Foto: TV4/Fredrik Sandberg, TT

Peter Jihde om relationen till Tilde de Paula Eby i dag– starka orden: ”Det kommer vi nog göra resten av livet”

För fyra år sedan lämnade han TV4 och Nyhetsmorgon.
Nu berättar tv-profilen Peter Jihde hur relationen till tidigare kollegan Tilde de Paula Eby ser ut i dag.
– Tilde är toppen, säger Jihde som är aktuell med nya avsnitt av programserien ”På gränsen” i TV3.

Tv-profilen Peter Jihde är tillbaka med nya avsnitt av ”På gränsen med Peter Jihde”. I torsdagens avsnitt åker den svenske programledaren till en kristen församling i USA – som säger sig kunna hela människor från sjukdomar. Peter Jihde, som levt med diabetes typ 1 i tio års tid, får testa detta, och i programmet får tittarna ta del av hur det gick.

Precis som i tidigare säsonger av programserien utforskar Jihde känsloladdade och ofta kontroversiella ämnen i ”På gränsen”. Ytterligare två avsnitt väntar kommande veckor.

Peter Jihde i "På gränsen". Foto: TV3
Peter Jihde i ”På gränsen”. Foto: TV3

– Det handlar om viktiga och jobbiga ämnen. Såna program där man som tittare kan känna ”orkar jag titta vidare?” och det tycker jag att man ska, för det är saker som är viktiga och som händer i samhället, säger Jihde till Nöjeslivet.

Peter Jihde om starka känslorna efter ”På gränsen”

I tidigare avsnitt den här säsongen, som sändes före nyår, har Jihde bland annat även granskat ”krigen i Sverige” och även baksidan av Internet.

– Folk brukar fråga när jag står prata med vänner, hur jag ska beskriva inspelningarna. Ordet intressant brukar jag ofta landa i. De flesta berättelser är väldigt jobbiga, ofta är det människor som mår dåligt. Eller som fått andra att må dåligt. Jag hoppas att det ger upphov till samtal kring de här frågorna, hos de som tittar på våra program, säger Jihde.

LÄS MER: Peter Jihdes känslosamma tv-inspelning – starka mötet med kvinnorna

Är det många tittare som hör av sig efter att ha sett programmen? 

– Ja, det är många som hör av sig, framför allt många jag träffar ute i det ”vanliga” livet. Det här är inte ”Idol” eller något liknande program, det är ganska långt ut på den mörkare sidan av spektrat. De flesta kommer fram och vill diskutera ett avsnitt, och frågar sig ”hur fan tänkte hon eller han?” Det kan vara en vanlig inledning på ett samtal, och sen står vi pratar om vad de känner och tänker.

”Tilde ägde dansgolvet”

Det har nu gått fyra år sedan Jihde lämnade TV4 för TV3. Efter 18 år, där programledaren bland annat var ansiktet utåt för flera av kanalens flaggskepp såsom Idol och Nyhetsmorgon.

Så här kunde det se ut när Jihde ledde Nyhetsmorgon, oftast tillsammans med kollegan Tilde de Paula Eby, som även hon lämnat Nyhetsmorgon men dock är kvar på TV4.

Peter Jihde berättar att de fortfarande umgås då och då – som när han och SVT Sport-profilen Yvette Hermundstad hade gemensamt födelsedagsfirande.

– Tilde ägde ju dansgolvet när jag och Yvette firade 100 år! Vi hade gemensamt 50-årskalas och det var väldigt trevligt. Vi ses ibland och pratar, Tilde och jag. Det kommer vi nog göra resten av livet, säger Peter Jihde.

Han hyllar sin tidigare TV4-kollegas arbete med aktualitetsprogrammet tillika Kristallen-vinnande ”Efter fem”.

Det verkar som ni har en fin relation? 

– Verkligen, mycket fin. Tilde är toppen och har gjort fantastiska saker med ”Efter fem”. Det är mycket roligt att se att hon får pris för det också. Det har hon kämpat hårt för.

Tilde de Paula Eby i Efter fem. Foto: TV4
Tilde de Paula Eby i Efter fem. Foto: TV4

Saknar du kollegorna från Nyhetsmorgon? 

– Ja, Nyhetsmorgon är en av de roligaste hållplatser jag haft i tv-livet. Fantastiska människor och uppdrag, som jag alltid kommer att komma ihåg med glädje.

Finns det någon möjlighet att du kan komma tillbaka till Nyhetsmorgon i framtiden?

– Jag har inte ens tänkt tanken. Jag är där jag är just nu, sen ska man väl aldrig säga aldrig. Det är dumt. Men jag trivs väldigt bra där jag är i dag, med vad jag gör och har mycket spännande att se fram emot! säger Peter Jihde som även leder TV3:s stora sportsatsning Viaplay Vinter.

STOCKHOLM 20211028 Pressträff inför premiären av Nent/Viaplays nya tv-satsning Viaplay Vinter. På plats bland annat programledarna Peter Jihde och Johanna Ojala. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”På gränsen med Peter Jihde” sänds på torsdagar klockan 21.00 i TV3 och Viaplay.

Vad tycker du om programserien? Skriv gärna en kommentar.