SVT:s besked om framtiden för Mästarnas mästare – osäkerheten bakom kulisserna

Foto: Janne Danielsson/SVT

Efter dramat i ”Mästarnas mästare”-finalen.
Nu berättar SVT om framtidsplanen för tittarfavoriten.

”Mästarnas mästare” har varit en tittarsuccé i SVT ända sedan starten 2009. Bland vinnarna av tävlingen genom åren märks idrottshjältar som Ingemar Stenmark (2011), Magdalena Forsberg (2013), Thomas Ravelli (2014), Peter Forsberg (2016) och Let’s dance-aktuelle Michel Tornéus (2020).

Årets säsong – den 13:e i ordningen – avgjordes nyligen i tv och sändes från mitten på mars till och med i söndags på SVT1 och SVT Play. Programmet har i flera veckor varit Sveriges mest sedda i tv med en publik på uppemot 2 miljoner tittare.

Det blev alpintstjärnan André Myhrer som till slut drog längsta strået och vann tävlingsprogrammet, strax före tidigare tennisproffset Johanna Larsson och trean, OS-medaljören i simning Therese Alshammar. I centrum har också programledaren Micke Leijnegard stått.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Nu bekräftar SVT, föga överraskande förvisso – men ändå glädjande för tittarna, att det planeras för ännu en säsong av ”Mästarnas mästare”!

Samtidigt står kanalen inför ett viktigt vägval. Årets säsong var den första någonsin som spelades in i Sverige. Detta på grund av coronapandemin.

SVT:s avgörande vägval inför nya Mästarnas mästare – osäkerheten

På SVT undersöker man nu möjligheterna om inspelningsplats för kommande säsong.

– Vi har ännu inte bestämt om vi spelar in nästa säsong i Sverige eller utomlands. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna. Sverige fungerade mycket bra eftersom vi hittade en miljö som var mycket vacker och dramatisk. Avstånden var också korta vilket gav oss kortare resvägar. Det är viktigt för oss eftersom vi vill ha så mycket tid som möjligt till alla inspelningar, skriver Anders Wistbacka, projektledare på SVT, i ett mejl till Nöjeslivet.

Foto: Erik Nilsson/Meter Television/SVT

De tre föregående säsongerna spelades in i Grekland – och tidigare har SVT-produktionen också varit i Spanien, Portugal, Italien, Kroatien, Ungern, Cypern och Malta.

Risken – köldsmocka

Wistbacka pekar ut en tydlig nackdel med inspelningar i Sverige. Mästarnas mästare avgörs utomhus och då är vädret en viktig faktor – och risken är stor att stjärnorna drabbas av en köldsmocka.

– Den stora nackdelen är vädret. Det är mer osäkert väder i Sverige helt enkelt. Det gör att det är större risker och vi kan tvingas ställa in tävlingar med kort varsel. Det är också kallare vilket gör att vissa tävlingar inte går att genomföra i Sverige, tex vattentävlingar. Deltagarna riskerar att bli kraftigt nerkylda. Sen är det också kallare på kvällarna vilket gör att realityn i större grad behöver vara inomhus, skriver Wistbacka.

Han fortsätter:

– En inspelning vid Medelhavet är definitivt mer väder-säkert, även om det inte finns några garantier. Och varmare vilket underlättar för våra realityinspelningar. 

SVT måste hålla vinnaren hemlig

Dessutom är hemlighållandet av vinnaren direkt avgörande inför sändningen i tv några månader efter inspelningarna. Hittills har inga vinnare avslöjats i förväg under alla dessa år som tv-programmet spelats in och sedan visats på våren i SVT.

– Produktionen är också mer känd i Sverige vilket gör att vi riskerar att dra uppmärksamhet och publik till oss. Vi vill ju inte att resultatet i tävlingarna ska komma ut i förväg!

Micke Leijnegard har varit programledare för ”Mästarnas mästare” i alla år. Foto: Janne Danielsson/SVT

Coronapandemin avgörande för Mästarnas mästare

Men det finns så klart också nackdelar med att spela in programmet utomlands.

– Det är en längre ner-resa vilket gör att vissa deltagare har svårare att komma ifrån. Ofta är det också längre sträckor mellan de olika inspelningsplatserna vilket är en nackdel. Men vi är oftast helt okända i länderna runt Medelhavet vilket gör att vi kan spela in i fred, skriver Wistbacka.

Samtidigt konstaterar han att beslutet kommer att fattas utefter hur den rådande pandemin utvecklar sig.

– Det ska mycket till att vi inte ska kunna spela in i Sverige, medan vissa länder t ex stängde helt förra året. Vi kommer avvakta med ett beslut så länge det går. Ingen vet ju vad som händer med Corona…

Vad tycker du om årets säsong av ”Mästarnas mästare”? Ser du fram emot fler avsnitt framöver? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Exit mobile version