Jan Emanuel slår tillbaka – kontrar efter Marie Göranzons vassa kritik i TV4

Foto: TV4

Skrevandet fick Marie Göranzon att se rött.
Den folkkära skådespelaren skickade en pik till Jan Emanuel Johansson efter medverkan i ”Malou efter tio”.
Nu svarar den omtalade politikern och Robinson-vinnaren på kritiken.

Ordet ”manspreading” har varit ett hett debattämne på senare år. Det betyder ungefär att män, genom att sitta bredbent, tar upp onödigt mycket plats i gemensamma utrymmen. Det kan exempelvis handla om kollektivtrafiken – men i veckan handlade det i stället om en medverkan i tv.

Skådespelaren Marie Göranzon, 78, skickade då en pik till politikern och Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson, 47, (S) som dessförinnan gästat programmet ”Malou efter tio”.

– Jag tittade på hur han satt. Det är den vidaste bensträckning jag har sett, säger Marie Göranzon i TV4.

Marie Göranzons kritik: ”Kunde inte höra ett ord vad han sa”

Den öppenhjärtiga Dramaten-stjärnan säger till programledaren Malou von Sivers, 68, att hon inte kunde uppfatta vad Johansson sade i programmet – hon hade svårt att fokusera på grund av politikerns sittposition i tv.

– Att du inte såg någonting kan jag förstå, för man sitter i en annan blickriktning. Men det där är ju ett otyg som en del män har för sig och jag kunde inte höra ett ord vad han sa. Därför att jag vet inte vad han menar, vad han signalerar när han sitter så, säger Marie Göranzon i TV4.

Den folkkära skådespelaren resonerar sedan generellt kring hur hon i vardagen sett hur män breder ut sina ben på liknande sätt. Hon undrar vad de som sitter på det viset egentligen vill signalera.

Göranzons uttalanden har inte gått den tidigare Robinson-vinnaren obemärkt förbi.

I flera inlägg på Instagram story kommenterar nu Jan Emanuel Johansson pikarna från Göranzon.

”Hon är jättearg för att jag sitter fult…”, skriver Johansson.

Foto: Instagram story @janemanuels

I en kommande bild skriver Jan Emanuel Johansson: ”#nyafolkrörelsen” och ”#keepmanspreading” som betyder: ”behåll manspreading”.

Foto: Instagram story @janemanuels

Förbud mot skrevandet – skyltarna i kollektivtrafiken

Den så kallade ”manspreadingen” har varit ett återkommande debattämne i samhället på senare år. För några år sedan beslutade Spaniens huvudstad Madrid att sätta upp skyltar mot företeelsen i kollektivtrafiken – så att fler ska kunna få en sittplats i vagnar och bussar. Även i New York ska liknande skyltar ha satts upp, rapporterar SVT.

Samtidigt har somliga forskare hävdat att det kan finnas naturliga förklaringar bakom den vidsträckta bensittningen hos män.

– Jag gissar att många män anser att den positionen är bekvämare, med tanke på att deras testiklar inte kommer i kläm, säger neurokirurgen John Sutcliffe till The Independent.

Han fortsätter:

– Bäckenets totala bredd är relativt större hos kvinnor och lårbenshalsens vinkel är mer spetsig. Dessa faktorer kan spela en roll för att göra positionen att sitta med knäna nära varandra mindre bekväm hos män.

Tittarnas heta debatt efter bilderna i Malou efter tio

På Nöjeslivets Facebook-sida debatterade tv-tittarna emellertid intensivt den så kallade ”manspreadingen” under torsdagen. Flera höll med Göranzon i sin kritik.

”Heja Marie, vi behöver vara fler som reagerar. Lek med tanken att en kvinna skulle sitta så”, skriver en tittare i en läsarkommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

”Heja Marie. Du är så himla bra. Jag har också reagerat på män som fläker ut sig. Som de tar för sig”, skriver en annan tittare.

En annan tittare som håller med Göranzon citerar Karl Bertil Jonssons julafton.

”Det var förbannemej det bästa jag hört sen jag konfirmerade mig. Heja dig Marie mera sånt åt folket”, skriver tittaren på Facebook.

Samtidigt finns det flera tittare som inte alls håller med i kritiken.

”Så länge han sitter ensam i en fåtölj eller soffa så kan han slappna av och sitta hur han vill tycker jag. Det viktiga är ju vad han säger. Det verkar som om Marie Göranzon hänger upp sig på petitesser”, skriver en tittare.

”Folk får sitta hur dom vill och hör ni inte sätt i hörapparaterna”, skriver en annan tittare.

”Så sitter riktiga karlar. Undertecknad med och tänker fortsätta så”, skriver en tredje tittare.

Foto: TV4

”Malou efter tio” sänds vardagar klockan 10.00 i TV4.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Exit mobile version