Staffan Lings relation till tv-kollegan Bengt Andersson: ”Vi hade väldigt trevligt ihop”

Foto: TT/SVT

De var SVT:s stjärnduo på 1970- och 80-talet.
Staffan Ling och Bengt Andersson firade stora framgångar med bland annat klassiska julkalendern ”Julstrul”.
– Vi hade väldigt trevligt ihop när vi jobbade, säger Staffan Ling till Nöjeslivet.

Tillsammans utgjorde de en av SVT:s mest profilstarka duos under 1970- och 80-talet. Programledarna Staffan Ling och Bengt Andersson blev kort och gott ”Staffan och Bengt” med hela svenska folket tack vare program som ”Sant och sånt”. De medverkade också som skådespelare i den svenska vinterklassikern ”Sällskapsresan 2 – Snowroller”.

© SCANPIX SWEDEN, Stockholm, Sverige, 20020709. Staffan Ling med Margaretha på biopremiär. Foto: Roger Vikström/TT

1984 satte de stort avtryck med julkalendern ”Julstrul med Staffan och Bengt”. Det blev en omedelbar succé – nästan var fjärde svensk tittade på programmet. Året därpå sändes åter ”Trolltider” som julkalender – som var så efterfrågad av SVT:s tittare att den repriserades efter sex år.

Julstrul med Staffan och Bengt – en stor succé i SVT

Staffan och Bengt kommer i julkalendern till en privatägd affär i en liten by i Västerbottens glesbygd. Där får de jobba som vikarier när föreståndaren åker på utlandssemester. Dessutom får de ta hand om ett litet postkontor som ligger i samma byggnad.

Staffan Ling i ”Julstrul”. Foto: SVT

Staffan Ling berättar i en intervju med Nöjeslivet att han trivdes mycket med att jobba tillsammans med den 22 år äldre kollegan. De träffades en gång i tiden när de arbetade på Sveriges Radio.

– Vi umgicks aldrig privat, det var ju en stor ålderskillnad på oss. Men vi hade väldigt trevligt ihop när vi jobbade. I och med att vi gjorde mycket program under många år hann vi ses en del, säger Staffan Ling till Nöjeslivet.

Bengt Andersson blev 85 år. Foto: SVT

Dessutom gjorde de tillsammans ”Liv i luckan med julkalendern” 1988.

Så här kunde det se ut då:

Bengt Andersson som även arbetade som lokförare på SJ i alla år, avled den 12 december 2007. Han blev 85 år.

Staffan Ling träffade sin kollega innan han somnade in.

– Han vart sjuk, svag och krasslig men var samtidigt fräsch i huvudet hela tiden. Han blev skröplig med åren och blev 85 år ändå, säger Staffan.

Staffan Ling om arbetet med Bengt: ”Alltid varit helt idéstyrda”

På frågan om han saknar sin gamle vapendragare från julkalendern svarar han:

– Nej, jag lever inte riktigt så. Hade han funnits i dag så hade han varit 99 år. Men det var jätteroligt, det vi kunde göra ihop i alla år.

Staffan Ling minns tillbaka på ett gott och långvarigt samarbete, som fick blomstra i Norrland. Kanske var det också en del av framgångsreceptet.

– Ja, det tycker jag. Det som var roligt var att vi fungerade som tv-par. Vi har alltid varit helt idéstyrda, utan att ha något förhållande till en publik egentligen. Man jobbade med sina idéer. Bor man som vi i Umeå, så blir man lite avtrubbad.

Här kan man se hur det såg ut i Staffan och Bengts julkalender 1984:

Hur minns du ”Julstrul med Staffan och Bengt”? Skriv gärna en kommentar!

Exit mobile version