Irma Lehtosalos mörker – talar ut om starka skuldkänslorna efter åren som alkoholist: ”Mår inte jättebra”

Irma Lehtosalos ångest

Foto: TV4

Irma Lehtosalo har slagit igenom stort med tv-program som ”Marko och Irma” och ”Smartare än en femteklassare”. Men den älskvärda mamman har ett mörker inom sig – hon har svårt att förlåta sig själv efter sitt tidigare alkoholmissbruk.

Hon har fortfarande ångest över det som hon utsatte sina barn för.

– Innerst inne mår jag inte så jättebra, säger Irma när hon medverkar i TV4-programmet ”Renées brygga”.

Det var i ”Sommar i P1” som artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 49, för första gången berättade om sin uppväxt med en alkoholiserad mamma.

Tillsammans med syskonen Mikko och Mirka samt mamman Irma, 68, bodde han i Stockholmsförorten Orminge. Hans pappa hade övergett familjen och Irma, som kommer från Finland, kände ingen där.

Hon började umgås med fel personer och hamnade i ett missbruk.

Irma Lehtosalo i ”Renées brygga”. Foto: TV4

Slutade när hon flyttade hem

När barnen blev äldre flyttade hon med en alkoholiserad man till Kramfors i Västernorrland. 2010 återvände hon till huvudstaden, närmare bestämt till Ingarö där Marko hade köpt ett hus till henne i närheten av sig själv. I samma veva nyktrade hon till. Flytten blev som en vändpunkt för henne.

– Sen när flyttade till Ingarö 2010 pratade jag och Marko om mitt alkoholproblem. Då tänkte jag: ”Nej, det går inte bra om jag börjar supa där, när han varit jätteorolig, om jag fortsätter med samma skit”. Jag tänkte att jag fick sluta. När jag slutade tänkte jag: ”Herregud, vad har jag gjort med mina barn?”. Det sitter hårt… att jag gjorde samma skit mot dem som min mamma och pappa gjorde mot mig, berättar hon för Renée Nyberg i tisdagens avsnitt av ”Renées brygga”.

Det var i mångt och mycket barnbarnen som gjorde så att hon till slut valde att lägga av med alkoholen. Hon ville inte att de skulle tvingas bevittna samma sak som hennes egna barn hade gjort. Som även hon själv hade gjort – Irmas föräldrar var nämligen också alkoholister.

När hon väl bestämde sig för att spola kröken lyckades hon sluta helt. Hon gick aldrig på AA (Anonyma Alkoholister) eller någonting sådant.

– Nix. Ingen hjälp. Eller barnen har varit en hjälp och barnbarn. De är min hjälp, säger Irma i programmet.

Läs mer: Anders Bagges intima invit till Irma – plötsliga draget inför alla: ”Hade jag varit singel…”

”Har dåligt samvete fortfarande”

Hennes tre barn har förlåtit henne för sitt beteende under deras uppväxt, men själv har hon svårare att släppa tankarna på det som varit.

– Det är okej, men innerst inne mår jag inte så jättebra. Jag försöker nu att vara en duktig mamma. Jag försöker visa för dem att jag ångrar mig jättemycket för det jag gjort. Men innerst inne tänker jag att de kommer att ha mycket elaka saker att… jag har dåligt samvete fortfarande, säger hon.

Renée Nyberg i ”Renées brygga”. Foto: TV4

Renée Nyberg: Du har inte förlåtit dig själv?

– Just det!

När ska du göra det då?

– Jag vet inte.

Ville att Marko skulle vara ärlig

Anledningen att Marko berättade om det hela var att Irma, när hon varit nykter ett par år, faktiskt tröttnade på att han talade så gott om henne i varje intervju. Hon om någon visste ju att han ljög om hur bra mamma hon varit under uppväxten.

– Jag blev så förbannad på honom för att han hela tiden sa: ”Mamma är så bra… bla bla bla”. Jag var inte bra. Jag drack mycket och så där. Då sa jag till Marko att han skulle säga sanningen, men han ville inte. ”Du måste, sanningen ska fram”, säger Irma och fortsätter:

– Jag känner mig lugnare när jag inte behöver ljuga om att jag är en bra mamma. När alla vet att jag haft mina dåliga sidor också. Jag säger också att aldrig i livet kommer mina barnbarn att se mig full.

Så starkt av dig att våga berätta om dina mörkare hemligheter, Irma. Du är så rak, ärlig och älskvärd.

Tack för ett fint program, Renée och alla gäster.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version