Peter Jöback fick veta sanningen om sin bror för sent – sorgen efter hans död: ”Mycket ljug”

Peter Jöback fick veta sanningen om sin halvbror för sent.
Sorgen efter Görans bortgång är påtaglig för stjärnan.
– Det var mycket ljug runt honom, säger Jöback i TV4:s ”Vilket liv!”.

När Peter Jöback ska hyllas i ”Vilket liv!” i TV4 på söndagen överraskas den folkkäre artisten av en annan riktig musikalstjärna: nämligen Helen Sjöholm. Duon har delat scen många gånger, framför allt i ”Kristina från Duvemåla” men också i den prisbelönta musikalen ”Livet är en schlager”.

Där spelade stjärnorna syskon, och Jöback – som spelade den gränsöverskridande Candy Darling i musikalen – vann pris på QX-galan 2015 i kategorierna Årets drag och Årets scen. I musikalen framförde Jöback och Sjöholm låten ”När jag faller”. Den har kommit att betyda mycket för dem båda.

– Den beskriver något som är så universellt liksom att, till slut står man där och det enda som är viktigt är att man har någon som står lite bakom eller bredvid och håller en, säger Helen Sjöholm i programmet.

Peter Jöbacks starka ord om halvbrodern

Peter Jöback berättar att arbetet med musikalen fick en stor personlig innebörd för honom. Anledningen? Jöbacks halvbror vars öde blev ett trauma inom familjen.

– För mig var ”Livet är en schlager” jätteviktigt för jag hade en halvbror som försökte ta livet av sig när jag föddes, säger Jöback i programmet.

Han fortsätter:

– Det var mycket ljug runt honom, att han ”hade en tjej som lämnat honom”, det var det och det ena. När pappa dog fick jag reda på att han var gay. Och när jag hade varit på behandlingshem när jag var 35 år och någon klok människa sa: ”Nu måste du intervjua alla dina släktingar som lever”. Då gjorde jag det, och då pratade vi om Göran som han hette.

Fick veta familjehemligheten vid 35 års ålder

Jöback berättar att släktingarna då öppnade upp om Görans förflutna. Det ledde till att han i vuxen ålder fick veta den hjärtskärande sanningen.

– Då säger min faster: ”Men Göran, han ville ju vara tjej”. Han drömde om att få vara kvinna, och att anledningen till att han hade försökt ta livet av sig var att den killen han levde med hade vaknat upp en morgon och sagt: ”Jag vill vara ihop med en riktig tjej”. Det var 1971, och för honom var det: ”Då vill jag inte leva längre”, säger Jöback.

Han är märkbart berörd av att prata om detta, och stöttas under tiden av Helen Sjöholm som lägger sin hand på hans axel. Låten har kommit att betyda massor för stjärnan.

– Så för mig att få göra den här, det var en hyllning till min halvbror eller halvsyster då. Det har betytt så mycket för mig. Därför är den här låten, i en värld som vi lever i … Jag tog upp den här låten på någon turné. Under pandemin när mycket rasade för många människor. Vikten att vi finns där för varandra, säger han i TV4.

Hyllade Göran i känslosamt tacktal

När Jöback fick ta emot priset på QX-galan 2015 för sin roll i musikalen, ägnade han hela tacktalet åt att hylla Göran – och förklarade att han hade velat veta mer om brodern tidigare i livet.

– Hade mina föräldrar berättat det för mig tidigare, var det mycket som inte hade behövt hända mig. Jag vågade inte berätta för dem när jag blivit utsatt för sex­övergrepp, sa Jöback i sitt tacktal, enligt Aftonbladet, och tillade:

– Jag hoppas vi träffas i himlen, så jag får bevisa att jag är bättre än honom på att gå i högklackat. Jag älskar dig, Göran.

”Vilket liv!” med Peter Jöback sänds på söndagen den 15 september klockan 20.00 i TV4.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 
Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version