasmine Takács.

– Ja, så klart. Jag känner mig jättebekväm i det, säger Kodjo och gör en grimas.

Takács förklarar att hon snabbt frågade Kodjo om hans styrka inför intåget i Let’s dance.

– Bland mina första frågor var: vad tar du i axelpress? Så sa du 60 kilo, då sa jag att det är lugnt, säger hon.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kodjo Akolor och Jasmine Takács bjöd tittarna på en härlig samba i Let’s dance 2023. Foto: TV4

I höstas blev Kodjo pappa för tredje gången, och komikern förklarar skämtsamt att han övar styrkelyft i hemmet.

– Nu håller jag på och övar på min bebis därhemma. Lite viktskillnad ska jag vara ärlig med, ganska stor viktskillnad, men samma känsla. Om jag tappar honom: jättedålig stämning. Om jag tappar dig, Jasmine: jättedålig stämning. Fast jag tror inte min fru skulle bli lika arg, säger Kodjo och skrattar.

Han har i många år hörts i Sveriges Radio där han framför allt i Morgonpasset spridit sin härliga humor kombinerat med intressanta vinklar på sina intervjuer.

Hur känns det att byta public service mot TV4? 

– Jag vet inte om det här är mer av ett tillfälligt besök på TV4, får se vart man landar. Men jag tycker ändå att det är lite äpplen och päron i allra högsta grad. Mina vardagar bestod i att sitta i radion och skämta om konstiga artiklar och intervjua folk. Medan nu handlar det om fokus på hållning, rätt blickriktning, säger han.

Jasmine Takács hoppas att tv-tittarna nu kommer få se mer av Kodjo som person – och inte som komiker eller i rollen som intervjuare.

– Och nu handlar det om dig 100 procent, och inte såna som du intervjuar. Nu är det dig vi vill se, säger Jasmine Takács och riktar sig till sin danspartner.

Akolor nickar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kodjo Akolor och Jasmine Takács i en tango i Let’s dance 2023. Foto: TV4

– Ja, och det är nog det som jag paradoxalt nog inte kanske är 100 procent bekväm i, men jag tycker ändå att utmaningen jag varit ute efter och känner att jag håller på att närma mig i det här är att kliva in i de här rollerna som man spelar när man dansar, säger han.

Varför har du inte känt dig bekväm i det, att kliva ut på scenen längst fram?

– Alltså humor för mig är ett självförsvar. Det är en mur och en stil som jag byggt upp för att kunna skydda mig själv från saker jag tycker är jobbiga eller obekväma, säger Kodjo och utvecklar:

– I det här så blir våra träningar väldigt mycket skratt, för jag är obekväm. Men att ändå kunna spara det viktigaste, som jag tycker det är, nämligen att presentera det här för publiken, då är det den rollen jag spelar som får ta plats. Så får man ta sig tillbaks. Egentligen är det väl bara att man gömmer sig, fast på ett annat sätt.

Let’s dance sänds på lördagar klockan 20.00 i TV4.

Vi önskar er stort lycka till, Kodjo och Jasmine, ni är fantastiska!

Vad tycker du om årets Let’s dance? Skriv gärna en kommentar!

Exit mobile version