Mannen visar upp arvet i Antikrundan – när Rickard Thunér röjer osannolika värdet kommer tårarna

Torsdagens ”Antikrundan” i SVT bjuder på några riktiga dyrgripar.

Ett av dem är något som experten Rickard Thunér sent kommer att glömma.

Vi är många som har gamla prylar hemma med ett emotionellt värde. Materiella ting som kommer föras vidare i släkten generation efter generation.

Men vad man inte alltid tänker på, är att de här gamla relikerna kan bära på otroliga historier. Ibland kan de till och med visa sig vara riktiga förmögenheter, utan att man har haft en aning om det.

Just nu är tittarfavoriten Antikrundan igång med den 35:e säsongen och precis som vanligt dyker de mest fascinerande föremålen upp när man som minst anar det och chockar både ägarna av föremålet, experterna och inte minst tittarna.

Årets säsong är såklart inget undantag.

Under våren kommer tittarna kunna se när Antikrundan besöker allt från Stockholm till Mariehamn, Borlänge, Motala, Karlskrona och Landskrona.

Fyndet i Antikrundan får Rickard Thunér att häpna

Under det fjärde avsnittet av säsong 35 hittar den folkkäre experten Rickard Thunér ett föremål som nästan får honom att darra lite på läppen.

– Jag har hittat en riktigt bra grej, en kanongrej. Här är då blandningen av ett jättefint föremål, en väldigt väldigt väldigt fin besökare och en otroligt fin historia, säger Rickard Thunér i programmet.

Besökaren berättar för Rickard att hans kära mor precis gått bort och att dessa spegllampetter han tagit med sig hängt på en hedersplats hemma hos henne.

– De hängde på Marielund, ett gods utanför Helsingborg. Ägaren eller ägarinnan dog så efter att släkten tagit vad de ville ha så fick tjänstefolket plocka grejer efter önskemål.Dessa tog min mor, berättar besökaren.

Rickard frågar om han kan gissa hur gamla speglarna är, varpå besökaren svarar:

– Min mor sade 1700-tal, men jag vet inte, säger han.

Rickard flikar in att besökarens mor hade rätt, mycket riktigt så är speglarna från 1700-talet.

– Stilmässigt tittar vi på ett par väldigt klassiska gustavianska spegellampetter,de har en extremt vacker dubbelkopplad ljusarm … av den absolut finaste typen som vänder en gång på mitten och har en liten kula som håller ihop armarna. Originalarmarna, understryker Rickard Thunér.

Spegellampett Antikrundan.
Foto: SVT

Osannolika värdet får tårarna att rinna

Rickard visar upp baksidan på lampetterna och läser upp ”Stockholms hallstämpel”.

På baksidan står också att läsa signaturen J. Å.

– Det betyder Johan Åkerblad. Han var en av de skickligare spegelmakarna i Stockholm under 1700-talets andra hälft, säger Rickard.

När Rickard Thunér fortsätter gå igenom detaljerna och påpekar att allt är original tätnar spänningen.

– Lite rysningar, säger besökaren.

Besökaren berättar att hans mor en gång klippt ut ett tidningsklipp där det stod att speglarna var värda mellan 20 000 och 25 000.

Men Rickard Thunér menar att det är på tok för lågt.

– Jag tycker att dina spegellampetter idag är värda 125 000, säger han.

Foto: SVT

”Hallelujah moment”

Rickard Thuners möte med mannen i Antikrundan är något han aldrig glömmer.

I ett inlägg på sin Instagram skriver han:

”Under alla mina år på Antikrundan @antikrundan_svt minns man några få tillfällen lite bättre . Ikväll är ett sådant ”Hallelulja moment ”, när alla månar står rätt”.

Se det oförglömliga ögonblicket HÄR.