Foto: TV4

Rickard Sjöbergs gripande ord – öppnar upp om kampen bakom Let’s dance: ”Skämts över mig själv”

Rickard Sjöberg har nu gjort intåg i succéprogrammet Let’s Dance och visat vad han går för på dansgolvet.

Men inför premiären berättade han för Nöjeslivet hur tufft han tycker det har varit att dansa innan och vilken mental kamp det inneburit för honom.

– Det har varit en stor tröskel för mig, säger Rickard.

Programledaren Rickard Sjöberg är idag ett riktigt välkänt ansikte.

Cornelis Vreeswijk: Vad var det egentligen som hände när han misshandlade två personer i sin lägenhet? Vad var det för bråk han hamnade i med SR, och hur var Cornelis som pappa? Lyssna på Nöjeslivets podcast här, och glöm inte att prenumerera via Spotify elller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Han har axlat rollen som programledare för ”Postkodmiljonären” sedan 2005, och skapat riktigt fina tv-minnen.

Det är ett jobb som han utan tvekan stortrivs med.

– Det är roligt. Jag är väldigt tacksam för att ha fått en sån här innehållsrik och rolig resa i tv-mediet som jag har haft, det känner jag redan nu. Sen om det blir fem, tio eller femton år till så är det bara att tacka och ta emot, har han tidigare sagt till Nöjeslivet.

Rickard Sjöberg
Rickard Sjöberg. Foto: Podkodlotteriet

Rickard Sjöberg i Let’s dance

För tillfället är Rickard Sjöberg aktuell i ”Let’s dance” där han klivit i dansskorna för att visa vad han går för i jakten på den prestigefyllda glasskon.

–  Det är klart jag vill vinna, absolut, men om jag tror det är rimligt eller inte har jag ingen aning om. För jag har ingenting att jämföra med. Jag har ingen referensram. Det här är en ny värld för mig, säger programledaren till Nöjeslivet.

Vid sin sida har Rickard proffsdansaren Tove Villför som gör sin första säsong i Let’s dance i Sverige, men som tidigare medverkat i den italienska motsvarigheten.

Läs mer: Marie Mandelmanns ord till Nilla Fischer – skickar meddelande till stjärnan efter uttåget i Let’s dance

Största utmaningen för Rickard Sjöberg

Tove förklarar att även om hon är en hård lärare, så är Rickard definitivt den som ställer högst krav på sig själv.

– Den som är ännu hårdare mot dig är ju du själv. Så när vi hamnar i att du börjar ha lite koll på hur du ska se ut och så där, då är du din största kritiker, säger hon och tittar på Rickard.

Inför premiären menade Tove att den största utmaningen för Rickard skulle bli att våga gå ut på dansgolvet.

– Att övervinna rädslan av att gå ut på dansgolvet för första gången är nog det. För du har tyckt det varit lite obehagligt att dansa innan, förklarar hon.

Rickard Sjöberg
Rickard Sjöberg och Tove Villför. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Läs mer: Tobias Karlssons kontring efter Tony Irvings vassa kritik i Let’s dance – bryter tystnaden: ”Aldrig mer…”

”Känt mig stor och otymplig”

Och faktum är att Rickard varit oerhört obekväm på dansgolvet tidigare. Att ställa dig och svänga loss höfterna är något som varit en mental kamp för programledaren.

– Ja, mycket obehagligt. Det har varit en stor tröskel för mig liksom. Jag har inte mått bra på klubbgolv eller discogolv eller så där. Jag har gjort det som förväntats av mig på bröllop och 50-årsfester, men två danser sen brukar jag tacka för mig, berättar han för Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag har känt mig i vägen. Jag har känt mig stor och otymplig, jag har känt mig uttittad och jag har skämts över mig själv faktiskt och vad jag gör där. Jag har känt mig fel och ful.

Men trots dessa rädslor och hur tufft han än tyckte det var så samlade Rickard mod till sig och valde att tacka ja till utmaningen.

I första programmet fick vi se hur hans dotter som satt i publiken fällde tårar när hon såg sin pappa kliva ut på dansgolvet. Hon var märkbart rörd över Rickards insats.

Läs mer: Tone Sekelius nya kärleksbesked – efter fräcka inviterna: ”Ute efter…”

Danspartnern Tove Villförs fina löfte

På frågan om Rickard tror att Let’s dance kan vara ett steg i rätt riktning för att få bot med dessa hjärnspöken svarar han både ja och nej.

– På ett sätt så tror jag verkligen det, att det kommer tillföra något positivt. Men samtidigt har vi pratat om att det är två helt olika saker. För här har jag en coach, en mästarinna i pardans, som verkligen leder mig genom hela det här äventyret. Och vi vet exakt vad vi ska göra varje steg vi tar, säger han och fortsätter: 

– När jag står på ett discogolv till exempel, där är jag alltid själv känns det som. Jag är alltid utlämnad till vad jag själv hittar på. Så risken är att en del av det där kommer finnas kvar. 

Men danspartnern Tove lovar att de innan programmet är slut också ska se till att Rickard Sjöberg känner sig mer bekväm nästa gång han ställer sig på discogolvet.

– Tanken är ju att vi först och främst ska lära oss koreografierna då till lördagarna, men du kommer få med dig saker att ta med dig till dansgolvet också, säger hon och ler mot Rickard.